Čestitamo! Grad Varaždin zaokružio priču oko uvođenja i implementacije novog sustava

Varaždinski vrtićarci imaju najzdraviju prehranu!

Objavljeno: 26.04.2023. zagorjeinternational

Grad Varaždin je Grad zdrave vrtićke prehrane! U utorak su u palači Patačić zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručeni certifikat Healthy meal standard i priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane kojim je Grad Varaždin zaokružio priču oko uvođenja i implementacije novog sustava zdrave prehrane u Dječjem vrtiću Varaždin.

Certifikat Healthy meal standard zamjeniku gradonačelnika je uručio predstavnik certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia Vanja Kokanović, a priznanje Grad zdrave vrtićke prehrane dodijelili su predstavnici tvrtke RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard u Dječji vrtić Varaždin, Branimir Spajić i Diana Gluhak Spajić. Na dodjeli certifikata nazočili su ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Daniela Vusić te zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Varaždin Petra Medved.

Zamjenik gradonačelnika naglasio je kako Grad Varaždin ulaže u sustav zdrave prehrane djece, kao i u opremanje i edukaciju djelatnika vrtića.

– Promišljamo o budućnosti naše djece koja polaze Dječji vrtić Varaždin. Učimo ih da usvoje nove, zdrave prehrambene navike, da konzumiraju kvalitetne obroke, što dokazujemo i dobivenim certifikatom. Ovaj sustav će omogućiti da iz godine u godinu ciljano odabiremo poboljšanja za dječje vrtiće sukladno nacionalnim i međunarodnim smjernicama, od biranja kvalitetnijih namirnica do edukacije djelatnika i opremanja kuhinje – rekao je zamjenik Miroslav Marković. Napomenuo je kako će se u opskrbu namirnica nastojati što više uključiti lokalne OPG-ove s eko proizvodima.

– To je put kojim se borimo protiv epidemija pretilosti i dijabetesa od rane mladosti. Jedna smo od najdebljih nacija u Europi i radimo na tome da djeca od početka steknu zdrave navike jer kasnije ih je teško ispravljati. Zidovi vrtića u koje također ulažemo, na kraju su ništa ako nemamo kuharice i osoblje koje se mora kontinuirano educirati da bi zadržali visoku razinu znanja u pripremi kvalitetne hrane i brige za naše mališane. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u ovom velikom iskoraku za našu djecu  i vjerujem da su i roditelji prepoznali dobrobiti svega što radimo – kazao je.

Certifikacijska kuća Bureau Veritas Croatia već dvjesto godina radi stručno certificiranje i validaciju sustava kvalitete.

– Prepoznati smo kao partner koji u ovom slučaju daje validaciju i konkretnu potvrdu da je sam sustav uveden kako treba. Healthy meal standard je stvarno vrijedan i mi stojimo iza toga. Varaždin je prvi u Hrvatskoj i nadamo se da će i u ostatku zemlje i vrtići, ali i škole i zdravstvene ustanove krenuti u tom smjeru – rekao je Vanja Kokanović.   

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin rekla je da je proces uvođenja zdrave prehrane bio zahtjevan, ali vrijedilo je svakog truda.

– Rezultat toga je da danas dječica vraćaju prazne zdjelice nakon obroka, obroci su im ukusni, a kad su kod kuće svoje roditelje mole da im pripreme ono što su jeli neki dan u vrtiću. To je najbolja povratna informacija – rekla je Jasenka Husnjak. Objasnila je da su uvedene brojne nove namirnice, više se ne prži u ulju, djeca jedu zobene ili heljdine kaše, tijekom cijele godine jedu bobičasto voće, priprema im se smoothie, kolači više nisu kupovni nego su pripremljeni u vrtićkoj kuhinji, konzumira se maslinovo ulje, maslac umjesto margarina.

– Healthy meal standard je zapravo jamstveni žig koji je zaštićen u Republici Hrvatskoj, a nakon toga je zaštićen i u cijeloj EU i Ujedinjenom Kraljevstvu. To je međunarodna norma i prati od nabave, planiranja namirnica, administracije, troškova, do kuhinje, testiranja obroka, verifikacije gdje se kontrolira da li su obroci kako treba, testira se i prati da obrok bude siguran. U svim vrtićima svaki dan pratimo serviranje, što znači da kuhar svaki dan verificira svako jelo koje izlazi iz vrtića – rekla je Dijana Gluhak Spajić iz RED FORK.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba