VIDEO I FOTO: Djelatnici Specijalne bolnice Krapinske Toplice pridružili se prosvjedu radnika u zdravstvenim ustanovama

“I MI RADIMO U ZDRAVSTVU!”: Plenki, naši radnici nemaju za pružiti svojoj djeci dostojanstven život, to je protuustavno!

Objavljeno: 04.05.2023. zagorjeinternational

Nezadovoljni radnici bolnica diljem Hrvatske izašli su na mirne prosvjede kako bi skrenuli pozornost javnosti na niske plaće i teške uvjete rada. Prosvjedu su priključili i djelatnici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koji su se u velikom broju danas okupili ispred bolnice.

Video prosvjeda pogledajte OVDJE .

Potaknuti iskustvom prosvjeda liječnika s početka godine, zdravstveni i ne zdravstveni djelatnici bolnice odlučili su izaći u mirni prosvjed te je ispred okupljenih nezadovoljnih radnika govorio predsjednik Radničkog vijeća SBKT-a i član Upravnog vijeća, Miljenko Cesarec.  

– Iznijet ću informaciju koja je nedostupna javnosti. Naime, u našoj bolnici za ožujak je isplaćena plaća jednom liječniku u visini od 4000 eura neto. Javnost ne zna, da naše pralje rublja, dnevno operu jednu tonu prljavog rublja, a to nije hotelsko rublje već je ono uprljano svim mogućim izlučevinama ljudskog tijela. Rade u teškim uvjetima, u prostoru u kojem ne možete razgovarati od buke strojeva, gdje su temperature i do 37 stupnjeva Celzijusa – započeo je govor Cesarec.

Amerikanizacija 

Javnost je u većini svjesna kako stanje u zdravstvu je daleko od idealnog, no na prosvjedu su dodatno istaknuli koliko je zapravo ozbiljna situacija.  

– Selektivno priznavanje jedne struke je negiranje europske tradicije javnog pregovaranja, društvenog dijaloga. Postoji opasnost da izdvajanjem liječnika iz dijaloga sustav koji se urušava već desetljećima, a koji je ostavština velikog hrvatskog liječnika Andrije Štampara, u kojem pacijenti iz mjeseca u mjesec imaju sve manje prava, manje mogu konzumirati zdravstvene usluge ustanova poput naše. Izvršni organ vlade RH, a to je HZZO samo jednostrano određuje cijene, a koje su realno jedna trećina sustava, odnosno naši radnici rade po cjeniku koji je jedna trećina. To Vlada zna, ali javnost ne zna. Obavještavam da se namjerno i planski radi na urušavanju sustava, radi se na amerikanizaciji zdravstva u Hrvatskoj – poručio je Cesarec te iskoristio priliku podsjeti kako se u doba komunizma “govorilo o tri gospona”, velečasnom, fiškalu i doktoru:

– U privatnom zdravstvenom sustavu nemamo pacijenta, već klijenta. Nema gospodina doktora već liječnika koji doprinosi prihod, odnosno dobar je dokle donosi zaradu vlasnicima, a kad nije, onda nije ni bitan. U interesu građana RH je očuvanje javnog zdravstvenog sustava, jer u protivnom građani neće moći platiti privatne usluge. Nas će liječiti oni s viskom i preko telefona –  opisao je situaciju Cesarec.

Nisu samo trenutne plaće problem, već i mirovine jer će one biti još manje.  

– Ono što i sindikalisti prešućuju je da, kad odemo u mirovini, primat ćemo samo 40 posto plaće. To premijera Plenkovića i resornog ministra ne zanima, doduše oni imaju fantastičan apetit, to se vidi, stoga ih s ovog mjesta molim da povedu brigu o sustavu u kojem rade spremačice, konobari koji imaju manje plaće od njihovih kolega iz seoskih birtija, kuhari u provincijskih restoranima. Naši radnici sa završenom srednjoj školom imaju neto plaću od 800 eura, kolegice iz administracije imaju istu tu plaću nakon 30 godina radnog staža. Ne može se dogoditi da spremačice imaju plaću od 600 eura. To je suprotno ustavu RH, jer plaća mora omogućavati dostojanstven život, a naši djelatnici ne mogu omogućiti svojoj djeci mlijeko za doručak – zaključio je Cesarec.

Godine rada

Nezadovoljna situacijom s plaćom je i spremačica Višnja Belina, koja kako sama kaže, iako nije medicinskog zanimanja, obavlja posao pomoćnog medicinskog osoblja.  

– Ministar ni ne zna koje poslove sve radimo, od presvlačenja kreveta do dodira s fekalijama, zapravo obavljamo posao pomoćnog medicinskog osoblja, a za to ne primamo nikakve naknade. Radim 28 godina i to svaki “svetak i petak” i sada kad mi je već kičma otišla, prisiljena sam ostati tu. Zato smo danas izašli da damo svoje negodovanje i nadam se da će nas netko ćuti – poručila je Višnja te nadodala kako je prije krize 2008. godina dobivala veću plaću:  

– Kada je počela kriza, odnosno kada je tadašnji premijer Sanader dao pobjegao, krenulo je sve na dolje. Imali smo kroz godine neka povećanja koja su zapravo ništa, tako nakon posljednjeg od pet posto imamo koeficijent od 0.63, a tražimo barem 0.70 – istaknula je Višnja koja, kako sama kaže, dosadašnja povećanja na neto plaći od 600 eura ne vidi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba