Jahta zagrebačkog Geodetskog fakulteta nabavljena za potrebe europskog projekta iznajmljivala se za privatna krstarenja za 3400 eura tjedno

Dekan Đapo: Plovilo je isključivo korišteno od strane zaposlenika Fakulteta za istraživačku namjenu i točka

Objavljeno: 02.05.2023. zagorjeinternational

Zaposlenici marine u Biogradu na Moru javili su se redakciji Telegrama tvrdeći kako se jahta Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je, kako dekan fakulteta Almin Đapo tvrdi, kupljena za istraživanja podmorja, iznajmljuje privatnim osobama za krstarenja.

Kako je dekan izjavio za RTL kada se cijela priča o jahti i pokrenula, to nije jahta već ‘radno plovilo’.

– Uopće se ne radi o jahti. Radi se o brodu, o plovilu. Plovilo je isključivo korišteno od strane zaposlenika Fakulteta za istraživačku namjenu. Točka – rekao je dekan.

Isto je RTL-u nekoliko dana nakon dekanove izjave tvrdio i profesor Boško Pribičević koji je zadužen za europski projekt u sklopu kojeg je jahta kupljena.

– Vidi se po unutrašnjosti da to nikako nije luksuzan brod. To je brod točno priređen da se na njemu izvode istraživanja – izjavio je profesor.

Na stranici ‘Charter’ je svojevremeno bio i oglas za najam jahte ‘Orka’, međutim, nakon upita novinara Telegrama, oglas je nestao. 

Brod se reklamirao kao “motorna jahta”, s dvije kabine za spavanje, kompletno opremljenom kuhinjom i vrhunskim ozvučenjem, piše Telegram, a u jednom se oglasu nudila za 500 dolara za noć. 

Također, na fotografijama koje su bile objavljene u oglasu nije bilo naljepnica kako je plovilo kupljeno sredstvima Europske unije za potrebe projekta, a što je obavezno, no nešto kasnije, kada je profesor Pribičević za RTL pozirao pred plovilom, naljepnice su se pojavile na bočnoj stranici broda. 

Inače, jahta je kupljena 2021. godine za 598.750 kuna, “nova i s nula radnih sati”, kako je bilo propisano javnom nabavom.

Podsjetimo, uz ovu spornu jahtu i načine na koje se koristi, nedavno je Telegram pisao i o dva vozila među kojima je i luksuzni Land Rover koji je također nabavljen za potrebe europskog projekta, no kako je u više navrata dokazano, vozi ga jedan od profesora fakulteta privatno. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba