Uoči proslave Dana općine Hum na Sutli, načelnik Zvonko Jutriša napravio je rezime sveg učinjenog te najavio buduće projekte

“Ponosni smo što se gotovo trećina zdravih gospodarskih aktivnosti KZŽ odvija upravo ovdje, a Općina to prati svojim investicijama”

Objavljeno: 21.04.2023. Nikola Turin

Općina Hum na Sutli, uz to što slavi Dan općine, istovremeno obilježava i 30 godina postojanja i rada u novoj suverenoj državi Hrvatskoj. Kroz spomenutih 30 godina, općina se promakla u jednu od najbogatijih i industrijski najrazvijenih krajeva Hrvatskog zagorja. Upravo ovaj okrugli jubilej je izvrsna prilika s dugogodišnjim načelnikom Zvonkom Jutrišom, napraviti rezime svega do sad učinjenog, projekata koji se trenutno izvode te onih najavljenih za skoriju budućnost.  

Obnova infrastrukture

– Adaptirana je i dograđena nova zgrada općine, sa suvremeno opremljenim višenamjenskim prostorima općine, bogatiji smo za novu cestovnu infrastrukturu, izgrađenu javnu rasvjetu, javnu vodovodnu mrežu, te je izgrađen sustav pročišćavanja otpadnih voda kao i mrežu fekalne odvodnje – počeo pogled unazad načelnik Jutriša te nastavio:  

– Dograđen je novi i adaptiran stari dio dječjeg vrtića, te uređena jedna nova dislocirana vrtićka jedinica u Gornjem Humu, izgrađena su mnoga igrališta s objektima za potrebe udruga i društava za sve generacije, od najmlađih do onih ozbiljnijih generacija – ispričao je načelnik Zvonko Jutriša.

O Humu na Sutli se, jednostavno ne može govoriti bez spominjanja gospodarstva, koje je glavna odlika Općine.  

– Posebno moram naglasiti humsko gospodarstvo i savršene gospodarstvenike, bez kojih ono ne bi funkcioniralo. Ponosni smo što se gotovo trećina zdravih gospodarskih aktivnosti KZŽ odvija upravo u našoj općini. To gospodarstvo ima stalnu tendenciju održavanja procesa proizvodnje na najvišoj tehničko – tehnološkoj razini, kao i stalni rast kapaciteta te otvaranja novih proizvodnih kapaciteta u kojemu prednjače OMCO Croatia te Vetropack Straža – istaknuo je načelnik Jutriša te dodatno podcrtao veliku kapitalnu investiciju Općine, novoizgrađeni objekt uz NK Stražu sa suvremenom rasvjetom, koji je po mišljenju načelnika jedan od najljepših u KZŽ.  

Iako je Hum razvijeniji kraj od ostalih u Županiji, to ne znači kako je imun na boljke koje i druge muče.

– Ono što je trenutna preokupacija nas u općini su zasigurno projekti sanacije dva veća klizišta, stavljanje u prethodno stanje dijela cestovne infrastrukture, čime ćemo obnoviti oko 7,5 kilometara cesta na cijelom području općine. Financiranje je najvećim dijelom iz Fonda solidarnosti, a sredstva su iz europskih izvora transferirana preko KZŽ i Ministarstva prometa – kazao je načelnik i napomenuo kako je ukupno odobreno sufinanciranje od 1,8 milijuna eura te naveo još jedan projekt koji se sufinancira na području općine:

– Izrađen je prijedlog idejnih rješenja dogradnje centralnog dječjeg vrtića za tri nove vrtićke skupine, čime bi se ostvarila mogućnost povećanja kapaciteta vrtića sa sadašnjih 175 na oko 240 djece, a sufinancira ga ministarstvo znanosti u iznosu od 1,7 milijuna kuna – rekao je načelnik Jutriša.  

Jedan od izazova koji ovih dana uspješno izvršen, dakako je službeno pripajanje “Humvia” Zagorskom vodovodu, što je trebalo završiti temeljem odluke Vlade RH o uslužnim područjima vodnih i odvodnih usluga.  

Također projekt na kojem sudjeluje ministarstvo je obnova stare kinodvorane.  

– Izradili smo svu potrebnu dokumentaciju,  uključujući i građevinsku dozvolu, te u suradnji s projektantskom tvrtkom i konzultantskim tvrtkama zajedno osmislili i prijavili na natječaj ministarstva turizma projekt pod nazivom “Interpretacijski i multimedijalni centar“ vrijednosti preko tri milijuna eura – kazao je načelnik Jutriša.  

Problem s kojim su se na općini Hum na Sutli odlučili uhvatiti u koštac, a koji seže još u doba austro – ugarskih careva Josipa i Marije Terezije je onaj stereotipičan za sve Zagorce, odnosno problem s katastarskim česticama.

Stoga program izmjera katastarskih područja ove godine kreće i na području katastarske općine Hum na Sutli.  

– Izuzetno važan projekt financiran od strane Hrvatske geodetske uprave u vrijednost od 640.000 eura je izmjerama katastarskih područja, kao i provedba u gruntovnici za naselja u k.o.  H / S (Hum na Sutli, Lastine, Vrbišnica i Orešje Humsko), a u planu je za narednu godinu k.o. Prišlin – poručio je Jutriša.  

Briga o mladima, kako bi oni ostali i postali dio uspješnog gospodarstva od iznimne je važnosti za Hum na Sutli.  

– Općina vodi veliku brigu o našim sumještanima od novorođenih, djece vrtićkog naraštaja, osnovaca, srednjoškolaca, studenata, briga o stambenom poticaju mladim obiteljima, te umirovljenicima. Po tome spadamo u red općina s vrlo velikim stupnjem socijalne osjetljivosti. Općina izdvaja financijsku potporu za novorođene , sufinancira boravak djece u vrtiću, sufinancira produženi boravak, standard iznad državnog standarda u osnovnoj školi, dodjeljuje veliki broj učeničkih pripomoći, te studentskih stipendija, mladim obiteljima sufinancira stambeno zbrinjavanje, kao i redovite  božićnice i ostale pripomoći za umirovljenike – rekao je načelnik Huma na Sutli, općine koja za navedene aktivnosti izdvaja oko 500.000 eura odnosno nešto više od trećine izvornih prihoda općine.  

Nije dobro živjeti na prošlim lovorikama, toga su iznimno svjesni u Humu na Sutli gdje se očekuju u skorije vrijeme veće infrastrukturne investicije.  

– U narednom periodu velika su očekivanja usmjerena u pogledu obnove i izgradnje cestovne infrastrukture od strane Hrvatskih cesta. Riječ je o temeljitoj obnovi dviju državnih cesta Hum na Sutli – Lupinjak – Đurmanec, te Hum – Pregrada. Prometno rješenje centra Huma gdje je projektom predviđena izgradnja dvaju rotora, nova spojna cesta (zgrada općine – centar Huma), uklanjanje objekata graničnog prijelaza u centru. Očekuje se početak izgradnje rotora na silazu s DC- 206 prema poslovnoj zoni “Drajža“, kao i spojna cesta. Ugovara se projektna dokumentacija za nastavak izgradnje nove državne ceste do Malog Tabora – najavio je načelnik Jutriša koji je istaknuo ulogu tvrtke OMCO Ctoatia zbog koje se najviše i razvija gospodarstvo u poslovnoj zoni “Drajža“.  

Proslava dostojna jubileja

Svaku okruglu obljetnicu treba posebno proslaviti, a kako se dobro zabaviti, znaju na Humu.  

– Ove godine općina uz Dan općine obilježava i 30 godina postojanja, pa će i programi biti nešto bogatiji nego inače.  22. ovog mjeseca Hum na Sutli će biti mjesto odigravanja jedne velike međunarodne vježbe (masovne nesreće). Bit će tu prisutne sve snage civilnog društva, od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Civilne zaštite, Vatrogasne zajednice, HGSS-a, Crvenog križa i brojnih drugih – rekao je načelnik i najavio manifestacije povodom Dana Općine:

– U tjednu kada slavimo Dan općine održat će se mnoge manifestacije udruga i društava: bit će posebno svečano uz proslavu 150 godina postojanja i rada PŠ Prišlin, 50 godina rada vrtića u Hum na Sutli, 30 godina VZO općine, te mnogo športskih i takmičarskih događaja. Subota i nedjelja rezervirani su dosta zabave pod šatorom na igralištu kod osnovne škole, uz nastup Učiteljica i Mate Bulića, te poznatih domaćih bendova – kazao je načelnik Jutriša.

Za kraj, načelnik općine Hum na Sutli uputio je čestitku svim sumještanima i sumještankama.  

– Ponosni smo na mnoge projekte odrađene protekom 30 godina rada i postojanja općine u novoj suverenoj državi Hrvatskoj. Pred nama su i dalje mnogi novi izazovi, te započeti projekti koji čine preduvjete za ljepši i bolji život svih naših žitelja. Svim Humčankama i Humčanima čestitam Dan naše općine – poručio je načelnik Zvonko Jutriša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba