Nastavak priče o neobično mladom biznismenu

˝Tu smo mijenjali deklaracije za Filipa. Najbrži su dobili separe i tri boce u Ritzu!˝

Objavljeno: 29.04.2023. zagorjeinternational

˝Upute su bile ovakve: Otvori test, izbaci upute, ubaci strane upute, zatvori test. Mijenjali smo uputstva s nekog jezika s uputstvima koja su bila na španjolskom, portugalskom i nekom slavenskom jeziku. Ako zamislite bilo koju filmsku scenu u kojoj prikazuju kineski sweatshop, tako je to izgledalo. Jednom su održali natjecanje u kojem smo se podijelili u ekipe. Ekipa koja je imala najviše tih složenih testova dobila je separe i tri boce po izboru u Ritzu u Zagrebu, govori nam jedan od studenata koji su bili zaposleni u skladištu u blizini Varaždina u kojem je tvrtka Buryen držala zalihe Covid testova˝, započinje nastavak priče 24sata koja su ekskluzivno otkrila kako je Filip Mihalić (24), sin bivšeg zastupnika HDZ-a Anđelka Mihalića, osuđen 2020. za krivotvorenje novca, a prije nekoliko mjeseci prijavljen za prijetnje i silovanje, središnja figura goleme afere koju istražuju policija i PNUSKOK.

Ovaj neobično mladi biznismen usred pandemije Covida uočio je priliku za zaradu pa je preko svoje tvrtke Buryen najprije odlučio uvoziti originalne testove na koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. No kako otkrivaju bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj!

24sata posjeduju materijale koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Čini se da je mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja odgovarajućeg štapića za testiranje, pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine.

Sada 24sata donose ekskluzivna svjedočanstva studenata koji su radili na prepakiravanju testova u varaždinskom skladištu. Prema informacijama kojima raspolažu, sumnja se da su u Turskoj uspjeli prilično vjerno rekonstruirati i proizvesti svaki dio originalnih testova, izuzev štapića za testiranje. Njega su bili primorani nabavljati odvojeno, od druge kineske tvrtke. Svi dijelovi tog testa zatim su pakirani, slagani na kamione i transportirani u skladište u blizini Varaždina, odakle su se dalje raspačavali. Radi se o količinama testova koje se mjere u desecima tona.

Novinari 24sata posjetili su to skladište sredinom ožujka. Mihalićev Buryen napustio ga je petnaestak dana ranije. Unutrašnji prostor bio je prazan i detaljno očišćen, ali čini se da su zaboravili ukloniti smeće oko zgrade. Pretražili su ga i pronašli stotine odbačenih deklaracija, kartonske kutije s oznakama istanbulske tvornice, pakiranja s natpisom “Buryen”, naljepnice iz kojih je vidljivo da je ista istanbulska tvornica bila pošiljatelj tih testova, odbačene ampule, certifikate, pa čak i kutije s oznakama silikatnih gelova, čije su vrećice dio svakog pakiranja testa!

– Skladište je bilo u Varaždinu usred ničega, pored neke benzinske. Plaćanje je bilo u kešu. Na kraju dana pitaju te kako se zoveš da vide kad su te upisali i onda ti izlistaju novac koji su ti dužni. Mislim da su kasnije krenuli plaćati preko studentskih ugovora – ispričao je jedan student.

– Satnica nam je bila 45 kuna, a sve što smo radili jest da smo mijenjali upute tih testova i pakirali ih u kutije. Testovi su dolazili u velikim kutijama i onda smo mi u svakom pojedinačnom testu zamijenili upute. Plaće su izdavala neka dva lika koji su bili ili stariji studenti ili frendovi od glavnog lika. Ne sjećam se točnog datuma, ali bio je peti mjesec prošle godine – dodaje.

– Mogao si raditi do devet navečer. Od 8-9 ujutro do 8 navečer mogli smo biti tamo. Pauze su bile svaka 2-3 sata i naručili bi nam pizze. A glavni lik i njegova cura tu i tamo bi došli i samo pili u nekom uredu u tom skladištu – opisao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba