Tragedija u Međimurju: Pesticidom otrovano više od stotinu košnica

“Morate znati jednu stvar. Bez pčela nema života, one nama daju život, a pogledajte što su nam napravili”

Objavljeno: 27.04.2023. zagorjeinternational

– Ovo je blago rečeno katastrofa. Nema goreg. Ma strava. Sve su nam pobili, sve pčele, one već danima umiru, da umiru. Pčele ne ginu. Ne znamo kako ćemo ovo prebroditi, golema je šteta – rekao je za 24sata pčelar Zdravko Ladić (62) iz mjesta Bogdanovec u općini Gornji Mihaljevec kraj Čakovca kojemu je netko otrovao tisuće pčela. 

Sve je počelo u subotu oko 18 sati. 

Pčelari 

– Netko je prskao pesticidima uljanu repicu i napravio kaos. Ne samo meni, nego svim pčelarima u ovom dijelu Međimurja. Evo, prošla su četiri dana, a pčele još umiru u mukama od otrova. To se toliko brzo proširilo jer je došlo u najgore vrijeme, prije bagremove paše, kad su pčele najaktivnije – s knedlom u grlu govori Zdravko, koji je imao 13 košnica, koje su sad uništene. U njima je na tisuće mrtvih pčela.  

Pčelar Zdravko je godišnje nekad proizvodio do 400 kilograma meda, a dok je vodio novinarsku ekipu u obilazak košnica, ono nešto malo preživjelih pčela počelo se zabijati u njih. 

– Ja se već 18 godina bavim ovim, nikad nisam doživio da su toliko agresivne, ali one su takve kad su ugrožene. Prije sam se mogao približiti bez prevelike zaštite, ali sad se moram zabarikadirati jer nikad nisu više ubadale i napadale. Sve se poremetilo, sve. Ali morate znati jednu stvar. Bez pčela nema života, one nama daju život, a pogledajte što su nam napravili – u očaju dodaje pčelar.

Situacija nije bolja ni kod Zdravkova susjeda Mladena Mikolana, koji ima 24 košnice. Njegova žena zbog razjarenih pčela ne izlazi iz kuće. 

– Ja sam ih u subotu čim sam čuo, zatvorio u košnice, mislio sam da sam ih spasio, ali otrov je ipak ušao u košnice. Što da vam kažem, sve nam je uništeno. Čim otvorim jednu košnicu, na tisuće pčela ispadaju, mrtve – govori Mladen te dodaje kako se javljaju oštećeni susjedi i iz udaljenijih krajeva. 

– Pčele u pravilu odlaze do kilometar udaljenosti od košnica, ali ako ne nađu hranu, onda mogu ići i do pet kilometara. Situacija će biti još gora. Proteklih dana je bilo i kiše pa pčele nisu odlazile na livade, a nisu svi ni provjerili košnice. Svakodnevno umiru, a sigurno će još umirati. Pokušavamo spasiti sve što se može, ali teško. Jako teško – dodaje Mladen. 

Uzrok 

Zbog cijele situacije reagirala je i policija. 

– Povodom dojave o pomoru pčela na mjesto događaja izašli su policijski službenici koji su evidentirali događaj te je o svemu obaviješten veterinarski inspektor koji poduzima mjere iz svoje nadležnosti i koji će zatražiti određena vještačenja u cilju utvrđivanja uzroka pomora pčela – rekli su za 24sata iz policije. 

Iz Državnog inspektorata su nam rekli kako će poljoprivredna inspekcija pokrenuti upravni i prekršajni postupak. 

– Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec obavile koordinirani inspekcijski nadzor. Prema trenutačnim podacima, zahvaćeno je sveukupno šest pčelinjaka s ukupno oko 100 košnica. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida – rekli su iz Državnog inspektorata.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba