Svečano obilježen dan Međimurske županije, stigli i Milanović, Josipović i Mesić

˝Zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem možemo i moramo ići dalje. Nastavljamo dalje hrabro, energično i čvrsto, gledajući u budućnost˝

Objavljeno: 29.04.2023. zagorjeinternational

Danas je povodom Dana Međimurske županije i 30. obljetnice osnutka, održana svečana sjednica međimurske Županijske skupštine, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Inače, Dan Međimurske županije slavi se 30. travnja, a to je ujedno i spomen dan na smaknuće dvojice hrvatskih velikana, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Županijske skupštine Dragutin Glavina istaknuvši kako je poseban obolo ovogodišnjoj proslavi dala Zrinska garda koja ove godine obilježava 20. obljetnicu rada i djelovanja. Važno je spomenuti, kako je rekao Glavina, a budući da Županija slavi 30 godina, da se kroz te godine uglavnom njegovala kultura turističkog djelovanja.

– Najvažnije da se napravi posao. To je vrlina marljivih ljudi, a po nekim postajemo i primjer na nivou države. Neki govore da smo lokomotiva razvoja, no to nam nije dovoljno. Na državnim listama prioriteta moramo biti adekvatno zastupljeni sa svojim potrebama. Neki projekti predugo su na listi čekanja – poručio je Glavina, a međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako je povijest ta koja nas uči, koju poštujemo i koje se sjećamo i na temelju koje imamo jasan stav u sadašnjosti i čvrst pogled prema budućnosti.

– Želimo graditi županiju znanja, mogućnosti, koja koristi šanse i koja će prevladavati teškoće, koja će se u nekim izazovima adaptirati, staviti u prvi plan čovjeka kako bi sve ono što možemo graditi, razvijati se i ići dalje u izgradnji infrastrukture, a sve to koristeći europska sredstva. Sve ono što možemo graditi, gdje se možemo razvijati radimo koristeći europska sredstva. To je novac koji je stavljen na stol, a ostalo ovisi o nama. Mi to činimo, po glavi stanovnika, najviše u Hrvatskoj, a potom sve ono što ostane kao izvorni prihod proračuna koristimo za niz potpora našim građanima, učenicima, poduzetnicima, poljoprivrednicima, svima onima koji žele bolju sutrašnjicu. Želimo stvarati zelenu oazu u srcu Europe, koristiti sve naše potencijale, ali nikada, i to posebno podcrtavam, ne zaboraviti našu kulturu, povijest, baštinu, naše vrijednosti i čuvati taj snažan identitet koji Međimurje definitivno zaslužuje i koji je itekako naglašen. U tom duhu, radili smo zadnjih 30 godina, radimo danas, radit ćemo narednih 300 godina – poručio je župan Posavec zahvalivši svakom međimurskom građaninu jer je svaki rezultat i svaka nagrada, nagrada svakog od njih koji u svojoj okolini, ali i svojoj kući stvara dodanu vrijednost.

– I tom zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem jednostavno možemo i moramo ići dalje. Nastavljamo dalje hrabro, energično i čvrsto, gledajući u budućnost – poručio je Posavec, a onda za kraj zaključio kako je pred svima njima velik posao, ali da neće stati ni pred kime.

– Cilj nam je da sve međimurske škole budu u jednosmjenskoj nastavi, adaptirane i prilagođene svakom učeniku zato ćemo izgraditi, dograditi i rekonstruirati 19 dječjih vrtića kako bi sva djeca mogla pohađati jaslice i vrtić. Cilj nam je i da razvijamo naše poduzetničke zone, da stvaramo nova radna mjesta i da kroz sustav Eko muzeja imamo promociju naše kulture i baštine te da završimo, kao što smo završili našu Riznicu Međimurje, obnovu Dvorca Feštetić, da izgradimo interpelacijske centre svetog Jeronima, Steinera, zlatarstva, mlinarstva, skelarstva i svega onoga  što je nama važno za naš identitet i povijest. Isto tako, cilj nam je jačanje naših civilnih udruga i civilnog društva, rana intervencija u djetinjstvu kroz izgradnju regionalnog centra Murida, Centar za osobe s invaliditetom i sve ono što nam je zadano u cilju kvalitetnijeg zdravstvenog standarda koji također gradimo i kroz Županijsku bolnicu i sve naše zdravstvene ustanove, Centar palijativne medicine, biokemijsko – laboratorijski – patološki – citološki laboratorij, obnovu neurologije, nabavku novih uređaja i zadržavanje liječnika koji stvarno rade veliki posao i dobre stvari. Velik je posao i pred nama – zaključio je Posavec.

Na veliku proslavu, uz predsjednika Milanovića koji je naglasio da je upravo taj dan spomena na smaknuće dvojice hrvatskih velikana nije slučajan istaknuvši kako dvije velike hrvatske obitelji spomenute ranije igraju instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva, stigla su i dva bivša predsjednika, Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

– Međimurje je imalo jedan poseban razvojni put i zasluge za ovaj uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, onog prethodnog, onog predprethodnog, onog davno zaboravljenog, kao što su prvih stotinu i 70 godina nakon svog smaknuća, manje-više, ostali zaboravljeni i Frankopan i Zrinski, ta dvojica zadnjih velikaša. Ne mislim na razlike i amplitude u smislu kvalitete, nego razlike u smislu običaja, povijesti, kulture, načina života. Upravo tu, te dvije velike hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani igraju genijalnu, kreativnu i kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore – kazao je Milanović pa se osvrnuo i na centralizaciju općih bolnica, odnosno prenošenje upravljačkih prava nad njima sa županija na državu poručivši kako je to ‘akt jedne grube neargumentirane pohlepne centralizacije’.

– Nisam protivnik centralizacije jer sam svjestan da država, posebno naša, zbog svoje povijesti, kulture, odnosa, običaja i navika po kojima živimo ne može biti strogo centralizirana, ali u nekim stvarima mora biti centralizirana i da je razina decentralizacije u fiskalnom smislu, manje-više, dosegla neke svoje moguće i održive raspone. Ovo oduzimanje upravljačkih prava županijama, dok mi se drukčije ne obrazloži, razumno i argumentirano, mogu tumačiti jedino kao grabež za kadrovima, a onda i za političkim pravom za odlučivanjem – poentirao je Milanović.

Već tradicionalno, svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu javnih priznanja zaslužnim građanima, udrugama i poduzetnicima koji su svojim radom doprinijeli razvoju Međimurske županije i njenoj promociji u zemlji i svijetu. Povelje su dodijeljene Kulturno-umjetničkoj udruzi ‘Društvo žena’ Gornji Kraljevec, Mladenu Obadiću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vularija, Đurđici Horvat, Miroslavi Novak Hranjec te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije, Ogranku Belica, a nagradu ‘Zrinski’ primili su Ivan Senčar, Slavko Markač, Antun Horvat, obitelji Zrinski, Društvu žena Mursko Središće i Vladimir Kalšan koji se uzvanicima obratio u ime ngrađenih istaknuvši kako su nagrade dodatni poticaj, ali i dokaz da je njihov rad prepoznat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba