Uz luksuzni SUV, kupljen i Fordov pick-up koji je nekoliko puta čak i poslužio za ono za što je nabavljen

Geodetski fakultet kupio luksuzni Land Rover za potrebe važnog EU projekta, no vozi ga samo jedan profesor, i to privatno 

Objavljeno: 21.04.2023. zagorjeinternational

Nekolicina profesora s Geodetskog fakulteta u Zagrebu Telegramu se javilo kako je Uprava njihove institucije 2020. javnim novcem kupila dva automobila za 624.500 kuna, a kako tvrde, ta vozila uglavnom se ne koriste za potrebe Fakulteta, već ih godinama voze dvojica zaposlenika, kao da su privatna.

Istragom portala otkriveno je da se spomenuta vozila često nalaze na parkiralištu u privatnim garažama zaposlenika Geodetskog fakulteta, profesora Boška Pribičevića te stručnog suradnika Roberta Rodbinića, a u više navrata, navode reporteri Telegrama, odlazili su u ranim jutarnjim satima njihove adrese i auti su bez iznimke, čak i vikendima, bili parkirani tamo.

Ford i Land Rover

Iz Uprave fakulteta su odgovorili na službene upite kako se automobili koriste za potrebe projekta zbog kojeg su nabavljena, a dekan Almin Đapo je napisao kako učestalost korištenja vozila ovisi o planiranim terenskim aktivnostima. 

Radi se o modelima Ford Ranger i luksuznom Land Rover Discovery Sportu, a na Fakultetu su tražili taj model baš s automatskim mjenjačem. Njegova cijena započinje na 309.000 kuna, a ovisno o opremi i motorizaciji, može biti i dvostruko tolika. 

Fakultet je automobile kupio za potrebe EU projekta koji bi trebao pridonijeti smanjenju rizika od prirodnih katastrofa u Republici Hrvatskoj, a vozila su plaćena novcem Europske unije.

Prilikom javne nabave, Fakultet je u vozilima zahtijevao bogatu dodatnu opremu poput kožnog volana, sjedala u kombinaciji s kožom, kromiranu bočnu stepenicu i slično, a specifikacije su bile toliko detaljne da im se za jedno vozilo mogao javiti samo jedan ponuđač, Land Rover. Primjerice, tražili su da automobil bude dugačak minimalno 4590 milimetara, a Land Rover Discovery Sport dugačak je 4597 milimetara. Tražena minimalna visina bila je 1720 milimetara, a ovaj model visok je 1727 milimetara. Zahtijevali su da širina automobila bude minimalno 2060 milimetara, a Land Rover širok je 2069 milimetara.

Izvori su za Telegram potvrdili da se Ford povremeno i koristio za terenska istraživanja, a onda bi opet prešao u stalni posjed gospodina Rodbinića, no tvrde da nikada nisu čuli da je Land Rover upotrijebljen za potrebe projekta. Taj automobil, govore, oduvijek vozi samo profesor Pribičević, za prijevoz od kuće do fakulteta te privatno.

“Isključivo za teren”

Profesor je u telefonskom razgovoru kratko rekao da “auto koristi onaj tko ide na teren”, ali i da ga ne koristi samo on. 

Dekan Fakulteta je kazao kako navedena vozila “koriste članovi jedinice za provedbu projekata u sklopu Centra za analizu i obradu podataka multisenzorskog zračnog snimanja te stručnjaci za prikupljanje i obradu geodetskih podataka”.

Nadalje, u skladu s Općim uvjetima za EU projekte, sva vozila kupljena iz europskih sredstava moraju imati naljepnice koje to jasno ističu. Telegramovi izvori, međutim, ustvrdili su kako zaposlenici Fakulteta nisu htjeli istaknuti spomenute naljepnice, kako ne bi “nagrdili vozila koja koriste privatno”. 

To su i reporteri Telegrama sami uvidjeli snimivši vozila nekoliko puta po gradu i nisu imala oznake, međutim, nakon njihovog upita, naljepnice su se na Land Roveru ipak pojavile. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba