Uz gošću voditeljicu Odjela za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Marinu Stanković Gjuretek

Serijal “Rak nije mrak“ nastavljen pozivom na odaziv na Nacionalne programe ranog otkrivanja raka 

Objavljeno: 02.05.2023. zagorjeinternational

Gošća četvrte emisije serijala “Rak nije mrak” bila je dr. med., spec. javnog zdravstva i voditeljica Odjela za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Marina Stanković Gjuretek. Kako je rekla, trend porasta malignih i kroničnih bolesti postoji, pa su tako u cijelom zapadnom svijetu na prvom mjestu, što se obolijevanja tiče, bolesti srca i krvnih žila, a na drugom su mjestu upravo maligne bolesti. Kada se pak govori o uzrocima prijevremene smrtnosti, maligne bolesti su na prvom mjestu, a Hrvatska u tome ne zaostaje za svjetskim trendovima, rekla je gošća emisije. 

Uz moderni stil života, na pojavnost malignih i kroničkih bolesti utječe i duži očekivani životni vijek jer se maligne bolesti najčešće javljaju u starijoj životnoj dobi. Tada je organizam manje otporan, stanice se mijenjaju, a i dolaze na naplatu sve one nezdrave navike koje smo imali tijekom mlađe životne dobi. Iako je danas i sve veći broj djece i mladih koji obolijevaju. 

Nacionalni programi za rano otkrivanje raka

Nacionalni programi za rano otkrivanje raka usmjereni su na osobe starije od 50 godina. Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina, a on se provodi od 2006. godine. Ove je godine otvoren osmi ciklus pozivanja žena, a ženama se u toj dobi pozivi na kućnu adresu šalju svake dvije do tri godine. U našoj županiji pregledi se provode u dvije mamografske jedinice, to su Opća bolnica Zabok i Specijalna bolnica Krapinske Toplice. 

Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka debelog crijeva obuhvaćene su osobe oba spola u dobi od 50 do 74 godine. Taj program se provodi od 2007. godine. Prije samog testa osobama se šalje upitnik na kućnu adresu putem kojeg se saznaje žele li sudjelovati u testiranju. Testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici obavlja se kod kuće, a uzorak se šalje Zavodu za javno zdravstvo. Nakon analize, u slučaju sumnje, pacijent se naručuje na kolonoskopiju u Opću bolnicu Zabok. Zadnjih godina je sve više oboljelih od raka debelog crijeva, a visoka je i smrtnost. Važno je intervenirati na vrijeme, poručuje doktorica Stanković Gjuretek. 

Cilj – smanjiti smrtnost 

Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju, odnosno smanjiti smrtnost. Ova spomenuta dva programa provodi Ministarstvo zdravstva s koordinatorima u svakoj županiji. Koordinatorica u Krapinsko – zagorskoj županiji je Marina Stanković Gjuretek, dr. med., spec. javnog zdravstva. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice provode ginekolozi putem PAPA testa, a Nacionalni program za prevenciju raka pluća provode liječnici obiteljske medicine među svojim pacijentima koji su dugogodišnji pušači. Radi se CT pluća kod osoba u dobi od 50 do 75 godina. O svim programima građani se mogu informirati putem besplatnog županijskog telefona 0800/200-127. 

I ovoga puta u emisiji je naglašena važnost zdravih životnih navika koje podrazumijevaju kretanje i pravilnu prehranu. 

Podsjetimo, serijal zdravstveno-edukativnih emisija “Rak nije mrak“ emitira se na četiri lokalne zagorske radijske postaje (Radio Hrvatsko Zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar) u organizaciji Udruge “Onkološki pacijent“, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i Udrugom “Europa Donna Krapina”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba