Zlatar Bistrica proslavila Dan općine uz poseban fokus na brojne projekte koji su pred općinskim vodstvom

“Općina se razvija na tradiciji i na gospodarstvu, a sretna sam jer vidim da krećemo u novom, dobrom smjeru”

Objavljeno: 24.04.2023. Vanja Hozmec

Općina Zlatar Bistrica 22. travnja, uz Dan Ivana Krstitelja, proslavila je svoj dan, a danas je u Društvenom domu, uz brojne uvažene goste, tim povodom održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. 

Otvorila ju je predsjednica vijeća Nataša Krajačić koja je u svom obraćanju pozvala na zajedništvo čitavog općinskog vijeća, svih vijećnika, da se zaboravi na eventualne animozitete te da se i dalje zajedničkim snagama radi za dobrobit Zlatar Bistrice i svih njenih mještanina kojih je, u šest naselja koliko ih općina broji, ukupno 2308. 

Važni projekti 

U kratkom filmu o općini istaknuti su neki od najvažnijih projekata, a posebno dovršetak projektne dokumentacije za sportsko – rekreativni centar, projekt koji je procijenjen na 343.750 eura. Nadalje, završena je i projekta dokumentacija za uređenje dječjeg igrališta kod Dječjeg vrtića ‘Zlatni dani’ čija je procijenjena vrijednost 66.000 eura, a nabavljena je i nova oprema za mrtvačnicu vrijedna 10.355 eura, od čega je Općina pokrila 70 posto troška. 

Načelnica Mikulec iskoristila je priliku i kazala da su na sam Dan općine, u petak, svoje dane proslavili i Dječji vrtić te Osnovna škola. 

– Posebno sam sretna kada vidimo da se u našem vrtiću odlično radi i drago mi je vidjeti kako se kod nas puno ulaže u djecu, što od strane odgajatelja, što od strane roditelja naše djece jer na njima svijet ostaje. Također, djece je sve više, sada imamo petu skupinu, a zaposlili smo i nove djelatnike. Sretna sam jer vidim da krećemo u novom, dobrom smjeru – rekla je Mikulec.

Dodala je da je novi dio vrtića popunjen, a uskoro kreće i obnova starog dijela vrtića. 

– Izrađena je projektna dokumentacija za energetsku obnovu starog dijela Dječjeg vrtića “Zlatni dani”, a projekt je procijenjen na 496.250 eura. Također, nadam se da će kroz koju godinu i naša Osnovna škola biti uređena tako da će se u njoj moći održavati jednosmjenska nastava – poručila je Mikulec. 

Od ostalih projekata, načelnica je izdvojila da su postavljeni i novi okviri na dijelu groblja u Lovrečanu, da su uređena autobusna stajališta na području općine, a da se nastavlja i s uređenjem prometnica po cijeloj općini. 

– Uređujemo i igralište u Veleškovcu, a to je dio EU projekta kojeg smo prijavili preko LAG-a ‘Zeleni bregi’ i ostvarili 32.917 eura sufinanciranja. Ukupna je vrijednost tog projekta 43.000 eura. Isto tako, moram spomenuti i osnivanje naše Turističke zajednice ‘Zlatni istok Zagorja’ čiji smo dio – kazala je Mikulec. 

Uz sve to, najavila je i projekt izgradnje muzeja i ‘Dvorišća zagorskog purana”. Općina je već kupila nekretninu u Ul. Vladimira Nazora, a za daljnje korake se planira aplicirati i na fondove za sufinanciranje i povlačenje bespovratnih sredstava. Plan je izgraditi muzej u obliku kuće seoskog tipa s modernim elementima, a koji bi prikazivao povijest Zlatar Bistrice te zagorskog purana. Dvorište i okućnica oformili bi se kao tradicionalno dvorište zagorskog purana, a prostor bi bio multifunkcionalan.

Uime načelnika i gradonačelnika obratila se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. 

– Ovdje kod nas je jedinstvena situacija u Hrvatskoj, da smo nas pet kolegica čelnice susjednih jedinica lokalnih samouprava. Mi zajedno rješavamo naše probleme, surađujemo i dokazujemo da ovo područje, za koje su svi govorili da je malo utihnulo i zamrlo, se može uzdići i biti ravnopravni dio cijele županije – rekla je Auguštan – Pentek.

Među projektima u kojima zajedno sudjeluju susjedne općine i gradovi je i Turistička zajednica kojom se, kako je istaknula zlatarska gradonačelnica, nastoje prezentirati svi biseri onog kutka Zagorja. 

– Uz to, vidimo da se ovdje naveliko radi na projektima zbog kojih će svima biti bolje, te da postoji vizija – poručila je Auguštan – Pentek te dodala da je u planu izgradnja još jedne spojne ceste između Zlatara i Zlatar Bistrice, uz biciklističku stazu, što će još bolje spajati susjede. 

Nove suradnje

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je u ovoj prilici važnije naglasiti projekte koji slijede na području Zlatar Bistrice nego izdvajati što je sve napravljeno. Ono što veseli, prema njegovim riječima, su županijski projekti u koje se Općina uključila što je prilika za novim poznanstvima i suradnjama. Nadovezujući se na gospodarstvo, istaknuo je kako je prometna povezanost u tom segmentu ključna.

– Draga mi je informacija da će biti raspisan natječaj za cestu od Zlatar Bistrice do Zlatara. Bit ću jako zadovoljan ako radovi počnu na proljeće sljedeće godine. Mislim da je to realno, a bit ću još zadovoljniji ako radovi počnu na brzoj cesti od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice jer se tih šest kilometara ne može napraviti već tri godine – posebno je istaknuo Kolar pa onda iskoristio priliku da predsjedniku Vlade pošalje poruku preko njegovog izaslanika.

– Zahvaljujem mu na projektima koji prate razvoj Krapinsko – zagorske županije, pogotovo gradova i općina. Zahvaljujem i na odluci za pomoć poljoprivrednicima od potresa, tuče. To je po prvi puta da je Vlada posebnom odlukom u vrlo velikom iznosu nadoknadila štetu našim poljoprivrednicima – poručio je Kolar pa spomenuo kako su mjere tu kako bi se zadržalo stanovništvo u Zagorju, a bez demografske politike, svi zajedno, naći ćemo se u problemu. Na kraju je pak poručio kako svi zajedno moraju smisliti strategiju kako mlade zadržati u Hrvatskoj.

Državni tajnik Zdravko Tušek, a ujedno i izaslanik premijera, uputio je čestitke za Dan Općine. Posebno je naglasio kako se iz prezentacijskog videa vidi kako se želi mijenjati slika Zlatar Bistrice na bolje, kako bi život bio bolji.

– Jedan dio financijskih sredstava za realizirane projekte došao je putem EU fondova. To mi je posebno drago jer nakon deset godina članstva možemo zaključiti da su ti fondovi najveći generatori razvoja i rasta. Čeka nas nova perspektiva, velik zamašnjak su nam financijska sredstva koja su realizirana u NPOO i iz tih sredstava realiziraju se projekti osnovnih i srednjih škola, investira se u zeleno i digitalno. Ono što želimo je isticati i važnost poljoprivrede, razvoj ruralnog prostora i stvaranje boljih uvjeta za mlade koji ostaju i rade ovdje. Fokus mora biti na ljudima jer su oni pokretač svega – poručio je Tušek.

Puna podrška 

Pomoćnica savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Martina Ciglević kao izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, prije svega se dotaknula prikazanog video materijala, a posebno istaknula zadovoljstvo što na području općine postoje logopedske usluge, a onda i na svim završenim projektima jer kako je i sama istaknula, zna koliko je teško provesti projekt od vizije do kraja.

– Zlatar Bistrica razvija se na tradiciji, ali i na gospodarskim čimbenicima. Ova općina ima brojne usporedne prednosti i prije svega prometne. Sada su nam dostupni i drugi alati, prije svega, kroz EU fondove. Predsjednik Republike često ističe da EU fondove treba maksimalno iskoristiti na korist gospodarskom razvoja, izgradnji infrastrukture… Vjerujem da ćete u suradnji sa Županijom i državom nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne planove i programe – poručila je Ciglević i dodala kako programi i projekti moraju biti u službi demografije, a u svim tim nastojanjima Općina će imati podršku predsjednika.  

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i brojna općinska priznanja. Plaketu su primili Pavao Lacković, Radovan Mikulec, Mladen Prugovečki, Zlatan Hleb, Željko Andrec, Ankica Galic, Vjenceslava Pavleković i Leonard Fulir. Zahvalnice općine dobili su DVD Zlatar Bistrica, Društvo ‘Naša djeca’ Zlatar Bistrica, Eko udruge ‘Lijepa naša’ Zlatar Bistrica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Zlatar-Zlatar Bistrica, KUEU ‘Kaj’, Lovačka udruga ‘Šljuka’, NK ‘Ivančica’, Udruga umirovljenika Zlatar Bistrica, Udruga vinogradara, vinara i podrumara ‘Cetin’, HGSS stanica Krapina-Zlatar Bistrica, Puhački orkestar Općine Zlatar Bistrica, Udruge ‘Irena’ i ATV Putna Zlatar Bistrica. Također, zahvalnice su dobili i Leon Dlesk te Luka Kunić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba