Prije 21 godinu NASA je poslala signal svemirskoj letjelici Pioneer 12

Znanstvenici tvrde: Ovo je godina kad bi vanzemaljci mogli ostvariti komunikaciju sa Zemljom!

Objavljeno: 29.04.2023. zagorjeinternational

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji vjeruje da će vanzemaljci uspostaviti kontakt sa Zemljom već 2029. godine. Prije 21 godinu NASA je poslala signal svemirskoj letjelici Pioneer 12 u sklopu rutinskog protokola za slanje podataka i uspostavljanja komunikacije. Signal je stigao do zvijezde udaljene 27 svjetlosnih godina od našeg planeta, a istraživači se nadaju da su ga presreli vanzemaljci koji su povratno odgovorili Zemlji, prenosi Daily Mail.

– Ovo je poznata ideja Carla Sagana koju je koristio kao temu filma ‘Kontakt’ – rekao je astronom Howard Isaacson.

Inače, film ‘Kontakt’ iz 1997. temeljen je na priči Carla Sagana, a govori o znanstveniku koji je pronašao dokaze o postojanju vanzemaljaca na planetu udaljenom 26 svjetlosnih godina od Zemlje i odlučuje uspostaviti kontakt slanjem signala.

Studija je koristila signale poslane sa Zemlje na Voyager 1, Voyager 2, Pioneer 10, Pioneer 11 i New Horizons, mapirajući gdje su se signali mogli proširiti nakon što su poslani u svemir. Ove letjelice komunicirale su s radijskim antenama Deep Station Networka (DSN) zbog preuzimanja znanstvenih i telemetrijskih podataka, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Publications of the Astronomical Society, prenosi Jutarnji.

Deep Station Network NASA-in je međunarodni sustav radio antena koje podržavaju međuplanetarne misije svemirskih letjelica i nekoliko onih koje kruže oko Zemlje. Utvrđeno je da su signali nekih od njih dosad naišli barem na jednu zvijezdu.

– Povratnu transmisiju najranije možemo očekivati 2029. godine – piše u jednom od izvještaja.

Tim je izračunao kad bi obližnje zvijezde trebale biti pogođene u prijenosima uzimajući u obzir brzinu svjetlosti koja prelazi jedan parsek svakih 3,26 godina. To im je omogućilo da odrede potrebno vrijeme za prijenose do svake letjelice.

– Zanimljiva vježba, ali malo je vjerojatno da će dati rezultate – rekla je Kaitlin Rasmussen, astrobiologinja sa Sveučilišta u Washingtonu, koja nije radila na ovom istraživanju.

Studija je rađena nakon pojave vijesti o novim NLO-ima, a stariji članovi Kongresa razgovarali su sa šest zviždača koji tvrde da su radili na programima pronalaženja NLO-a. Zakon o ovlaštenju za nacionalnu obranu (NDAA) iz 2023., koji je u prosincu potpisao predsjednik Joe Biden, uključivao je amandman koji od Pentagona zahtijeva da visokorangiranim senatorima daje povjerljiva izvješća o prethodno neobjavljenim programima koji se odnose na neidentificirane abnormalne fenomene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba