BOGATSTVO RAZLIČITOSTI: Hit sajmom obilježen dan Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini

FOTOGALERIJA: Učenici prezentacijom zemalja Europe napunili školsko dvorište do zadnjeg mjesta

Objavljeno: 20.04.2023. Nikola Turin

Stoljetna tradicija školstva u Krapini, a i 151. godišnjica vođe ilirizma, Ljudevita Gaja, izvrsna su prilika za prisjetiti se tekovina Europe kojima je naš kraj oduvijek težio. Svjesni su toga i učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj, koji su organizirali jedinstven sajam, gdje je bilo moguće istinski iskusiti kulture zemalja čitave Europske unije. Naglasak je posebno stavljen na to kako nas različitosti zapravo spajaju, tako su posjetitelji mogli probati od slatkih Sacher torti do slanih jela, kao što je ‘gravče na tavče’, a uz pune želuce bilo je lakše naučiti o svim različitim europskim kulturama. 

Poznati po uspjesima

Sam projekt ispred učenika škole suvereno prezentirao je okupljenim medijima predsjednik vijeća učenika OŠ Ljudevit Gaj, Luka Hršak.

– Okupili smo se ovdje kako bismo proslavili Dan Europe i škole. Spojili smo ta dva dana pod projektom ‘Bogatstvo različitosti’ jer smo svi različiti te smo predstavili sve zemlje na njihov način – rekao je Luka te se zahvalio učiteljima i učiteljicama, koordinatorima koji su pomogli jako puno učenicima kako bi ostvarili ovaj projekt.

Među brojnim poznatim posjetiteljima sajma bio je i gradonačelnik Krapine, koja je ujedno i osnivač škole.  

– Ova škola je poznata po svojoj arhitekturi i uspjesima učenika diljem Zagorja, no usudio bih se reći, i šire. Drago mi je što su se učenici se uključili sa svojim nastavnicima, profesorima, mentorima i organizirali te ovdje uz dan škole organizirali i obilježavanje Dana Europe – poručio je Gregurović, koji se osvrnuo na suradnju Grada i škole:

– Njegujemo izuzetno dobru suradnju s ravnateljicom, ali i s cijelom školom za koju smo posljednjih nekoliko godina izdvojili znatna sredstva, što iz vlastitih fiskalnih kapaciteta, što iz fonda za decentralizaciju. Promijenjena je stolarija i unutarnja i vanjska, uređena su igrališta uz školu, uređen je plato ispred škole te su sanitarni čvorovi dobili toplu vodu. Mogao bih još puno nabrajati što se sve uredilo, ali ono bitno za ovu godinu su zamjene prepoznatljivih kupola na školi – istaknuo je Gregurović.

Otvorenost i tolerancija

Za cijelo veselje i radost koja se je odvijala sunčanog proljetnog jutra ispred škole, među najzaslužnijima je učiteljica njemačkog Mirjana Klobučar, koja je uspjela svojim entuzijazmom probuditi znatiželju kod djece.  

– Ovaj projekt radimo već po treći put, a meni je on osobno drag zato što volim putovati, upoznavati nove kulture, običaje, ljude, a ovo je odličan način kako bi djeca to isto iskusila. Cilj mi je potaknuti znatiželju za novim kulturama, za novim sadržajima, tako se među njima širi otvorenost i tolerancija – objasnila je učiteljica Klobučar te dodala kako na početku nije sve teklo glatko, no sad, kad se vide rezultati, svi su iznimno zadovoljni.  

Važnosti današnjeg dana za samu školu, najbolje zna ravnateljica Vlatka Družinec.

– Slavimo 112. godišnjicu škole, a ujedno obilježavamo Dan Europe ovim prigodnim sajmom odnosno projektom ‘Različiti, ali zajedno’ koji smo počeli planirati u rujnu prošle godine. Učitelji su ionako pokretači promjena, tako je bilo i ovaj put, motivirali su učenike i njihove roditelje te je ukupno 360 učenika danas sudjelovalo u osmišljanju ovog sajma zemalja. Radi se o rezultatu jednog timskog rada, učitelja, učenika, roditelja, ostalih djelatnika škole, uz potporu sponzora i našeg osnivača, Grada Krapine – ispričala je ravnateljica Družinec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba