Općina Đurmanec proslavila svoj dan, načelnik Belošević sa svečane sjednice poručio:

“Ljudi su najbitniji čimbenik razvoja Općine, na tome im zahvaljujem”

Objavljeno: 24.04.2023. VH

Općina Đurmanec svečanom je sjednicom Općinskog vijeća u petak obilježila svoj dan, a zaključeno je da je zajedničkim djelovanjem lokalne vlasti i svih mještana, općina vrlo ugodno za život i rad. Predsjednica Općinskog vijeća Ivančica Hrček službeno je otvorila sjednicu zahvalivši svima na dolasku. 

– Želim izraziti zadovoljstvo što se naša općina nalazi na dobrom putu da svim mještanima u narednim godinama osigura što bolji životni standard i stvori daljnje preduvjete za razvoj naše zajednice – istaknula je Hrček.

Kako je rečeno, sve aktivnosti Općine usmjerene su na razvoj svih segmenata društvenog života, a jasnom vizijom nastoji se podići standard i kvaliteta života svih mještana. U tome značajno pomažu, uz vlastita, županijska, nacionalna i europska sredstva.

Najznačajniji projekt

U tom smjeru ide i najznačajniji projekt koji se realizira na području općine, a riječ je o izgradnji širokopojasnog interneta. Detalje je u svom izlaganju objasnio načelnik Damir Belošević. 

– Općina je nositelj projekta, a projekt se realizira i na području Grada Krapine te Općina Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Potpisan je još 2020. godine i ovo je do sada najveći zajednički projekt na navedenom području. Ovaj strateški projekt za našu Općinu, ali i čitavo područje na kojem se provodi, osnova je i preduvjet za proces digitalne transformacije koja će obilježiti godine koje su pred nama – rekao je Belošević.

Uz navedeni projekt, istaknuo je i projekt vrijedan gotovo 2,3 milijuna eura, a to je sanacija i vraćanje u prvobitno stanje prometnica te sanacija klizišta na području općine. Ti se projekti financiraju iz Fonda solidarnosti EU, a sredstvima istog Fonda, Županija većim djelom obnavlja i zgradu Područne škole Putkovec. Također, ostvarena su i sredstva za izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u naselju Ravninsko za što je Općina dobila 248.000 kuna.

Kao prioritet, Belošević je istaknuo obrazovanje i ulaganje u mlade. 

– Kontinuirano radimo na ulaganju u najmlađe, a s obzirom na broj rođenih u zadnjih sedam godina i nedostatan kapacitet našeg vrtića, te u cilju da osiguramo mjesto u vrtiću za svakog našeg mališana, prijavili smo projekt izgradnje novog paviljona dječjeg vrtića na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Temeljem naših potreba projekt nam je odobren i sklopljen je ugovor na iznos potpore od 8,2 milijuna kuna, odnosno gotovo 1,1 milijuna eura – poručio je načelnik i istaknuo da je Općina povećala postotni udio sufinanciranja cijene vrtića s 50 na 55 posto kako bi ublažili opterećenje za roditelje. 

Mnogi su projekti na području općine već u fazi projektiranja, a financiranje se planira europskim sredstvima. Jedan od takvih je i parkiralište s ugibalištem za autobuse koje ima kapacitet od 150 parkiranih mjesta te kojim će se riješiti problem parkiranja u središtu Đurmanca i povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a tu je i višenamjenska zgrada javne, civilne i kulturne namjene.

– Svakako bih najavio i veliku investiciju s nacionalne razine, a radi se o izgradnji druge cijevi tunela autoceste Zagreb-Macelj. Na tom projektu radit će nekoliko stotina djelatnika tijekom dvije godine, a sama investicija procjenjuje se u iznosu od 130 milijuna eura – istaknuo je Belošević.

Kao važan segment društvenog života, Belošević je spomenuo brojne udruge koje djeluju na području Đurmanca. 

– Prošle godine smo za njihov rad osigurali 47.500 eura, a ove godine 64.900 eura. Posebno smo ponosni na naš DVD koji je naša najjača sastavnica sustava civilne zaštite, i čiji su članovi uvijek prvi u svim nesrećama, katastrofama i nepogodama. Uvijek ćemo biti spremni uložiti i dodatna sredstva za njihov rad – zaključio je načelnik. 

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika Vlade, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Mladen Fruk koji je istaknuo da se zemlja u mandatu ove Vlade našla pred mnogim izazovima, no da je Vlada uvijek imala pravovremeni odgovor na sve izazove, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek, pohvalio rad Općine poručivši kako su njezini rezultati u nekoliko ciklusa unazad zaista impresivni te kako govore o snazi volje, dobrom mladom timu i pametnom korištenju svega onog što pružaju državne politike i fondovi Europske unije 

– Đurmanec se uistinu ima čime pohvaliti. Cijela filozofija svega onog što državna razina vlasti radi proteklih nekoliko godina tiče se osiguranja stabilnosti, razvoja i opstojnosti u krizama koje nitko nije mogao zamisliti. I mislim da smo to uspjeli – rekao je Tušek.

Dodao je kako je Hrvatska danas, nakon nekoliko godina ozbiljne geopolitičke i zdravstvene krize te svih ostalih kriza koje su ju pogodile, ipak ozbiljnija, zdravija, prosperitetnija i kvalitetnija ekonomija, a ono što je najvažnije u narednim godinama jest demografska revitalizacija i stvaranje još prosperitetnijeg društva.

Suradnja na svim razinama

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug istaknula je posebno zadovoljstvo što prenosi pozdrave župana Željka Kolara i njegove zamjenice Jasne Petek te je uime Županije čestitala Dan Općine, župe i škole. 

– Za razvoj jedne općine izuzetno je važna uređenost i suradnja svih, od općinske razine, županijske razine pa sve do nacionalne. Izuzetno nam je drago da je Županija bila dio te suradnje i svi ovi provedeni projekti su najbolja potvrda odlične suradnje. Vjerujem da će svi projekti o kojima je načelnik govorio biti isto tako uspješno realizirani – rekla je Gregurović Šanjug.

Načelnik Jesenja Dario Cvrtila obratio se u ime načelnika i gradonačelnika te rekao kako ostale općine puno puta uče od Đurmanca. 

– Vi ovdje u Đurmancu možete biti ponosni na sve ono što je učinjeno unatrag godinu dana, ali i ono razdoblje prije, koliko vas vode ovi uspješni ljudi. Đurmanec je primjer kako bi se trebale razvijati općine i kako se razvija uspješna općina koja ispravnim radom i strateškim promišljanjem razvija ovaj kraj koristeći pritom vlastita sredstva, kao i sredstva koja su na raspolaganju preko fondova – rekao je Cvrtila.

Uz svečanu sjednicu, odijeljena su i općinska priznanja. Povelja Općine dodijeljena je Ivanu Horvatu, a Plaketa je dodijeljena Marijanu Novaku te obrtima “Vlado” vlasnika Vlade Družinca i  “Autoprijevoz, trgovina i usluge”  vlasnika Mirka Janžeka. Također, dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice, a one su pripale Mateji Rodić, Dragici Grofelnik, Kseniji Klasić i Mariji Herak.

Ivan Horvat se u ime nagrađenih obratio s nekoliko riječi zahvale. 

– U prvom se redu zahvaljujem Općini koja je prepoznala naš trud i zalaganje, što nas na društvenom i političkom planu, što naših obrtnika na gospodarskom planu, a također zahvaljujem i našim udrugama koje su nas predložile za dodjelu općinskih priznanja. Mi, ovogodišnji dobitnici smo skupili nešto godina, ali i životnog iskustva i staža, i svakome u svom području ovo priznanje predstavlja krunu tog razdoblja i ono nam je potvrda da su se trud i zalaganje isplatili – rekao je Horvat.

Veselo i u vrtiću 

U proslavu Dana općine uključio se i Dječji vrtić koji je tijekom cijelog slavljeničkog tjedna imao program.

Tako je u srijedu prvo održana predstava odgojiteljica pod nazivom “Djedova pogača”. One su pripremile lutke i scenu te pred brojnom publikom izvele predstavu, nakon čega su uslijedile kreativne radionice. Djeca su na radionici “Origami” od papira izrađivala životinjice, a od šljokica i naljepnica okvire za slike, dok su na “Plesu kistovima” bojili oblutke od drva. Uz to, održana je i radionica pod nazivom “Igram se i učim” gdje su mališani zajedno sa svojim roditeljima igrali edukativne igre.

– Naš vrtić se uvijek uključuje u sva događanja koja organizira Općina, a drago mi je da su djeca u sadržajnom programu kojeg smo pripremili doista uživala. On je bio namijenjen svoj djeci s područja općine i njihovim roditeljima, ne samo polaznicima vrtića, a mogu reći da je odaziv bio odličan. Osim što su se naši najmlađi zabavili, važno je i da su proveli kvalitetno vrijeme s roditeljima koji su, vjerujem, dobili i poneku ideju kako da kod kuće kvalitetno provode vrijeme sa svojom djecom – rekla je Klasić zahvalivši roditeljima na jako lijepom odazivu. 

Uz zabavni i kreativni dio programa, Dječji vrtić Đurmanec u četvrtak je za roditelje pripremio i predavanje pod nazivom “Djeca i ekrani” s ciljem da im ukaže na štetnost pretjerane izloženosti ekranima i potakne da njihova djeca što više vremena provode vani, na svježem zraku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba