Hvala svima

Banožiću subvencioniramo kredit s čak 25.306 eura. Kreće u gradnju nove kuće u Vinkovcima

Objavljeno: 26.04.2023. zagorjeinternational

HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić nije htio javnosti otkriti je li se i prijavio za jeftini državni kredit. No, 24 sata otkrivaju koji iznos kredita mu je odobren za gradnju kuće i prije nego je istekao službeni rok za prijave…

– Sve podatke ću objaviti u imovinskoj kartici – poručio je prošlog tjedna ministar Banožić (HDZ) i pobjegao od novinarskih pitanja bez odgovora je li se prijavio za subvencionirani državni kredit koji se dodjeljuje preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), piše 24 sata.

No, građani neće morati čekati sljedeću godinu i objavu imovinske kartice ministra da saznaju koliko će plaćati subvenciju za Banožićev kredit. 24 sata ekskluzivno saznaju da Banožić ne samo da se prijavio za subvencionirani državni kredit, nego mu je on i odobren. Kako im je odgovoreno preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Banožiću je subvencioniran kredit od 100.000 eura. Taj kredit inače podiže za izgradnju nove kuće u Vinkovcima.

– Ukupna visina subvencije iznosi ukupno 25.306,32 eura – stoji u odgovoru APN-a koji je poslan preko Ministarstva. U tom spisu još stoji kako Banožić diže kredit na rok od 15 godina,a ranije je objavljeno da se krediti odobravaju s rasponom kamata  od 3,12 do 3,75 posto.

˝Banožić inače ima stan u Vinkovcima površine 80,22 četvorna  metra. Ministarska plaća mu iznosi 2740 eura neto, a supruga zarađuje dodatnih 1081 euro mjesečno. Ministar ima i troje djece. Formalno udovoljava svim zakonskim uvjetima. Kada je država počela dijeliti subvencionirane kredite, pravilo je bilo da ga ne može dobiti nitko tko ima u svom vlasništvu useljivu nekretninu. No, to je kasnije izmijenjeno. Pa kredit može dobiti i onaj tko ima nekretninu u kojoj živi ako kupuje veći stan ili ulaže u veću kuću, ali uz uvjet da postojeću nekretninu mora prodati u roku dvije godine. Banožić je pitao i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može li se prijaviti za subvencionirani kredit koji se dodjeljuje mlađima od 45 godina. Povjerenstvo mu je odgovorilo da može, ali pod uvjetom da su ukupna sredstva planirana u državnom proračunu za ovu namjenu dostatna tako da svim podnositeljima koji ispunjavaju uvjete bude odobren zahtjev za subvencijom, a ukoliko to ne bi bio slučaj, prednost bi trebalo dati drugom podnositelju, s obzirom da je kao član Vlade Republike Hrvatske ovlašten odlučivati o imenovanju i razrješenju direktora APN-a˝, piše 24 sata.

Ali ovaj zaključak ne obvezuje sam APN. Iz njihova odgovora je vidljivo da su oni Banožiću odobrili kredit po redu zaprimanja i nisu čekali istek roka za prijavu za subvencionirane kredite kako bi vidjeli hoće li biti dovoljno novca za sve ostale. 

– Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita g. Maria Banožića zaprimila dana 30. ožujka 2023. Zahtjev je obrađen u skladu s redoslijedom zaprimanja, te je odobren subvencionirani stambeni kredit na sjednici povjerenstva održanoj 14. travnja 2023. godine u skladu sa zakonskim odredbama te je donesena Odluka o odobravanju subvencioniranja stambenog kredita. Na temelju dostavljene Odluke banci, dana 25. travnja 2023. godine u APN-u je zaprimljen Ugovor o subvencioniranju stambenog kredita potpisan od strane kreditne institucije koji APN još nije supotpisao – stoji u odgovoru koji je 24 sata primio.

Dakle, kredit je Banožiću odobren još 14. travnja, a rok za prijave je 28. travnja ove godine, odnosno ističe ovaj petak. Prijave za kredite još stižu. Koliko će biti prijavljenih, nije moguće znati. Vlada je odobrila za ovu godinu 9,3 milijuna eura za subvencioniranje kredita. Ministarstvo graditeljstva je zadnji podatak o broju prijavljenih objavilo u utorak. 

– Posljednji službeni podaci APN-a govore da je od 20. ožujka do 24. travnja 2023. godine zaprimljeno 3722 zahtjeva. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1.750 zahtjeva. Odobreno je 1630 zahtjeva  – stoji na stranicama Ministarstva.

Nadalje, još kažu kako procjenjuju da bi novca bilo dovoljno za oko 5000 zahtjeva što znači da će, po do sad zaprimljenim zahtjevima, kredit moći dobiti svi koji se prijave s valjanom dokumentacijom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba