Slučaj iz Osijeka

Država odbila zahtjev dječaka s cerebralnom paralizom za očevom mirovinom, tužio je i pobijedio 

Objavljeno: 19.04.2023. zagorjeinternational

Europski sud za ljudska prava dosudio je odštetu u visini od 4650 eura hrvatskom podnositelju kojemu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje zbog procesnih nedostataka u postupku za priznanje podnositeljevog prava na obiteljsku mirovinu, piše 24sata.

Naime, od četvrte godine boluje od cerebralne paralize, a nakon smrti oca, njegova majka je nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u Osijeku podnijela zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu.

Prema zakonu koji je tada bio na snazi, dijete je imalo pravo na obiteljsku mirovinu, no zahtjev je odbijen jer su nadležna tijela smatrala da kod njega ne postoji tzv. opća nesposobnost za rad. Njegovu je upravnu tužbu odbio Visoki upravni sud, dok je Ustavni sud RH odbacio ustavnu tužbu.

Zatim je podnositelj pred ESLJP-om prigovarao da su upravni postupak i upravni spor bili nepošteni zbog toga što on nije učinkovito sudjelovao u postupku izrade drugostupanjskog vještačenja, a nije mu ni bilo omogućeno da se na to vještačenje očituje. ESLJP je primijetio kako je prvi vještak u svom nalazu naveo da je pregledao podnositelja u predvorju ustanove, zbog čega nije mogao točno utvrditi podnositeljevo zdravstveno stanje, dok je vještak u drugostupanjskom upravnom postupku svoj nalaz i mišljenje temeljio samo na medicinskoj dokumentaciji te taj nalaz nije bio dostavljen podnositelju zahtjeva.

ESLJP je zaključio da niti jedan od tih nalaza i mišljenja nije sadržavao obrazložene razloge za ocjenu da kod podnositelja ne postoji tzv. opća nesposobnost za rad, stoga je ESLJP utvrdio povredu prava na pošteno suđenje i podnositelju zahtjeva dosudio 4000 eura nematerijalne štete te 650 eura za troškove postupka, a presuda je konačna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba