IMIGRACIJSKA REFORMA: Njemačka širom otvara vrata stranim radnicima - lakše će i do državljanstva

MINISTAR HEIL: Do 2035. će nam nedostajati sedam milijuna radnika ako nešto ne učinimo

Objavljeno: 03.05.2023. zagorjeinternational

Njemačko gospodarstvo nikako ne uspijeva riješiti problem manjka radne snage, a vlada se nada da će ga barem malo uspjeti ublažiti liberalizacijom imigracije. 
Financial Times navodi da je ministar rada Hubertus Heil izjavio kako će Njemačka stvoriti jedan od najmodernijih imigracijskih režima u Europi, kako bi ublažila manjak radnika što je postala prava kočnica ekonomskom rastu, prenosi Poslovni.

Očajnička potraga

Heil ističe kako je imigracijska reforma dio šire kampanje vlade kancelara Olafa Scholza kojoj je cilj privući talentirane radnike iz cijelog svijeta, ublažiti utjecaj nepovoljnih demografskih trendova i omogućiti priljev dovoljnog broja kvalificiranih radnika što je postao vodeći problem za neke od najvećih europskih kompanija. Kazao je kako u mnogim sektorima njemačke industrije vlada “očajnička” potraga za radnicima, a situacija će u budućnosti biti samo još gora, s obzirom da generacija baby boomera polako odlazi u mirovinu. 
– Njemačkoj će nedostajati sedam milijuna radnika do 2035. ako nešto ne učinimo, a to u konačnici može postati prava kočnica našem ekonomskom rastu – kazao je ministar zadužen za resor rada. 
Izmijenjena imigracijska regulativa, koju bi Bundestag trebao odobriti u idućih nekoliko tjedana, uklonit će dobar dio postojećih barijera useljavanju i zapošljavanju stranaca u Njemačkoj.
Primjerice, stranci će moći dobiti posao iako nemaju profesionalnu kvalifikaciju prema njemačkim standardima. 
– Bit će dovoljno da imaju ugovor o radu s njemačkim poslodavcem, nešto radnog iskustva i da su završili strukovno obrazovanje u svojoj državi –  dodao je ministar.
Njemačka će također uvesti i “karte prilika” koji će imigrantima omogućiti prikupljanje bodova temeljem njihova strukovnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja njemačkog jezika te dobi ispod 35 godina.
– Tko bude imao dovoljno bodova, moći će doći u Njemačku potražiti posao –  kazao je Heil. Drugi zakon koji će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru omogućit će strancima lakše dobivanje njemačkog državljanstva.

Ne ponoviti greške

Prema posljednjem kvartalnom istraživanju Europske komisije, nedostatak radnika ograničava učinak 42 posto njemačkih kompanija iz uslužnog sektora, 34 posto industrijskih kompanija te trećine građevinskih tvrtki. Istraživanje tamošnjeg Ekonomskog instituta pokazalo je da je prošle godine broj radnih mjesta za koje kompanije nisu mogle pronaći kvalificiranog radnika dosegao rekordnih 630.000. Godinu ranije, primjerice, nepopunjeno je ostalo 280.000 radnih mjesta.
Ministar Heil ističe kako vlada u ovoj reformi imigracijskih zakona želi izbjeći greške počinjene tijekom 60-ih godina kada je u Njemačku pristigao golemi val stranih radnika – čuvenih “gastarbajtera”,  koje njemačko društvo godinama nije potpuno prihvaćalo. 
– Nismo im pomogli da se integriraju. Imigranti nisu samo radnici. Oni žele biti dio društva, sa svim pravima i obvezama kao i drugi – zaključuje Heil.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba