U Vinici održana 1. Smotra dječjeg dramskog stvaralaštva na kajkavskom narječju “Vinkajček 2023.“

“Ovo je prigoda da se među najmanjima probudi ljubav prema izvornom govoru rodnog kraja koji se polako gubi”

Objavljeno: 29.04.2023. zagorjeinternational

Prošlog je petka u Vinici održana 1. Smotra dječjeg dramskog stvaralaštva na kajkavskom narječju “Vinkajček 2023.“ na kojoj su nastupili mališani iz šest dječjih vrtića – Dječjeg vrtić “Bambi” Sračinec, Dječjeg vrtića “Ivančica” Ivanec, Dječjeg vrtića “Zibeljko” Bednja, Dječjeg vrtića “Zeko” Cestica, Dječjeg vrtića “Čarolija” Maruševec te Dječjeg vrtića Vinica.

Smotra je održana u organizaciji zamjenice ravnateljice Dječjeg vrtića Vinica Ksenije Humek te odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Vinica, a pod pokroviteljstvom Općine.

– Ovaj program je prigoda da se među najmanjima probudi ljubav prema izvornom govoru rodnog kraja, koji pomalo gubi bitku u vođenju standardnog književnog jezika te raznih anglizama i drugih stranih riječi u svakodnevnom govoru, da djeca u dramskim predstavama upijaju “dragu domaču reč“ i na taj način spontano savladati bogatstvo rječnika – istaknula je zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinica Ksenija Humek. 

Smotri je nazočio i načelnik Vinice Branimir Štimec koji je pritom rekao da je Vinica jedna od rijetkih općina koja ima visoke potpore za novorođenčad. 

– Za prvo dijete izdvaja se  663,61 eura dok za svako sljedeće po 132,72 eura više. Sufinancira se boravak djece u vrtiću s gotovo 60 posto, što je gotovo 20 posto izvornog proračuna. Vrtić polazi 130 djece i kapaciteti su već premali. Prošli smo na programu MPO -a, tako da ćemo dograditi vrtić za još četiri odgojne jedinice, za što smo potpisali ugovor na 663.614,04 eura – najavio je tom prilikom načelnik. 

– Kroz dvije, tri godine mališani će se tako moći igrati i u dograđenom dijelu i Općina kao takva daje mladim obiteljima izvrsne uvjete za život. Odgojiteljice u našem vrtiću rade odlične stvari, vidimo da ima puno sudionika i da ćemo uživati u ovom programu. Na ovoj Smotri mališani imaju priliku nastupiti i predstaviti se te se razvijati u glazbenom smislu. I naša općina ima jednu izvrsnu pjevačicu Gabrijelu Hrženjak, koja je počela od najmanjih nogu. Siguran sam da će netko od ovih današnjih sudionika biti velika glazbena zvijezda – siguran je načelnik. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba