Stari običaji bude se u Voćanskom kraju

“Budite blizu povorci, upoznajte i darujte Juru zelenoga, pa će on darovati vas!“

Objavljeno: 19.04.2023. zagorjeinternational

Blagdan svetog Jurja koji je na rasporedu ove nedjelje svakako se u narodnim običajima diljem Lijepe naše uvijek radosno i posebno obilježava. U narodu je oduvijek Jura zeleni simbol proljeća, novog života, novog ciklusa u prirodi te je zbog toga bio jedna od omiljenih veselih i živopisnih Voćanskih običaja. 

Prošle je godine po prvi puta na Voći oživljen ovaj običaj, i to od strane članova KUD-a Voća pod nazivom ‘Pohod Jure Zelenoga kroz Voćanski kraj!’, a tako će biti i ove godine. Članovi KUD-a u povorci traktorom i prikolicom će predstaviti Juru u nedjelju 23. travnja s početkom u 14 sati. 

Kako su se za Jurjevo kitile i ograde zelenilom, iz KUD-a pozivaju sve koji žele da im Jura zapleše, neka okite svoje ograde i povorka će se na takvim mjestima zaustaviti bez obzira na plan zaustavljanja.

Također, iznimno ove godine u povorci sudjeluju i prijatelji iz bratske općine Starše. Naime, kako se ove godine obilježava 40 godina bratimljenja s MZ Zlatoličje i 10 godina bratimljenja općine Starše o općine Donja Voća, mnoge aktivnosti će ove godine te dvije općine zajedno realizirati. 

Iz Donje Voće ovom su prilikom poručili: 

– Budite blizu povorci, upoznajte i darujte Juru zelenoga, pa će on darovati vas! 

Plan kretanja povorke: 

Dolazak povorke i okupljanje gostiju na punktu udruge Barilček predviđeno je za 14 sati te će tada uz druženje biti predstavljeni običaji. Prvo darivanje Jure Zelenog najavljeno je kod obitelji slavljenice Đurđice Premužić u Banjevcu u 14,30 sati, nakon čega u 15 sati kod Općine Donja Voća povorku pozdravljaju načelnica Sanja Kočet i predsjednik Općinskog vijeća. Nastavak darivanja Jure Zelenog je u 15,30 kod obitelji slavljenika Jure Gregura. Ophod Jure Zelenog kroz zaseoke Martini i Fotez Breg u kojima će običaji biti predstavljeni kod obitelji Martan Vere i Fotez Stjepana najavljen je za 16 sati, odnosno 16,30 te se nakon darivanja kreće prema Donjoj Voći. Dolazak povorke pred zgradu DVD-a Donja Voća očekuje se u 17,30 sati.  

Za kraj, podsjetnik kako je Jurjevo, prema starim zapisima, izgledalo u Voćanskom kraju.

“U Voćanskom kraju na Jurjevo muzikaši su išli od kuće do kuće pjevati i svirati, s time da je jedan od  njih bio obučen u zelenog Juru, okićen s bukovim granjem. Dok su muzikaši pjevali i svirali: ‘Siđe Jura iz gore na to ravno pole, darujte ga darujte Juru zelenoga…’, Jura je plesao držeći košaru za darove – jaja, vino, rakiju itd, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu.

Na sv. Juru kitile su se ograde zelenim granjem, ali se kitila i stoka, npr. krave – na  paši su kravama pleli vijence iz bukovog granja i stavljali im na rogove. Kad se došlo doma, vijenci su se skidali i bacili se preko krovova od štala, za zdravlje i veću plodnost stoke te dobar urod na poljima. Do Jurjeva se slobodno paslo bez obzira na međe imanja, a iza Jurjeva svako na svojoj zemlji tj više se nije  smjelo gaziti po tuđemu jer će to smetati sijenu koje će rasti. Na taj dan na paši se jelo ‘cvrtje’ – jaja na ‘kosanoj’ masti”. Pjesma koju Jura i muzikaši i pjevači KUD-a Voća izvode u ophodnji stari je Voćanski napjev zapisan od strane dr. Vinka Žganeca 1947. godine na Voći. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba