24 SATA DOZNAJE: Je li na pomolu najveća afera u zdravstvu ikad?

VOZI LAMBO: Država omogućila klincu iz Varaždina da zaradi milijune na COVID testovima

Objavljeno: 28.04.2023. zagorjeinternational

Sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Filip Mihalić (24) iz Varaždina optužen je za krivotvorenje novca 2019. godine, nedavno je prijavljen za prijetnje, silovanje i krivotvorenje COVID testova, a u pandemiji je dobio unosan posao s državom. 

24sata je nakon detaljne istrage i razgovora s brojnim njegovim suradnicima, članovima obitelji, prijateljima i policijskim istražiteljima, rekonstruirao potencijalnu novu i golemu kriminalnu aferu čiji je glavni akter upravo Mihalić, a milijunske sumnjive poslove istražuju i detektivi PNUSKOK-a.

Sve je krenulo kada je ovaj mladi biznismen usred pandemije koronavirusa ugledao priliku za dobru zaradu, pa je preko svoje tvrtke ‘Buryen’ odlučio uvoziti originalne testove za koronu od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke ‘Xiamen Boson Biotech’ koja je, po dolasku iz Kine, distribuirana po zemlji. 

Kina, pa Turska

No kako su za 24sata ispričali bivši Mihalićevi suradnici, nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine nego iz tvornice u Turskoj! 24sata u posjedu je materijala koji upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022. nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Čini se da je mladom Varaždincu najveći problem bila proizvodnja odgovarajućeg štapića za testiranje, pa je on u Mihalićevu testnom kompletu zapravo jedini iz Kine. Dijelovi dvojbenog podrijetla stizali su u Hrvatsku iz Turske i prepakiravali su ih u Varaždinu, a o tome su za list posvjedočili upućeni.

Novinari 24sata posjetili su sporno skladište sredinom ožujka, no tamo više ničega nije bilo, a cijelo je mjesto bilo detaljno očišćeno. Ipak, smeće nije bilo ispražnjeno pa je oko skladišta u kontejnerima pronađeno stotine pakiranja, odbačenih deklaracija, kartonske kutije s oznakama istanbulske tvornice, pakiranja s natpisom ‘Buryen’, naljepnice iz kojih je vidljivo da je ista istanbulska tvornica bila pošiljatelj tih testova, odbačene ampule, certifikati i kutije s oznakama silikatnih gelova, čije male vrećice su dio svakog testa. Na jednoj kutiji je ostao broj pošiljke, pa su ga novinari provjerili i zaključili da je samo u toj jednoj pošiljci, u srpnju 2022., iz kineskoga Guangzhoua u Istanbul poslano 1636 kilograma silikatnoga gela.

Nadalje, doznalo se da su u skladištu na prepakiravanju radili studenti koji su za 24sata rekli sljedeće: 

– Mi smo sami to radili, otvarali kutije, vadili deklaracije, stavljali unutra nove, drukčiji jezici su bili, kol’ko sam skužil. I delalo se za firmu Buryen. A to je i pisalo na kutijama od testa, da ta firma to distribuira ili kak već. A je li to bilo legalno ili ne, ja to ne znam. Mi smo dobili uredno plaće prek SC-a – rekao je jedan student.

Čak su iz HALMED- a naknadno utvrdili da neka pakiranja nemaju adekvatno istaknute deklaracije na hrvatskom jeziku.

Posao je onda u jednom trenu krenuo nizbrdo, dugovi su se nagomilali, a turski su partneri počeli i prijetiti Mihaliću. Također, u jednome mailu upućenom Xiamen Boson Biotechu, kineskoj tvrtki koja proizvodi originalne testove, opisano je kako Mihalić s rukovoditeljem istanbulske tvornice izrađuje lažne testove. U tom mailu Filip i rukovoditelj su označeni kao mozgovi operacije, piše 24sata

Mladi poduzetnik

Inače, Mihalić je javnosti poznat kao sin bivšeg saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, danas direktora nekoliko tvrtki, te kao poduzetnik koji je s 18 godina počeo graditi brend nepromočive odjeće ‘Buryen Clothing’. 

Iako su narudžbe stizale iz cijelog svijeta, kako se tvrdilo, tvrtka je imala jednog zaposlenog. Uz to, poslovanje nije išlo dobro, prihodi su bili zanemarivi ili nepostojeći sve do 2020. godine, kad stiže pandemija korona virusa. Tu je godinu Mihalićeva tvrtka završila s 442.000 eura prihoda, a sljedeću s čak 3,47 milijuna eura prihoda! Godinu ranije, 2019., prihod je iznosio nula eura.

Za posao s testovima odlučili su se, kako je rekao njegov otac, jedne večeri gledajući vijesti na televiziji. 

Tvrtka mladog poduzetnika tada mijenja poslovni imidž, stvara brend ‘BMedical’ te se počinje baviti uvozom i distribucijom medicinske opreme. Među opremom su i brzi antigenski COVID testovi punog imena ‘Boson Biotech Rapid SARS CoV-2’. Te su testove, osim ljekarni, nabavljale i hrvatske bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo. Nabavljalo ih je Ravnateljstvo za robne zalihe, a uvoznik i distributer na tome su zaradili milijune i milijune eura.

Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite tako su odlučili, piše 24sata, usred epidemije u kapitalni posao ući s tvrtkom koja do jučer i nije imala prihoda, zaposlenih i iskustva u sličnim poslovima. Isto tako, ušli su u posao s osobom koja je 2019. čiji vlasnik ima policijski dosje jer mu se sudilo za krivotvorenje novca. 

Nabavio Lamborghini

Koliko je posao dobro išao svjedoči i činjenica da je Filip nabavio luksuzni Lamborghini Huracan, koji može vrijediti najmanje 350.000 eura.

Skandalima tu nije kraj. Mihalić je nedavno prijavljen za prijetnje i silovanje, no nije prepraćen do istražnog suca. Isto tako, policijski su istražitelji došli do indicija da je zarađivao milijune uvozeći i prepakiravajući antigenske testove koji nisu autentični. 

Da posao dobro ide, Filip se često hvali na društvenim mrežama, a piše kako njegova tvrtka posluje i distribuira medicinsku opremu diljem svijeta. Također, prema podacima Državne riznice, ‘Buryenu’ su 2022. iz proračuna isplaćene gotovo 152.000 eura, i to preko Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, pod stavkom “Materijal i sirovine”. Godinu ranije njegovoj su firmi iz proračuna kapnule oko 34.000 eura, od čega je većina potekla iz “Frana Mihaljevića”, a 2020. je isplaćeno 5756 eura (Ministarstvo financija i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine). U 2023. isplaćeno im je 16.175 eura, ponovno iz KB “Dr. Fran Mihaljević”. 

Sastanak s novinarima 24sata zatražio je i Filipov otac Anđelko koji je pokušavao sat vremena pojasniti čime se njegov sin bavi. 

Novinarima 24sata potvrđeno je da policija i PNUSKOK detaljno istražuju ovaj slučaj. Neslužbeno doznajemo da su već ispitali velik broj osoba povezanih s Filipom Mihalićem, a navodno surađuju i s Interpolom kako bi dobili informacije o poslovanju u Turskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba