Građani ogorčeni

Župa Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda ljudima se upisala na nekretnine

Objavljeno: 21.04.2023. zagorjeinternational

Župa Gospe Brze Pomoći iz Slavonskog Broda upisala se na nekretnine građana i pravnih osoba diljem grada, a ovaj slučaj, piše Index.hr., nije jedinstven u Hrvatskoj i posljedica je neobjašnjivo dugotrajnih postupaka povrata imovine oduzete u komunizmu.

Iz Župe poručuju da nitko neće ostati bez zakonito stečene imovine, no građani su ovim postupkom zgroženi.

– Ja sam uznemiren. Meni je u kuću donesen nemir – rekao je za HRT mještanin Josip Dokuzović koji je s rješenjem Zemljišno-knjižnog odjela pokazao kako se Župa upisala na kuću u kojoj s obitelji živi više od šest desetljeća.

Oko 40 čestica ili više od 80.000 četvornih metara na području Slavonskog Broda obuhvaćeno je postupkom povrata imovine. Župi je oduzeta u komunizmu.

– Postupak je započeo 1997. godine, kada je donesen zakon. Tada je Župa poslala svoj zahtjev, koji se rješavao 23 godine, ali nije završen – ispričao je Tomislav Delač, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove.

– Postupak je trebalo evidentirati i zabilježiti puno prije i jedini tko će trpjet štetu tog propusta, to je Župa, jer do puštanja zabilježbe spora do konca prošle godine nastao je brojni promet nekretnina koje su predmet povrata i koje nikad neće moći biti vraćene – rekao je Marko Andrijanić, odvjetnik Župe Gospe Brze Pomoći, Slavonski Brod, no dodaje da svi koji su svoje nekretnine stekli zakonito ne trebaju strahovati. 

– U svakom pojedinom slučaju gdje je očigledno da se naturalni povrat ne može ostvariti, tražit će se brisanje zabilježbe i prije odluke o pravu na naknadu – dodao je Andrijanić.

Crkva će se, dodaje Delač, vjerojatno namiriti preko nekih drugih mehanizama na način da dobije neko zamjensko zemljište ili da dobije određeno obeštećenje u novcu od strane države.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba