Veliki obrat u višegodišnjoj trakavici:

Evo gdje će se u Zagorju graditi ogroman zabavni park – sličnog nema u krugu od 300 km!

Objavljeno: 19.04.2023. Alen Brodar

Sada već davne 2008. godine, Koncern Sunce, na čelu s Jakom Andabakom, sklopio je ugovor o javno – privatnom partnerstvu s Krapinsko – zagorskom županijom o realizaciji najvećeg turističkog projekta u Zagorju, Zdravstveno – turističkog kompleksa Stubaki d.d.

Projekt Stubaki, prema prvim planovima, trebao je biti težak oko 109 milijuna eura, obuhvaćati tri hotela – Grand hotel s pet zvjezdica te Maksimilijan i Stubaki, svaki hotel s po četiri zvjezdice, Aqua park, Wellness kompleks, Eko-etno selo te u drugoj fazi – Specijalnu bolnicu. Cijeli kompleks povezivala bi prometnica s biciklističkom i pješačkom stazom te parkiralištima…

I sada – kakav obrat.

Župan Kolar potvrdio nam je da će se u Stubakima, na županijskom zemljištu, graditi veliki zabavni park, po uzoru na Majaland parkove u Poljskoj.

– Ja sam čitavo vrijeme govorio da je nama jedan takav projekt potreban i uvjeren sam da će na kraju biti realiziran. Bilo je mnogo kritika, no sjećate se da sam rekao da se više neće produživati ugovor ako radovi neće početi i iza toga i dalje čvrsto stojim. Ono što je bitno, mijenja se turistička slika na području Krapinsko – zagorske županije pa tako danas u odnosu na 2013. godinu imamo dva i pol puta više dolazaka i noćenja. Potrebe zagorskog turizma se mijenjaju, promijenili su se vlasnici pojedinih turističkih objekata i nama sada više nije ključno, kao što je bilo u samom začetku projekta Stubaki, da dobijemo hotel s četiri zvjezdice jer ga tada nismo imali. Sada nam je bitno da dobijemo neku atrakciju, novitet koji, ne da nemamo mi, nego ga nema nitko u okruženju i koji će biti mamac za turiste i tako puniti sve ostale. Tako da ja vjerujem i siguran sam u to da je to odličan projekt, da će biti u simbiozi s najavljenim privatnim investicijama, ali i našim investicijama u Krapinske i Stubičke Toplice – kazao je Kolar.
Dodaje da su za zabavni park investitori Jako Andabak i Krapinsko – zagorska županija.

– Imamo takav ugovor da investiciju pokriva većinski partner, a prijavitelji je Stubaki d.o.o., gdje smo mi suvlasnici. Andabak dakle nije izašao iz priče, takvu bi odluku morala donijeti Županijska skupština i sigurno će, prije nego što se krene u provedbu tog projekta, neka izmjena ugovora i doći pred županijske vijećnike, ali samo pod uvjetom početka gradnje. Jer znate da u ugovoru piše da ako ne dođe do provedbe projekta, da svaki svoje uzima što je uloženo. A dosad je u projekt Stubaki uloženo skoro 30 milijuna kuna, a Krapinsko – zagorska županija nije dala ni lipe, samo zemljište. I ako ne dođe do realizacije, ponovno ćemo to zemljište vratiti natrag u svoje vlasništvo. Prema tome, Županija u najgoroj varijanti neće biti oštećena, a ja sam duboko uvjeren da će taj projekt biti realiziran – zaključuje Kolar.

Taj park bio bi nešto slično kao Majaland u Poljskoj, gdje sličan park onda ne smije biti u krugu od 300-tinjak kilometara. To je napravljeno na licenci belgijske Plopsa Grupe, koji su ga napravili u suradnji s nizozemskim Momentum Capitalom, tvrtkom za investicije privatnog kapitala i nekretnina. Grupa Plopsa trenutno ima 10 parkova: šest u Belgiji, jedan u Nizozemskoj, jedan u Njemačkoj i dva u Poljskoj: Majaland Kownaty i Majaland Varšava, a u tijeku je izgradnja trećeg, u Gdanjsku. Koncept bi u Stubakima bio sličan poljskim parkovima, ali će se u ovaj projekt, otkriva Kolar, staviti dio zagorske priče.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba