U utorak će ga ugostiti i predsjednik Zoran Milanović

Dugogodišnji predsjednik DVD-a Zabok Rudolf Zajec, dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske

Objavljeno: 27.04.2023. zagorjeinternational

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, Rudolf Zajec, dugogodišnji predsjednik DVD-a Zabok, a temeljem poticaja glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske kojeg dodjeljuje Predsjednik RH. 

Prijem će se održati 2. svibnja u 12 sati u Uredu predsjednika na Pantovčaku, a na prijemu će biti uručena odlikovanja ostalim pripadnicima Hrvatske vatrogasne zajednice koji su se istaknuli u obavljanju svoje službe.

Životopis Rudolfa Zajca: 

Gospodin Rudolf Zajec, rođen je 28. studenog 1935. u Svedruži u Općini Petrovsko. Nakon osnovne škole i gimnazije u Krapini, završava učiteljsku školu u Zagrebu. Svoj radni vijek započeo je 1956. u Orehovici u Općini Bedekovčina. U Zabok dolazi 1965. godine na radno mjesto učitelja tehničke kulture u osnovnu školu Zabok. Istovremeno predaje ˝Opće tehničko obrazovanje˝ u novootvorenoj Gimnaziji u Zaboku sve do 1975. godine.

Član je DVD-a Brestovec od 1957. godine, dolaskom u Zabok postaje član DVD-a Zabok od 01. srpnja 1965. godine te se odmah uključuje u rad DVD-a Zabok kao mentor pionira vatrogasaca i intenzivno radi sa suradnicima, s mladima po ˝vlastitom programu˝ kojeg vrlo kvalitetno realizira u suradnji s Osnovnom školom Zabok. Osnovni je cilj usmjeriti i mladog čovjeka naučiti osnovnim znanjima iz područja odgoja za zaštitu od požara, da bi se nakon 18. godine mogli opredijeliti za djelovanje u vatrogasnoj organizaciji, pomagati drugima u nevolji i humano djelovati u svim životnim situacijama.

Godine 1974. preuzima funkciju predsjednika DVD-a Zabok na kojoj ostaje sve do 2001. godine. Sa suradnicima stvarao je ekipe stručno sposobnih humano opredijeljenih i nadasve omiljenih članova društva spremnih da u svakom trenutku priteknu u pomoć svojim sugrađanima. Punih 40 godina bio je predavač na tečajevima za osposobljavanje vatrogasnih kadrova svih kategorija, prenoseći kandidatima potrebna znanja i iskustva iz vatrogasne prakse i to na području čitave Županije.

Od 1993. do 2013. predsjednik je Vatrogasne zajednice grada Zabok s osnovnim zadatkom da na čelu UO VZG-a koordinira i pomaže rad DVD-a članica i usmjerava njihovo djelovanje na određenom požarnom području.

Od 1993. do 2009. dopredsjednik je Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije i vodi dugi niz godina Odbor za osposobljavanje županije.

Za svoj vrijedan 65-godišnji rad u vatrogastvu, gospodin Rudolf Zajec, po činu viši vatrogasni časnik I. klase, primio je:

 –          Predsjednik DVD-a Zabok, doživotni počasni predsjednik DVD-a Zabok, predsjednik VZG Zabok

–          Srebrnu plaketu za požrtvovnost odlikovanje II. st SR Slovenije

–          Spomenice za 10-20-30-40-50-60; brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu medalju

–          Vatrogasnu plamenicu sa zlatnim obilježjem 03.06.1995; – medalju za posebne zasluge

–          Zlatnu plaketu 2004. godine. 

–          Povelju grada Zaboka 2013. – Spomenicu s likom Đure Deželića  2006. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba