Županija ispostavama zagorske Hitne u Konjščini i Mariji Bistrici predala ključeve dvaju novih vozila vrijednih 200.000 eura

“Vozila su naše osnovno sredstvo rada – lani smo obradili preko 24.000 pacijenata i prevalili 600.000 kilometara”

Objavljeno: 26.04.2023. Vanja Hozmec

U Konjščini je u srijedu održana primopredaja dva nova vozila za Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, a tim je ujedno obilježen i Nacionalni dan hitne medicine. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić otkrio je da će dva nova vozila dobiti ispostave hitne medicinske službe u Konjščini i Mariji Bistrici, a njihova je vrijednost gotovo 200.000 eura.  

Prosjek 4,5 godine

– Vozila su naše osnovno sredstvo rada. Naša su vozila prošle godine prošla oko 600.000 kilometara i njihova je prosječna starost 4,5 godine. Županija iz godine u godinu pokazuje brigu za naša vozila, za našu ostalu opremu, ali i za financiranja dodatnih timova medicinske službe kako bi svim stanovnicima ove županije pružili istu kvalitetu zdravstvene zaštite hitne medicine – rekao je Božić.

– 365 dana u godini naši djelatnici, njih 141, predano i spremno obavlja svoj posao. Na broj 194 zabilježili smo preko 30.000 poziva u protekloj godini, imali smo preko 24.000 obrađenih pacijenata od kojih 15.000 putem intervencija, 9000 u našim prostorima za reanimaciju, a sve je to obavila hitna medicinska služba ove županije. No, mi nismo tu samo za 120.000 stanovnika županije nego i za onih 177.000 turista koliko ih nas je posjetilo lani – dodao je ravnatelj. 

U sklopu primopredaje, a uz nadolazeći Nacionalni dan hitne medicine koji se obilježava 30. travnja, ispred Srednje škole Konjščina se osnovnoškolce i srednjoškolce upoznavalo s nekim hitnim postupcima koji bi mogli nekome spasiti život. 

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički zahvalio je Županiji i Zavodu na obnovi voznog parka. 

– Marija Bistrica ima ‘T1’ tim, svima je jasno zbog čega. Uz naše stanovništvo, naša ekipa mora podnijeti i brojne hodočasnike i naše posjetitelje. Također, moram istaknuti i posebno pohvaliti da vikendom postoji volonterski tim hitne pomoći bez vozila koji volontira u Svetištu. Čine ga većinom liječnici s područja naše županije, tako da, kada sve zbrojimo, mogu reći da imamo jako dobru sliku po pitanju pružanja hitne medicinske pomoći u Mariji Bistrici – zaključio je načelnik Milički. 

Načelnica Konjščine Anita Krok također je uputila zahvale na novom vozilu za ispostavu Hitne medicinske pomoći u Konjščini.

‘Život znači’

– Izuzetno nam je drago da smo dobili novo vozilo jer ovakva vozila, ovako opremljena, ponekad doista znače život – poručila je Krok.

Župan Željko Kolar uručio je ključeve novih vozila vozačima timova Hitne medicinske službe, a potom ponovno podsjetio da je ovogodišnje obilježavanje Dana županije posvećeno upravo zdravstvu i hitnim službama.

– Imamo sjajno educirane i motivirane ljude, a ono što je zadatak nas kao osnivača je da im osiguramo adekvatne uvjete za rad. Koliko se trudili, mi smo s opremom još uvijek nešto ispod razine njihovog znanja, no usudit ću se reći da nismo daleko, a pogotovo kada pogledam 10 godina unazad i što smo sve nabavili kroz taj period – rekao je župan.

Potom se osvrnuo na tekuće probleme u zdravstvu.

– Fali nam osoblja, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i postoji bojazan, ako sustav ne riješi problem, da ćemo se suočiti s ozbiljnim nedostatkom doktora. Mi smo na to reagirali prije sedam godina kroz stipendiranje studenata medicinskih fakulteta i specijalizacijama. U ovom trenutku je 95 naših doktora na specijalizaciji i još njih 25 čeka specijalizaciju – rekao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba