Iza rešetaka je, kada se sve zbroji, već gotovo osam godina

Visoki kazneni sud smanjio je Ivi Sanaderu kaznu za osam mjeseci na ravno 18 godina 

Objavljeno: 02.05.2023. zagorjeinternational

Visoki kazneni sud smanjio je Ivi Sanaderu kaznu za osam mjeseci, pa ona sada iznosi ravno 18 godina, umjesto dosadašnje od 18 godina i osam mjeseci. Kazna je to koju bivši premijer služi  zbog tri korupcijske afere – Fimi Media, Planinska i Ina-MOL, piše Dnevnik.hr.

Sud je objavio da je djelomično uvažio Sanaderovu žalbu i promijenio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su u postupku tzv. neprave obnove postupka preinačene u odluci o kazni dvije presude Županijskog suda u Zagrebu.

U tu mu je Kaznu od 18 godina uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 10. prosinca 2010. do 16. prosinca 2021., od 20. studenog 2012. do 23. srpnja 2014. te od 4. kolovoza 2015. do 25. studenog 2015. godine. Isto tako, u kaznu je uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od 10. prosinca 2010. do 18. srpnja 2011. te vrijeme provedeno na izdržavanju kazne od 24. srpnja 2014. do 4. kolovoza 2015. te od 4. travnja 2019. pa nadalje.

Sud je sada ustanovio da prvostupanjski sud nije pravilno i dostatno cijenio značaj olakotnih okolnosti važnih za odmjeravanje jedinstvene kazne, ali samo onih olakotnih okolnosti koje su utvrđene u pravomoćnim presudama.

VKS ističe da je, imajući na umu olakotne okolnosti, osobito visoku životnu dob te narušeno zdravstveno stanje kao i otegotne okolnosti, međusobni odnos počinjenih kaznenih djela, vrstu i vrijeme njihovog počinjenja te vodeći računa o općim pravilima izbora vrste i mjere kazne, o svrsi kažnjavanja i pravilima o stjecaju kaznenih djela, trebalo prihvatiti žalbu osuđenika i osuditi ga na jedinstvenu kaznu od 18 godina u koju mu je uračunato vrijeme lišenja slobode.

Inače, Sanader je do sada iza rešetaka, kada se uračunaju pritvori i presude, proveo gotovo osam godina. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba