Radovi se odvijaju u skladu s mišljenjem Konzervatorskog odjela Varaždin

Intenzivna obnova kulturno povijesne baštine nastavlja se na području općine Cestica

Objavljeno: 25.04.2023. zagorjeinternational

Posljednjih godina intenzivirala se obnova kulturno povijesne graditeljske baštine na području općine Cestica. Obnavljaju se objekti crkvene arhitekture, kapela svetog Lovre u Lovrečanu, kapela Marijina uznesenja u Križanču, crkve i objekti vezani uz župne crkve, Svete Barbara u Natkrižovljan, crkva Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu, kao i spomenici Trpećeg Isusa u Dubravi Križovljanskoj i u Kolarovcu. 

Trenutno se provode radovi na obnovi pročelja župne crkve Uzvišenja Svetog Križa, a potom je u planu uređenje okoliša oko i ispred crkve. Kako se na površinu pred crkvom nadovezuje Trg Ivana Pavla Drugog i on će se urediti u skladu s mišljenjem struke i u dogovoru s Općinom Cesticom. Dosadašnja obnova i restauracija kulturno povijesnih spomenika graditeljske baštine odvijala se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Varaždinske biskupije i Općine Cestica, a pomoć su dali i vjernici sa spomenutog područja. 

Svi radovi odvijaju se u skladu s mišljenjem stručnjaka Konzervatorskog odjela Varaždin, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u skladu s mišljenjem konzervatora napravit će se i projekt uređenja okoliša pred crkvom kao i Trga Ivana Pavla Drugog. Kako bi se uređenje spomenutih površina izvelo u skladu s građevinskim normama i mišljenjem konzervatorske struke, prošlog utorak, područje zahvata obišli su načelnik Mirko Korotaj i velečasni Zorislav Šafran, a pridružio im se Zdravko Ptiček, koji je preuzeo obvezu izrade projektne dokumentacije.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba