Na Varaždinskom groblju položeni vijenci povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'

˝Nakon 28 godina, imam osjećaj da se žrtva hrvatskih branitelja sve više i više cijeni˝

Objavljeno: 29.04.2023. zagorjeinternational

Kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu danas su povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’ položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje. Počast su im odali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, izaslanstvo PU varaždinske te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Vojno-redarstvena operacija ‘Bljesak’ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

– U operaciji ‘Bljesak’ sudjelovale su i postrojbe s varaždinskog područja, Specijalna jedinica policije Roda i 104. brigada Hrvatske vojske. U toj akciji je poginuo 51 hrvatski vojnik i policajac, 162 su ranjena, a oslobođen je značajan dio okupiranog teritorija. Ta operacija je nagovijestila operaciju ‘Oluja’ te dala naznaku da su Hrvatska vojska i policija uvježbane, opremljene i osposobljene osloboditi svaki pedalj svoje domovine. Danas, nakon 28 godina, imam osjećaj da se žrtva hrvatskih branitelja sve više i više cijeni, posebno zbog novonastalih geopolitičkih okolnosti. Hrvatska je od tada do danas značajno napredovala, ušla je u sve euroatlantske asocijacije. Stoga nam upravo žrtva svih naših branitelja treba biti vodič da gradimo bolju i sretniju budućnost – rekao je župan Anđelko Stričak.

– Operacija ‘Bljesak’ bila je zapravo ”kotač zamašnjak” koji je završio operacijom ‘Oluja’ i konačnim oslobođenjem Republike Hrvatske. ‘Bljesak’ se odvijao na području istočne Slavonije, a to je bojište na kojem je naša varaždinska 104. brigada ratovala od 1991. do 1995. godine. Ovo je prilika da se prisjetimo svih palih žrtava na oltaru Domovine iz našega kraja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Molitvu na Varaždinskom groblju predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je prof. Tomislav Ratković, a obilježavanje su uveličali pripadnici Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba