ČAKOVEC: Gradonačelnica Cividini otvorila “Dane predškolskog odgoja”

“Nema važnijeg ni svetijeg od djeteta, nema bolje investicije od ulaganja u djecu, jer to je ulaganje u društvo”

Objavljeno: 20.04.2023. zagorjeinternational

Dječji vrtić “Cvrčak“ Čakovec, u suradnji s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, u Toplicama Sveti Martin ugostio je stručni skup “Dani predškolskog odgoja” koji se ove godine održava s temom “Zajedno rastemo: Vrijeme za igru”.

Uz više od 50 stručnih predavanja, okruglih stolova i izlaganja, cilj je u dva dana skupa razmijeniti iskustva i znanja mnogobrojnih okupljenih stručnih suradnika, ravnatelja u odgojno-obrazovnim ustanovama, dionika javnih obrazovnih politika, znanstvenika, praktičara i studenata te svih djelatnika u predškolskom odgoju.

Dane predškolskog odgoja, koji se na sjeveru zemlje održavaju već 32 godine, svojim je dolaskom podržala i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini koja je i otvorila skup.

Više od 30 godina

Viša savjetnica za predškolski odgoj u Agenciji za odgoj i obrazovanje Slađana Domladovac pohvalila je organizaciju i trudu koji je uložen u provođenje ovakvih skupova. 

– Agenciji je zaista čast biti suorganizator ovakvog okupljanja u Međimurju, vidljiv je ogroman trud koji ste uložili u organizaciju. Ovo promatramo kao svojevrsni festival svih djelatnika u obrazovanju i ponosni smo da se on više od 30 godina odvija pod domaćinstvom vrtića iz Čakovca –  objasnila je i naglasila važnost što radionice nastaju u suradnji s djecom i u radu s djecom.

Prodekanica čakovečkog odsjeka zagrebačkog Učiteljskog fakulteta Blaženka Filipan Žignić iskoristila priliku da objasni kako su upravo ovakvi skupovi doprinijeli tome da danas najkompetentniji kadar predaje na odgojiteljskom studiju u Čakovcu, ali i kako nikad obrazovaniji i kompetentniji odgojitelji nisu izlazili na tržište rada. 

– Najbolji je to pokazatelj da svi zajedno težimo kvalitetnom obrazovanju, uz neophodno povezivanje teorijskog i znanstvenog rada. Moramo dopustiti da vašom stručnošću nadograđujete taj rad i činite ga kompatibilnim za potrebe djece – zaključila je, uz najavu kako se već priprema obilježavanje 50 godina izobrazbe odgojitelja u Čakovcu u 2025. godini. 

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Siniše Opića se osvrnuo na indikativan naziv skupa “Zajedno rastemo”, kako smatra da svi sudionici zajedno kreiraju ljepšu budućnost za sve nas. 

– Nema važnijeg ni svetijeg od djeteta, a oni koji su nam govorili da je vrijeme da se prestanemo igrati, govorili su krivo, jer se upravo kroz igru stvaraju budućnost i znanost. Smatram da smo svojim radom vratili važnost ove struke u Hrvatskoj, jer rijetko koja zemlja ima mogućnosti studiranja predškolskog odgoja na svim razinama studija, što mnogo govori. Nema bolje investicije od ulaganja u djecu, jer to je ulaganje u društvo – objasnio je.

U Međimurskoj županiji djeluju 33 vrtića s oko 4000 djece, na što se osvrnula u svom govoru županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah. 

– Dijete ne može uvažiti i dobiti dobru skrb ako ne živi u okruženju u kojem mu svi pomažemo i omogućujemo rast i učenje, pa je stoga vaša struka iznimno važna jer polažete temelje daljnjeg razvoja pojedinca – naglasila je, dodavši kako je Međimurska županija jedina koja osigurava osobne asistente i za djecu s teškoćama u razvoju vrtićke dobi, ali i sufinancira rad Centra za ranu intervenciju “Murid” koji pruža stručnu podršku djeci s teškoćama.

Gradonačelnica Čakovca Cividini iskoristila je priliku da pozdravi ovu organizaciju koja okuplja stručnjake iz cijele Hrvatske na samom sjeveru zemlje te ističe važnost predškolskog odgoja. 

Nove ideje i znanja

– Jamstvo kvalitetnog obrazovanja, u čemu je predškolski odgoj nezamjenjiv i nezaobilazan, nisu nove i moderne zgrade, već ljudi koji u tom sustavu rade. Velika većina vas ovaj poziv odabrala je zbog toga što vam je stalo do naše djece te želite doprinijeti da sutra postanu odgovorni članovi društva. Stoga vrlo važnim smatram organizaciju ovakvih skupova, na kojima imate priliku saznati i naučiti nešto novo, razmijeniti iskustva, družiti se, te inicirati nove aktivnosti i projekte. Sigurna sam da će stručni skup kao rezultat imati nove ideje i znanja koja ćete iskoristiti u radu s djecom – kazala je Cividini istaknuvši kako je Čakovec grad koji velika sredstva ulaže u obrazovanje, posebice predškolski odgoj. 

– Ne činimo to jer moramo, već zbog toga što našoj djeci želimo pružiti što kvalitetnije obrazovanje i osigurati bezbrižno, ali produktivno djetinjstvo. Ono što je posebno važno, a vi to vrlo dobro znate, svaki dugoročni i sustavni pristup obrazovanju daje mjerljive rezultate, ali i stvara povjerenje svih nas u sustav – zaključila je.

Spomenimo kako su svojim nastupima u popratnom programu svečanosti otvorenja skup upotpunile studentice Učiteljskog fakulteta Ines Ceilinger uz pratnju prof. Branimira Magdalenića i Romana Rod.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba