Šest utrka trčat će se diljem Varaždinske županije, a prva je na rasporedu već 30. travnja

NA ORIGINALAN NAČIN SPOJILI NESPOJIVO: Ni jedna manifestacija ne ujedinjuje sport i povijest kao ‘Historic Trails Cup’

Objavljeno: 20.04.2023. Vanja Hozmec

U atriju varaždinske Županije palače predstavljeno je ovogodišnje izdanje manifestacije ‘Historic Trails Cup’ za čiju je organizaciju već dugi niz godina zadužen Atletski klub Varaždin. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji u kojoj se, kroz šest utrka koje se trče diljem Varaždinske županije, nastoji dočarati duh prošlog vremena uz kostimirane sudionike, a što se posljednjih godina pretvorilo u pravi turistički potencijal. 

Da se ovdje doista radi o pravoj turističko-sportskoj atrakciji, rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ koji je istaknuo da je ideja svega bila prisjetiti se povijesti i povezati je sa sportom, odnosno, spojiti nespojivo.  

Spojeno šest utrka

– Članovi Atletskog kluba Varaždin već godinama rade na promociji utrka u našem kraju i one su uvijek vezane uz neku povijesnu znamenitost ili neki povijesni događaj, te oni na taj način nastoje promovirati trčanje po našem lijepom kraju i povezuju ga s našom poviješću. Sada se rodila ideja da se napravi ‘Historic Trails’, šest se utrka spojilo u kup natjecanje koje se boduje, a na kraju kojeg je atraktivna završna proslava – otkrio je Mališ.

Predsjednik Atletskog kluba Varaždin Josip Lacković pojasnio je da je svaka od šest utrka događaj sam za sebe i ima svoje pojedinačno proglašenje, no na kraju će se ipak proglasiti i konačni pobjednici. 

– Krećemo već idući tjedan, 30. travnja, od brdskog maratona Ivanec – Novi Marof, a sve će trajati do ‘Rudarskog cenera’ početkom prosinca. Prošle godine su se neke utrke trčale po prvi puta, poput utrke ‘Špilja Vindija trail’ i ‘Putevima rimskih legionara’, a važno je naglasiti da je svaka od njih imala povijesnu priču, pa se onda rodila ideja da ih sve ujedinimo, i tako je nastao ‘Historic trail’ – otkrio je Lacković, pa potom pojasnio i kakvo će biti konačno proglašenje:

– To će se održati 10-ak dana nakon posljednje utrke u prosincu, a želja je da se tada opet skupimo u još većem broju gdje će onda biti mnoštvo rimskim vojnika, pripadnika rudarske čete, praljudi i brojnih drugih povijesnih ličnosti. Tada ćemo proglasiti 10 najboljih žena, 10 najboljih muškaraca, sve najbolje trkače po kategorijama i tamo će ujedno biti pregled svih utrka na video zidu – rekao je Lacković i najavio da se planira tombola, brojne nagrade i dobra zabava. 

‘Špilja Vindija trail’ utrku najavila je načelnica Donje Voće Sanja Kočet, koja je usput izrazila zadovoljstvo što su Općina i ovaj njezin vrijedan lokalitet dio cijele priče. 

– Ovo je spoj nečeg sasvim novog, ali je ujedno izvrsna prilika za promociju našeg arheološkog lokaliteta, Špilje Vindija. Također, samo uključivanje naše utrke u ovaj sveobuhvatni dio nam potvrđuje da smo na dobrom putu da ovo nalazište dodatno promoviramo, ali istovremeno da kreiramo novu turističku priču i ponudu – rekla je Kočet i dodala da će se ‘Špilja Vindija trail’ održavati povodom Dana općine, 11. studenoga, i pozvala sve da se odazovu.

Predstavnik Dvora Trakošćan Mario Borovec također je predstavio jednu od šest utrka, ‘Utrku za mač Grofa Draskovicha’ koja je, rekao je Borovec, možda čak i najduža, a ove će se godine trčati deveti puta. 

Jedinstveni u Europi

– Specifično je da svake druge godine grof Draskovich osobno sudjeluje na utrci, pa vjerujem da smo po tome doista jedinstveni u europskim okvirima jer nemate baš priliku po drugim europskim dvorcima trčati uz bok Grofu – rekao je Borovec i dodao da je prošle godine utrka okupila oko tisuću posjetitelja iz brojnih zemalja.

– Također, prije nekoliko godina smo krenuli s utrkom za dječji uzrast dan ranije, i doista imamo dugu tradiciju koja, zahvaljujući gospodinu Lackoviću, obogaćuje turističku ponudu samog Dvora Trakošćan – dodao je Borovec i najavio ‘Utrku za mač Grofa Draskovicha’ 2. srpnja.

– Trčat će se dvije dionice, manje zahtjevna od pet kilometara i ova zahtjevnija od 10, ali u ozračju i prekrasnog Dvora Trakošćan, sve će to bili vrlo lako izvedivo – zaključio je. 

Uz navedene utrke, ostale utrke koje čine ‘Historic Trails Cup’ su još i ‘Aquae Isae Trail MMXXIII’ i utrka ‘U gaćicama v Gačice’. 

Na predstavljanju manifestacije bile su i direktorice Turističke zajednice Varaždinskih Toplica, Turističke zajednice Novog Marofa i Turističke zajednice Ivanca. 

Među medijskim pokroviteljima manifestacije su i portal Zagorje International i regionalni digitalni tjednik Kajkavske kronike. Prijave za sve utrke su otvorene. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba