‘Nema dosta hladnjaka’

UŽAS: Ovo su mrtva tijela koja leže na podu mrtvačnice u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh

Objavljeno: 28.04.2023. zagorjeinternational

Index.hr zaprimio je od čitatelja snimku za koju se tvrdi da je snimljena prije nešto više od dva tjedna u mrtvačnici bolnice Sveti Duh u Zagrebu, a na njoj su vidljiva tijela najmanje sedmero preminulih koja leže na podu Zavoda za patologiju, dok su najmanje četiri tijela pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima.

Iz bolnice su kazali kako se zbog nedovoljnog broja hladnjaka tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice, a iz Ministarstva zdravstva poručili su da je krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh.

Jedan u nizu skandala

Bolnica se i prije nekoliko mjeseci našla u središtu skandala jer je dvoje pacijenata preminulo na hitnom prijemu. Preminuli su na ležećim transportnim kolicima u čekaonici zbog čega je reagiralo i Upravno vijeće bolnice koje se oglasio priopćenjem u kojem je stajalo da ako se ukažu nepravilnosti u postupanju, u najkraćem će roku biti ispravljene.

Iz bolnice su o ovom posljednjem slučaju priopćili sljedeće:

– Zgrada u kojoj se nalazi Zavod za patologiju i citologiju je izgrađena u lipnju 2018. godine. U mrtvačnici je 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika. To je za našu bolnicu nažalost već tada, u trenutku projektiranja, bilo premalo – kažu iz Svetog Duha.

Iz bolnice su za Index.hr dodali da su pokrenuli postupak adaptacije i proširenja mrtvačnice te nabavu dodatnih 15 hladnjaka, a sredstva za to je osigurao Grad Zagreb. 

– Prema našim saznanjima, u tijeku je postupak nabave glavnog projekta adaptacije i nabava hladnjaka. Predviđena adaptacija će proširiti prostor mrtvačnice za dodatnih 40-tak kvadratnih metara u kojoj će biti smješteno ukupno 27 hladnjaka za pohranu tijela pokojnika – napisali su. 

Iz Ministarstva su poručili sljedeće: 

Brojne prijave 

– Napominjemo, krajnje je neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh te ravnatelj ustanove, prema članku 85. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, žurno mora poduzeti sve mjere i aktivnosti ako dođe do spomenute izvanredne situacije s obzirom na to da je zakonski odgovoran za zakonitost, stručni rad i organizaciju rada u svojoj zdravstvenoj ustanovi – napisali su.

Inače, prijava na račun rada na patologiji ima još. Naime, navodno već dvije godine ne radi klima i ventilacija, čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je i trpio zdravstvene posljedice. 

– Dodatno se iznosi činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad – kažu iz Ministarstva. 

O svemu je obaviještena i sanitarna inspekcija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba