Učenik koji je u Beogradu ubio devetero ljudi nema 14 godina i ne može kazneno odgovarati

“U ustanovu ga se može smjestiti samo ako za tim postoji potreba, a ne zato što to netko naredi”

Objavljeno: 03.05.2023. zagorjeinternational

Učenik koji je u srijedu ujutro hicima iz pištolja ubio osmero učenika te zaštitara u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar još nije napunio 14 godina i nije kazneno odgovoran, pišu srbijanski mediji, prenose 24sata.

Naime, prema srbijanskim zakonima, 14 godina je zakonska granica nakon koje maloljetnici mogu biti kazneno odgovorni, a dječak će ih napuniti 30. srpnja.

Kako prenosi Kurir, po nalogu Višeg tužiteljstva u Beogradu, ocu dječaka je određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Teška djela protiv opće sigurnosti, jer je maloljetnik uzeo očevo oružje.

Kako piše Blic, u Odjelu za maloljetnike Višeg javnog tužiteljstva još se razmatraju sve okolnosti slučaja, s kakvim se nisu sreli ni najiskusniji tužitelji.

Istragom se utvrđuju sve okolnosti tragedije, a još nije poznato ni gdje će maloljetnika smjestiti nakon uhićenja.

Odvjetnik Radomir Munižaba za Blic je rekao da bi se moralo provesti vještačenje psihologa i neuropsihijatara, čak i da je dijete napunilo 14 godina, kako bi se utvrdila uračunljivost. Kaže da ga mogu smjestiti u određenu ustanovu, samo ako za tim postoji potreba, a ne zato što to netko naredi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba