U OB Zabok održan poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja “Rodilište prijatelj majki i djece – nove perspektive“

MEĐU NAJBOLJIMA: “Imamo puno iskustva s najnovijim metodama, žene su jako zadovoljne, a sve ih više k nama dolazi i van županije”

Objavljeno: 20.04.2023. zagorjeinternational

U zabočkom rodilištu održan je poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja “Rodilište prijatelj majki i djece – nove perspektive“ koji je bio namijenjen svim zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, posebice s Odjela ginekologije i porodništva, kao i djelatnicama i djelatnicima primarne zaštite žena u Domu zdravlja KZŽ te u patronažnoj službi DZKZŽ.

Od 1993. 

U Hrvatskoj se od 1993. godine provodi program “Rodilišta-prijatelji djece“ tako da od početka 2016. godine sva hrvatska rodilišta nose taj naziv, a prilikom ocjenjivanja primjenjuju se kriteriji “10 koraka do uspješnog dojenja.“ Uz ovaj osnovni sadržaj ocjenjivanja koji daje naglasak na dojenje, rodilišta su imala i mogućnost uključiti se u pilot projekt “Rodilišta prijatelj majki i djece”, u kojem su sudjelovala četiri hrvatska rodilišta – rodilište KB Merkur, KB Sveti duh, KBC Rijeka i rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. 

Koordinacijski tim za promicanje dojenja KZŽ kao i radna skupina Ministarstva zdravstva za provođenje programa “Rodilište prijatelj majki i djece“, poduzimaju brojne aktivnosti, koje podržava i kompletni stručni kolegij rodilišta OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, za što žurniju implementaciju programa “Rodilišta prijatelj majki i djece“ u svakodnevnu kliničku praksu. Upravo na tom tragu i temeljem spomenutih ciljeva provodi se i ova edukacija i kontinuirano usavršavanje svih zdravstvenih djelatnica i djelatnika, koji su neposredno uključeni u implementaciju projekta. 

Voditelj tečaja Rajko Fureš, voditelj Odjela ginekologije i porodništva, kazao je kako se ovoj tituli stremi još od početka devedesetih godina, kada su je među prvima u Hrvatskoj stekli te je ona u više navrata obnovljena.

– U zadnjih desetak godina pojavila se inicijativa da se odnos prema rodiljama, trudnicama i novorođenčadi digne na još viši nivo i da bi humanizacija poroda doista, u skladu sa najsuvremenijim svjetskim standardima, trebala biti svakodnevica. Upravo smo zato i odabrani da sudjelujemo u ovom pilot programu zajedno s još tri hrvatska rodilišta. U zadnje vrijeme kreće se u implementaciju projekta “Rodilišta prijatelj majki i djece“ na premisama koje su određene od strane svjetske organizacije ginekologa i  opstetričara FIGO  i uz potporu UNICEF-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske – istaknuo je Fureš. 

O novim spoznajama i liječenju boli u porodu između ostalih predavača bila je i prim. mr. sc. Jadranka Šanjug koja je prezentirala najnovija iskustva i metode.

– Imamo dosta naših iskustava s novim metodama jer već šest godina upotrebljavamo plinsko obezboljavanje u porodu, žene su jako zadovoljne i od nedavno smo postali referalni centar, lideri za vibrirajući madrac koji je još jedna nova relaksirajuća tehnika obezboljavanja u porodu bez medikamenata – naglasila je Šanjug.

O ulozi primalja i provedbi i inicijativi “Rodilište prijatelj majki i djece“ govorila je Katarina Svažić, mr. sestrinstva i prvostupnica primaljstva, a dodala je da su, prema informacijama s terena, i rodilje i babinjače zadovoljne njihovom uslugom, a dokaz tome je i sve veći broj trudnica iz okolnih mjesta van županije koje dolaze u ovo rodilište.

Glavna sestra Odjela za porodništvo i opstetriciju Josipa Vdović izrazila je zadovoljstvo ovim tečajem i trajnim edukacijama koje se organiziraju kontinuirano za primalje i sestre.

Sve počinje u rodilištu

– Moram istaknuti da nam je ovo važno jer se tu susrećemo s našim suradnicama na terenu, a to su naše iznimno cijenjene patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije s kojima, moram istaknuti, imamo već jako dobru i dugogodišnju suradnju – kazala je Vdović te dodala da sve počinje u rodilištu, a kolegice s terena nastavljaju svojim prisustvom i savjetima pomagati majkama nakon izlaska iz rodilišta.

Novosti vezane za praćenje trudnoće i postupke koji se preporučuju prilikom implementacije projekta “Rodilište prijatelj majki i djece“ prezentirao je i izv. prof. dr. sc. Milan Stanojević, dr. med. naglasivši da su u fokusu ljudska prava i majki i djece te da je potrebno što manje se uplitati u prirodne procese, što donedavno nije bio slučaj. 

– Trebali bi povećati svijest društvene zajednice da se vratimo onome što je priroda i da radimo na tome da se tokofobija – strah od rađanja unutar ženske populacije smanji – poručio je Stanojević naglasivši važnu biološku ulogu žene za opstanak vrste u evolucijskom smislu.

Nesporno je da ovaj poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja kao cilj ima napraviti podlogu za pripremu i uvod u programe koji se planiraju na planu humanizacije poroda, a u interesu majki i djece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba