Krapinsko - zagorska županija, uz brojne cijenjene goste, obilježila 30 godina postojanja

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Zagorje napreduje više nego bilo koja druga sredina 

Objavljeno: 21.04.2023. Vanja Hozmec

U krapinskoj Festivalskoj dvorani danas se okupilo mnoštvo cijenjenih uzvanika, a povod je bilo veliko slavlje. Naime, Krapinsko – zagorska županija proslavila je svoj dan koji se inače obilježava 24. travnja. Tom je prilikom održana i svečana sjednica Županijske skupštine koju je otvorio njen predsjednik Zlatko Šorša i pritom pozdravio sve uzvanike među kojima su bili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, sadašnji predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović. 

Potom je riječ preuzeo župan Željko Kolar koji se, uz pozdrave uvaženim gostima, najprije osvrnuo na najvažnija postignuća u ovih 30 godina postojanja te posebno zahvalio svim svojim prethodnicima.

Najveće investicije 

–  Izgradnja bolnice u Zaboku još je uvijek najveća investicija Županije u ovih 30 godina i koja je digla zdravstvenu skrb na izuzetno visoku razinu te praktički je do prošle godine bile jedina novoizgrađena bolnica u samostalnoj republici Hrvatskoj. Tu je onda i autocesta Zagreb – Macelj koja našu županiju dijeli na pola, no Macelj je postao najveći granični prijelaz u zemlji i zahvaljujući kojem kroz našu županiju prođe preko 11 milijuna ljudi. To je za nas izuzetno bitno – rekao je Kolar, a potom istaknuo još jednu vrlo važnu stavku kojom se Krapinsko – zagorska županija može ostalim biti za primjer:

– Izuzetno nam je bitna i naša sigurnost, kako zbog naših građana, tako i zbog potencijalnih investitora i svih koji k nama dolaze. Naša je Policijska uprava najbolja u Hrvatskoj, imamo najmanje kaznenih djela i posebnu čestitku upućujem svim službenicima na njihovom radu – dodao je.

Nadalje, u svom je obraćanju posebno istaknuo sjajne turističke i gospodarske brojke, a naglasio je i da Županija mnogo ulaže u obrazovanje. Koliko je ono napredno i razvijeno, svi prisutni su se uvjerili kada se na sjednicu videovezom priključila Srednja škola Krapina iz prostorija županijskog Poduzetničkog centra, gdje su učenici na 3D printeru izrezivali ikonu ‘Bajke na dlanu’ koju su kasnije onda donijeli u Festivalsku dvoranu i detaljno prezentirali uzvanicima. 

Župan je potom nastavio o uspjesima i važnosti zagorskih institucija.

– Imamo najbolju energetsku agenciju u Hrvatskoj, REGEA-u, zatim jednu od najboljih razvojnih agencija, našu ZARA-u, a onda je tu i jedan od najboljih poduzetničkih centara u Hrvatskoj, a tu su onda i sve naše druge institucije, zdravstvene, školske… One su naša snaga – poručio je župan.

Prisutnima su se, uz čestitke na velikoj obljetnici, obratili i župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, saborski zastupnik Siniša Hajdaš-Dončić, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a potom i izaslanik premijera Plenkovića, Zdravko Tušek. 

‘Bajka na dlanu’

– U budućnosti i dalje trebamo ulagati u ljude jer su upravo ljudi ti, a čuli smo to ovdje na ovom primjeru, koji mogu dalje razvijati naše društvo i koji će ustrajati na tome što je jednom rekao i prvi Krapinsko – zagorski župan, a to je da imamo bolje, ljepše i bogatije Zagorje i da bi svima nama bilo ljepše – poručio je Tušek. 

– Krapinsko – zagorska županija doista jest bajka na dlanu i uz ulaganje u svoju infrastrukturu i sve svoje institucije, svi zajedno moramo činiti još dodatne napore da ljudi, koji su ključ uspjeha, budu sretni i zadovoljni jer to onda čini sretnu i zadovoljnu zajednicu. To je ona nit koja povezuje sve nas ovdje u dvorani, ali i sve nas u županiji – dodao je Hajdaš-Dončić.

– Želim da i dalje nastavimo s dobrom suradnjom. Mi možda možemo na neke stvari gledati drugačije, ali ono što je najvažnije i što je kod nas u Zagorju uvijek prisutno je da se gleda gdje nam je zajednički interes, a zajednički interes je raditi dobro za našu županiju – poručio je gradonačelnik Gregurović. 

Na kraju je pred prisutne stao i predsjednik Zoran Milanović kojem Zagorje, kako je rekao, ima posebno mjesto u srcu. 

– Hrvatska je napredovala, a Zagorje više nego mnoge druge sredine. Ovaj kraj je dobro iskoristio vrijeme za sebe, za razvijanje onog za što je klica već davno posađena, a to su male proizvodne aktivnosti, kreativnost i u tom smislu Županija i oblik ustroja kakvu imamo, je Zagorju jako pomogao – rekao je predsjednik. 

– Županije funkcioniraju 30 godina kao oblik transmisije. Često ponavljam svoj stav da idealne razine nema. Jedna veličina ne vrijedi za sve, nije univerzalna. Države su ostvarivale velike korake u napretku novih prostora znanja, pameti, snage i kao visoko centralizirane i kao visoko decentralizirane. Ovaj naš model je prolazan i drži vodu, drži razumnu razinu samouprave, ali i jednu dozu decentralizacije. Kada se odlučiš za jednu stvar, to guraš. Posebno ako nema vidljivih, štetnih posljedica, a njih ima uvijek. Jedna od najštetnijih stvari s kojima se mi suočavamo, neovisno o modelu, metrici i proporcijama, je korupcija. Ona može cvasti u visoko decentraliziranom sustavu. Sve je stvar tradicije, kulture, provedbe zakona… Nema tog ustrojbenog sustava države i razine koji jamči da će jedna opačina biti iskorijenjena sutra. To nisu različite dimenzije i zato ovo što smo usvojili, po meni, trebamo gurati dalje. Pokazalo se održivim – dodao je Milanović, a onda kratko prokomentirao centralizaciju općih županijskih bolnica:

– Nema loše centralizacije, ona može služiti nekoj svrsi. No, kada su stvari posložene takvima kakve jesu, onda ne mogu razumjeti poteze poput centralizacija općih bolnica. Očekujem, kao i svaki građanin, obrazloženje zašto. Ne uzima se imovina, uzimaju se upravljačka prava. Najveći stvaratelji bolnica su klinički bolnički centri, nešto čime država tako i onako upravlja. To je potpuno kriva metoda. Glavni problem Hrvatske je odnos prema javnoj imovini i javnom novcu. I tu je onda njeno veličanstvo pravice, ili ju osjećaš ili si tup na nju – poručio je.

Priznanja i nagrade

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i Županijska priznanja. Plaketu za životno djelo postumno je dobio Tihomir Premužak. Plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko – zagorske županije u zemlji i svijetu došla je u ruke Dragana Primorca i Branka Krkala, Plaketa za iznimno postignuće u prošloj godini dodijelila se Snježani Kovačević i Hrvatskom planinarskom društvu ‘Cesargrad’ Klanjec. Također, Povelje Krapinsko – zagorske županije dobili su tvrtka Alati Stuhne, Restoran Villa Zelenjak – Ventek, DVD Lobor, Josip Martinec i posthumno fotoreporter Krunoslav Pavlina.

Uime nagrađenih, obratio se predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina Dragan Primorac.

– Ova nagrada znači mi puno jer dolazi iz županije gdje sam započeo jedan od meni emotivno najvažnijih projekata, a to je osnivanje Specijalne bolnice Svete Katarine koja je krenula kao mala bolnica, a danas ima svjetsku slavu i to je priznanje koje je, kada je krenula ta svjetska slava, došlo svim zaposlenicima, a ne samo meni, ali i cijeloj županiji i svim njenim ljudima jer smo dokazali da možemo živjeti u Hrvatskoj i svjedočiti svjetskoj izvrsnosti – poručio je Primorac. 

Također, jutros su, kao početak obilježavanja Dana županije, kod spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije u Krapini, Županija, Grad Krapina, braniteljske udruge s područja županije i predstavništvo zagorskih Vatrogasaca, položili vijence i zapalili svijeće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba