Proslava je trajala čak tri dana, evo kako je bilo

Jedna od najstarijih osnovnih škola u Zagorju proslavila 185. rođendan!

Objavljeno: 26.04.2023. zagorjeinternational

Mali broj škola u Krapinsko – zagorskoj županiji može se podičiti tako velikom obljetnicom kao što je 185. godina postojanja i djelovanja. Jedna od njih je i OŠ Sveti Križ Začretje koja je prošli tjedan proslavila svoj veliki rođendan. Tako stara škola ima prebogatu povijest i vrlo je izazovno osmisliti program obilježavanja obljetnice u kojem ni jedan važan dio prošlosti ne bi bio izostavljen. Uoči proslave je aktualni ravnatelj Dario Šimag ugostio umirovljene ravnatelje Slavka Sinkovića i Mladena Rajačića te ravnateljicu Šteficu Petrač koji su svojim bogatim iskustvom i memoriranjem nezapisanog pomogli u stavljanju naglasaka na najvažnija događanja u prošlosti.

Proslava se održala kroz tri dana, od 18. do 20. travnja, a u utorak je u sklopu GFUK-a u holu škole gostovao HIT TEATAR s nagrađivanom predstavom Udavače. Humor je uvijek u trendu kao i vjenčanja i svadbe, a to su teme kojima se u ovoj predstavi bavi izvrstan glumački trio kojeg čine Jan Kerekeš, Matea Elezović Brdar i Erna Rudnički.

Srijeda ujutro je bila namijenjena učenicima i njihovom doživljaju obljetnice. U školi je bilo vrlo dinamično i “drugačije” jer su se umjesto redovne nastave održavale radionice za učenike. Učitelji su osmislili 21 radionicu koje su svojim temama obuhvaćale vrlo raznolika područja ljudskog znanja i vještina (Svijet fizike, Ples s trakama, Izrada elekroničkih sklopova i kućica za ptice, Let’s play, Povijesno-geografski vremeplov Hrvatske, “Make Over” kutića za učenike, Društvene matematičke igre, 3D inženjeri – izrada modela, priprema i 3D printanje, Poetski straničnici, Igre riječima, Turnir u futsalu, Zamisli- maštaonica, Kamišibaj – pričaj slikom, Likovna radionica i društvene igre, Izrada maketa, Izrada društvenih igara, Lego inženjeri, Harry Potter, Glazbena radionica, Igrajmo se „po domači“, Filatelija i numizmatika). Svaki učenik je trebao sudjelovati u dvije radionice koje je odabrao. U srijedu popodne se u Muzeju Žitnica održala 11. Večer zavičajne poezije i predstavljanje Malog kajkavskog rječnika začretjanskog kraja.

– Prošlih deset Večeri poezije već nas je uvjerilo kako se dolazak na ovu manifestaciju uvijek isplati, ali i ove godine smo se nanovo iznenadili emotivnošću i kvalitetom ovog programa. Inspirativna dječja interpretacija stihova svetokriških autora koja se ispreplitala s prekrasnim melodijama i izvanrednom glazbenom izvedbom članica vokalnog sastava Kirjales ostavila nas je bez daha. Večer je dodatno upotpunila promocija Malog rječnika začretjanskog kraja autorice Štefanije Roškar, umirovljene učiteljice hrvatskog jezika. Njen emotivni govor većini je prisutnih izmamio suze. Ovaj rječnik čiji je nakladnik OŠ Sveti Križ Začretje, vrijedan je doprinos očuvanju lokalne jezične baštine i veliki napor autorice u borbi protiv zaborava u globalizacijskom vremenu u kojem živimo. Njegov izlazak na svjetlo dana prigodno se poklopio s velikom školskom obljetnicom i dodatno oplemenio program svečanosti – kažu iz škole.

U četvrtak se održala svečana priredba u kojoj je prisutnima dočarana bogata povijest škole upotpunjena uspješnim učeničkim glazbenim i glumačkim izvedbama. Prije samog programa su uzvanike ispred škole plesom dočekale Začretske mažoretkinje, a glazbene točke su izveli puhački orkestri Ivo Tijardović i Pačetanci. Uzvanici su tijekom priredbe uživali u izvedbama orkestra i zbora škole, dramske skupine, KUD-a Sveti Križ Začretje i nastupu učenika glazbene škole Pregrada. Učenici su uprizorili za školstvo zaslužnu groficu Sermage i zaslužnog progresivnog ravnatelja s početka 20. st., Oscara Wölfla. Prisutnima se ispred škole obratio ravnatelj škole Dario Šimag, a prigodne govore održali su i načelnik općine Sveti Križ Začretje Makro Kos, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu naše županije Mirjana Smičić Slovenec. Ona je ravnatelju škole uručila Županovu zahvalnicu povodom godišnjice školstva. Tijekom priredbe je prikazana prezentacija s fotografskom dokumentacijom povijesti i rada škole od njenog osnutka daleke 1838. godine sve do danas. Ona je prisutnima dočarala prostore, mjesta i zgrade u kojima se održavala nastava, zatim vrlo starije, ali i novije zajedničke fotografije djelatnika škole te fotografije iz svakodnevnog života škole. U predvorju škole je postavljena izložba uvećanih crno-bijelih fotografija iz druge polovice 20. st. Gosti su mogli razgledati sve foto-albume koje škola čuva, od 1961. godine do danas, i izložbu knjižnične zavičajne zbirke.

Škola od ove obljetnice posjeduje i svoj vizualni identitet čiji je autor Rajko Gregurić, a koji će zasigurno uskoro postati prepoznatljiv simbol OŠ Sveti Križ Začretje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba