Najavljen rast plaća i mirovina te promjene u autonomiji lokalnih jedinca

MINISTAR PRIMORAC: Povećat ćemo jednim dijelom neoporezivi dio, no to će biti kozmetički

Objavljeno: 01.05.2023. zagorjeinternational

Ministar financija Marko Primorac gostujući u Dnevniku Nove TV govorio o najavljenom rastu plaće i o mirovinama.  

– Da, mi smo trenutno u postupku izrade modela kojim bismo dodatno rasteretili plaće, ne samo u pogledu poreza na dohodak nego i u pogledu doprinosa, prije svega na mirovinsko osiguranje. Konkretne iznose po platnim razredima ne mogu sada govoriti, definiramo određene detalje do kraja. Mogu otkriti to da smo odlučili ići jednim drugim smjerom, kojim ćemo uspjeti povećati plaće i onima koji sada ne plaćaju porez na dohodak – rekao je Primorac, prenosi Index.  

Mirovine  

Navodi da će se to dogoditi kroz rasterećenje doprinosa za mirovinsko osiguranje.  

– Do sada su uglavnom ta rasterećenja išla u smjeru povećanja osnovnog osobnog odbitka. Daljnjim njegovim povećanjem bismo rasterećivali one građane koji imaju srednje i više dohotke. To ne bi bilo toliko produktivno u ovom trenutku. Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bismo to mogli napraviti. Postoji nekoliko modela. Jedan je da imate nekoliko stopa i razreda različitih za doprinose za mirovinsko osiguranje. To je trenutno model kojemu nismo skloni – kazao je.  

Mirovine ne bi smjele biti manje, ističe.  

-To što ćemo učiniti učinit ćemo na način da rasteretimo postojeće stanje, a da mirovine budu onakve kakve bi trebale biti, da to ne utječe na visinu mirovina u budućnosti. To će rasterećenje biti dominantno u prvom stupu, za drugi stup, odnosno ona sredstva koja građani uplaćuju za svoju akumuliranu štednju u budućnosti. Taj dio se neće dirati, ali u okviru prvog stupa iznalazimo određene modele koje ćemo prezentirati kad za to dođe vrijeme. Oni su pri kraju, imamo nekoliko različitih modela, kad se odlučimo za jedan, prezentirat ćemo ga i prezentirat ćemo sve učinke tog modela – rekao je Primorac.  

Porezno rasterećenje   

Na pitanje hoće li dirati porezne stope Primorac navodi da će i kod poreznih stopa biti promjena.  

– Osnovni cilj ovog zahvata je rasteretiti plaće. Mi, kad vodimo fiskalnu politiku, naša fiskalna politika je utemeljena na dva osnovna stupa – to je prije svega da djelujemo protuciklički, a drugi je da ona bude protuinflatorna. Trenutno veću stopu poreza na dohodak od 30 posto plaća jako mali broj građana i to je dobro da građani znaju. Radi se o nekakvim projekcijama od oko 11 tisuća građana, polovica njih je smještena u Zagrebu. Unatoč tome što je njihov broj relativno malen, prihodi koje oni uplaćuju, porez na dohodak, je oko milijardu kuna samo u Zagrebu – rekao je Primorac.  

Na pitanje hoće li povećati neoporezivi dio na 5000 kuna, kako traže poslodavci, odgovara:   

– Povećat ćemo jednim dijelom neoporezivi dio, no to će biti kozmetički, da bude lakše pamtljiv. Svakako će doći do rasterećenja, uz porast osnovnog osobnog odbitka, rast će i odbici za uzdržavane članove – rekao je Primorac.  

Lokalne jedinice i javni sektor  

Najavljuje da će se Ministarstvo financija “poigrati s autonomijom lokalnih jedinica”, no nije htio navesti detalje.  

– Prihodi lokalnih jedinica su drastično rasli u protekloj godini, u suficitu su tri milijarde kuna. Prihodi od poreza na dohodak i prireza su rasli otprilike dvadesetak posto i to je prostor koji ćemo mi iskoristiti za porezno rasterećenje. Motivirat ćemo jedinice lokalne samouprave da taj prostor ne koriste za povećanje rashoda – najavio je Primorac.  

Za povišice u javnom sektoru navodi kako će zakon o plaćama kojemu je cilj osigurati jednake plaće za jednak rad biti gotov kroz mjesec dana. Tada idu uredbe koje će biti gotove do kraja ove godine.  

– Tako ćemo ujednačiti sve koeficijente. Što se tiče horizontalnog povećanja, o tome možemo razgovarati. To smo već najavili prilikom prošlih kolektivnih pregovora, a najavili smo i nove kolektivne pregovore u sklopu procesa kolektivnog pregovaranja. U sklopu kolektivnog pregovaranja razgovarat ćemo o rastu osnovice za sve, a što se tiče interesa pojedinačnih skupina – te interese se za sada trudimo ostaviti po strani i one koji imaju bilo kakve konstruktivne ideje – uključiti u rad skupine, jedne za javne, druge za državne službe – zaključio je Primorac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba