‘BABIČINI KOLAČI’ I DOGODINE U KRAPINI: Pobjednica 15. izdanja ‘Babičinih kolača’ je Branka Čaušević sa svojom ‘Zagorkinom tortom’

“Sve su to recepti koje naši ugostitelji moraju uključiti u svoju ponudu”

Objavljeno: 22.04.2023. Vanja Hozmec

Tradicionalna zagorska manifestacija ‘Babičini kolači’ ove je godine, zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Vesni Hršak, održana u Krapini. Iz sportske dvorane Srednje škole, cijelim su se gradom širili fini mirisi tradicije i djetinjstva, a posebno je mirisalo kod gospođe Branke Čaušević iz Krapine koja je spremila ‘Zagorkinu tortu’ i njome ove godine odnijela prvo mjesto. 

Treće mjesto pripalo je Đurđici Pilarić koja je pripremila ‘vjenčić od vanilije’, dok je drugo mjesto pripalo ‘prhkim vanjkušekima’ koje je spremila Ljubica Vuk-Šavorić.  

Kako je otkrio predsjednik žirija Branko Čukelj, odlučiti o pobjednici je bilo vrlo teško.

– Ocjenjuje se originalnost recepta, okus, prezentacija kolača i sam njegov izgled. Bilo je tu izvrsnih kolača koji su već dobro poznati, no bilo je i nekih novih, odnosno toliko starih da ih nismo dosad još imali. Vidjelo se da su si ‘babice’ dosita dale truda i to me jako veseli jer nas to vraća u prošlost. U svakom slučaju, bilo je teško odlučiti – rekao je Čukelj. 

Omaž Zagorki 

Ovogodišnja pobjednica pekla je ‘Zagorkinu tortu’, a otkrila je da je to bio omaž Mariji Jurić Zagorki za njen 150. rođendan. 

– Malo sam istraživala o toj ženi i došla sam do podataka da nije znala ispeći jaja, pa me zanimalo tko joj je kuhao. Pročitala sam da je to bila njena mama Josipa, a od nje sam i iskopirala recept s kojim sam se danas predstavila. Torta je starinska, vrlo jednostavna, a sve što je za nju potrebno je domaći lješnjak, jaja, malo brašna i sve je super – rekla je Čaušević. 

Voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar istaknula je da je bit cijele ove manifestacija koja traje već 15 godina, izvući recepte mama i baka iz zaborava i da ih se sačuva i prenosi dalje.

– Često ti recepti nisu bili pisani i mi često imamo situaciju da, kada se nakon manifestacija izdaje knjiga, sudionice ih nemaju napismeno, nego onako, po starinski, ‘prst toga, prst ovoga’. Baš zato je bit cijele ove manifestacije da te recepte ipak dobijemo i u pisanoj formi i da ih sačuvamo za nove generacije. Također, htjeli bi da ovo ostane tradicija i da ti neki kolači dođu u naše restorane da ih mogu kušati i naši gosti – poručila je Škrinjar.

Pročelnica za gospodarstvo KZŽ Sanja Mihovilić rekla je kako je manifestacija popularna, kako kod posjetitelja, tako i kod natjecateljica kojih je ove godine 30. 

– Imamo ovdje i slatke i slane tradicionalne pripravke, a moram priznati da smo ih sve isprobali da se i sami uvjerimo u njihovu kvalitetu. Osim što se birao najbolji kolač, gledalo se i uređenje stolova, odnosno, tu je i nagrada ‘Izvorno zagorsko’. Dakle, bitan je i taj osobni pečat. Mnoge natjecateljice su uredile svoje stolove, ali i sebe, s nekim tradicijskim nošnjama, stolnjacima, nečim karakterističnim za kutak Zagorja iz kojeg dolaze i zbog toga ovdje sada imamo ovako lijepo šarenilo boja i okusa – rekla je Mihovilić. 

Dobitnica nagrade u kategoriji ‘Izvorno zagorsko’ ove je godine bila Ljubica Vuk-Šavorić za koju je tako ovogodišnje izdanje manifestacije ujedno značilo i dvostruko slavlje s obzirom da je sa svojim kolačem osvojila drugo mjesto.

Da mu je izuzetno drago što je Krapina ovogodišnji domaćin manifestacije, rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović, a dodao je da kolači i tradicionalna kuhinja i inače u Krapini nisu strani. Spomenuo je pritom i ‘Medeni sejem’ gdje uvijek dođe mnoštvo ljudi, a sve što se izlaže, brzo se i proda. Što se pak tiče ‘Babičinih kolača, poručio je:

– Drago mi je da je Krapina, zahvaljujući gospođi Hršak, ovogodišnji domaćin, iako to možda nije najbolje za mene jer pokušavam ući u formu, ali vidim da danas ništa od toga jer sve što sam probao, a kod svakog sam morao nešto, je izvrsno da čovjek ne može odoljeti – našalio se na početku Gregurović.

Kako nam je otkrio, gibanica kod njega ima posebno mjesto, no dodaje da zapravo nema lošeg kolača, ako je domaći, a otkrio je i da će, nakon što manifestacija završi i nakon što se otisne kuharica sa svim receptima, pokojeg zasigurno i sam isprobati. 

Također, s obzirom na to da je i ovogodišnja pobjednica iz Krapine, to znači da će se manifestacija i dogodine zadržati u gradu. 

Pod hitno u ponudu

– Pobrinut ćemo se da i dogodine budemo dobri domaćini i ovom prilikom čestitam svojoj susjedi na pobjedi – poručio je gradonačelnik. 

Župan Željko Kolar poručio je da su svi izloženi kolači bili sjajni, a da je manifestacija itekako uspješna jer da je nije bilo svih ovih 15 godina, brojni bi recepti nezasluženo pali u zaborav, a neki od njih su, rekao je župan, stariji od 100 godina.

– Prema riječima žirija, ove je godine bilo najteže odlučiti o pobjednici što im i vjerujem, no najvažnije je da smo od zaborava spasili nove recepte koji će se naći u knjizi i da će tradicija, preko tih sačuvanih recepata, živjeti i dalje – rekao je župan. 

– Pozivam naše ugostitelje, naše restorane, da uvrste te kolače u svoju ponudu jer su domaći, autohtoni i sigurno bi svaki gost koji dođe, htio probati komadić naše tradicije – poručio je na kraju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba