Grupi Podravka dobit skočila za 33 posto, zaposlenicima plaća u dvije godine rasla za 900 kuna neto

MARTINA DALIĆ: Pronašli smo dobra rješenja za brojne izazove

Objavljeno: 30.04.2023. zagorjeinternational

Grupa Podravka je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 15,7 milijuna eura, što je 33 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su prihodi porasli za 13 posto, na 175,9 milijuna eura, izvijestili su iz te kompanije.
Prihodi segmenta prehrane u prvom su tromjesečju iznosili 131,7 milijuna eura i porasli su za 5,9 posto, odnosno 7,3 milijuna eura.

Rast troškova sirovina

– Snažan utjecaj na rast prihoda grupe ostvario je segment farmaceutike (Belupo), čiji su prihodi porasli za 12,9 milijuna eura i u prvom su kvartalu dosegli 44,2 milijuna eura. Rastu prihoda segmenta farmaceutike pridonio je i oporavak poslovanja na izvoznim tržištima koja su u prošloj godini bila snažno pogođena neizvjesnostima uzrokovanima agresijom na Ukrajinu. Dobit kompanije još je uvijek pod snažnim utjecajem rasta troškova sirovina, ambalaže i energenata pa je segment prehrane ostvario pad neto dobiti za 3,6 milijuna eura. Na dobit grupe značajno je utjecala dobit segmenta farmaceutike gdje je ostvarena neto dobit viša za 7,5 milijuna eura – priopćeno je iz Podravke.
Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) u prva je tri mjeseca dosegla 27,3 milijuna eura, što je 4,7 milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

– Rezultati prvog kvartala grupe Podravka pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove s kojima se i dalje suočavamo – kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Isplata dividende

Iz Podravke navode kako su snažni troškovni pritisci obilježili poslovanje u segmentu prehrane i tijekom prvog kvartala ove godine. Troškovi sirovina, materijala i energenata porasli su za 10,3 milijuna eura, 19 posto više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Zbog toga je, kažu, velika pozornost i dalje usmjerena na kontrolu i snižavanje svih vrsta troškova. Napominju i kako su se negativni cjenovni utjecaji ublažili optimizacijom proizvodnog asortimana, aktivnim provođenjem nabavnih procesa uz širenje kruga dobavljača i racionalnim upravljanjem marketinškim ulaganjima. Istovremeno, pokrenute su brojne aktivnosti radi jačanja poslovanja na izvoznim tržištima, posebno srednje i zapadne Europe.
Iz Podravke ističu i kako se, bez obzira na negativne trendove koji još uvijek utječu na tržište, investicijski ciklus grupe Podravka nastavio prema planu i u prva tri mjeseca ove godine.
U tom su razdoblju tako realizirane investicije u iznosu od 12,1 milijuna eura, što je gotovo 40 posto više nego u prva tri mjeseca lani.
Podsjetili su i da je Uprava Glavnoj skupštini, koja će zasjedati 17. svibnja, predložila da se iz lanjske dobiti isplati dividenda dioničarima u iznosu od 2,65 eura po dionici, što je 53 posto više nego lani.

Dalić u Podravki od 2021.

Što se pak tiče zaposlenika, u prvom kvartalu ove godine prosječna neto plaća svih zaposlenih u Podravki iznosila je 907 eura (oko 6800 kuna), što je 11 posto više nego u prva tri mjeseca lani, piše Danica, dodajući da se to može iščitati iz financijskih izvještaja Podravke (matična tvrtka bez Belupa, Žita, Lagrisa i drugih poduzeća) prema kojima je u kompaniji u prvom kvartalu ove godine bilo zaposleno prosječno 3229 radnika.
To je 20-ak više od prosjeka u prvom kvartalu lani i 50-ak više nego predlani. Na neto plaće zaposlenika, prema službenim brojkama Podravke, potrošeno je u prva tri mjeseca ove godine 8,79 milijuna eura (lani 7,84 milijuna, a predlani 7,49 milijuna eura). Dakle, prosječna neto plaća u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 907 eura (6800 kuna), lani u istom razdoblju 815 eura, a predlani 786 eura (5900 kuna).
Martina Dalić u Podravku je stigla u veljači 2021. godine. Ispada da je u njezinu mandatu dosad prosječna neto plaća svih zaposlenika povećana za više od 15 posto, odnosno za 121 euro ili oko 900 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba