Obimom najmanja ustanova u međimurskom sustavu, ali ogromna po značaju, oživjela u novom ruhu

Ovako danas izgleda zgrada Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Objavljeno: 26.04.2023.

˝S ovim velikim projektom uređenja i dogradnje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u koji je uloženo 1.269.339 eura, nećemo stati pa već sutra prezentiramo plan i dokumentaciju budućeg palijativnog centra koji će također biti smješten u ovom dvorištu gdje su sve naše zdravstvene ustanove. Nastavljamo i s ulaganjima u medicinsku opremu te infrastrukturu˝, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec prilikom svečanog otvorenja moderniziranog i energetski obnovljenog prostora zgrade Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Kvalitetniji uvjeti

Podsjetimo, veliki zahvat adaptacije i opremanja zgrade započeo je potpisivanjem ugovora u jesen 2021. godine, rekonstrukcija paviljona IV podrazumijevala je i dogradnju kako bi se djelatnicima šest službi Zavoda osigurali kvalitetniji uvjeti, a vrijednost radova iznosi više od milijun eura.

Prema broju zaposlenih, kojih je 71, to je najmanja ustanova u međimurskom zdravstvu, ali velika po svom značaju. Ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal istaknula je da Zavod vodi brigu o kadru te su četiri liječnice trenutno na specijalizaciji, a tri specijalizacije će se raspisati još ove godine. Bila je ovo prilika da Payerl-Pal zahvali ravnateljima Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec za pomoć pruženu tijekom adaptacije i suradnji, ali i da riječi zahvale uputi Međimurskoj županiji, njezinoj Skupštini i predsjedniku Skupštine Dragutinu Glavini, županijskoj pročelnici Sonji Tošić Grlač, a osobito županu Posavcu na bezrezervnoj podršci, kao i djelatnicima Zavoda na predanosti. Župan Posavec je pak naglasio kako je svečano otvorenje veliki dan za međimursko zdravstvo.

– Zavod u svom nazivu sadrži riječ javno i to je razlog što samo danas svi ovdje – tu smo da svi odigramo svoju ulogu u postizanju uvjeta za najkvalitetniju moguću skrb za pacijente – rekao je župan i naglasio kako ulaganje u preventivu nije popularno jer na rezultate treba čekati, ali je iznimno važno jer dugoročno smanjuje troškove i rasterećuje zdravstveni sustav.

Investicije

– Ne stajemo s investicijama i ulaganjima u zdravstveni sustav, tako da već sutra prezentiramo plan i dokumentaciju budućeg palijativnog centra koji će također biti smješten u ovom dvorištu gdje su sve naše zdravstvene ustanove. Nastavljamo i s ulaganjima u medicinsku opremu te infrastrukturu – rekao je Posavek, a da podrška Zavodu neće izostati ni u budućnosti, potvrdila je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željka Draušnik dodala je kako Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije njeguje dobru suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo uz visoku profesionalnost i predan rad na nadstandardima. Riječi hvale Zavodu izrekla je i izaslanica Ministarstva zdravstva Vera Katalinić Janković, naglasivši da su uvijek slijedili potrebe stanovništva i strategije.

– Međimurska županija ima najbolje rezultate u odazivu na preventivne programe iz okvira borbe protiv raka što je rezultat stalnog educiranja stanovništva, dakle i zasluga djelatnika ovoga Zavoda – rekla je Katalinić Janković.

Prostor

Izvedenom prilagodbom Zavod je dobio prijeko potrebne prostorije za Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a uvjeti su sada bolji i za provođenje niza aktivnosti iz domene Djelatnosti za javno zdravstvo, odnosno promicanje zdravlja. Ukupna površina rekonstruiranog i dograđenog prostora iznosi 1.262 kvadratna metra, od čega je dograđeno 256 kvadratnih metara pa Zavod sada ukupno raspolaže prostorom od gotovo 2.572 kvadratna metra.

Kada je riječ o energetskoj obnovi paviljona IV, postavljena je fotonaponska elektrana i dizalica topline, zahvaljujući čemu će se značajno smanjiti troškovi za energiju, a pripremom priključka na solarne panele na krovu kao i samostalnog priključka na vodoopskrbni sustav u konačnici se postiže energetska neovisnost objekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba