Novi navodni plan Vlade

S novom godinom se ukida prirez, a već od ljeta slijede ograničenja cijena energenata

Objavljeno: 02.05.2023. zagorjeinternational

Kako donosi Jutarnji list, a prenosi Index.hr., gradovima i općinama ukida se prirez, a lokalne jedinice same će moći određivati porez na dohodak. 

Porezno rasterećenje plaća trebalo bi se postići ukidanjem prireza i dodatnim stopama poreza na dohodak, kroz manje opterećenje bruto primanja pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup te “kozmetičkim” povećanjem osnovnog osobnog odbitka, za desetak ili 20 eura, tako da se iznos zaokruži sa sadašnjih 530,91 eura (nastalo preračunavanjem 4000 kuna u eure).

Nadalje, na ljeto bi se trebale vratiti veće trošarine na energente i ukinuti ograničavanja marži, što će dovesti do povećanja cijene goriva, a sve je to dio nove porezne reforme koju priprema Ministarstvo financija.

Porezno rasterećenje dohotka trebalo bi rezultirati time da od iduće godine plaće rastu svima, s naglaskom na one s nižim dohocima, no kako najveći broj njih uopće ne plaća porez na dohodak, preostaje jedino zadirati u doprinose, ali i prihode lokalnih jedinica. Oni sa srednjim i većim primanjima manje će osjetiti najnovije rasterećenje plaća.

Kada je riječ o stopi doprinosa za prvi mirovinski stup, neće se ići na njezino smanjenje. Ministar financija ipak se odlučio za varijantu prema kojoj bi se određeni izdatak odbijao od bruto plaće i na njega se ne bi plaćali doprinosi, prenosi Index.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba