Evo kako se sramoti Hrvatska u Australiji

U ustaškom klubu uz tucanje jaja i odojke slavio se dan osnivanja NDH

Objavljeno: 18.04.2023. zagorjeinternational

Hrvatsko kulturno društvo “Bosna” u mjestu St. Marys, koje se nalazi nedaleko Sydneya u Australiji, 10. travnja je organiziralo proslavu dana osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske, prenosi Telegram. Kako je vidljivo na Facebook stranici društva, organizator je goste 9. travnja pozvao na svečanost uz tekst: “Vidimo se sutra, vrata se otvaraju u 12 sati! Povedite obitelj, pozovite kumove i vidimo se na ovaj veliki dan”. Objava je potpisana kraticom ustaškog pozdrava “ZDS” (Za dom spremni).

Na Youtube kanalu Australski Hrvati osvanula su pak dva videa, u ukupnom trajanju duljem od dva sata, koja prikazuju kako je točno izgledalo to bizarno veličanje dana osnivanja marionetske fašističke države na čelu s poglavnikom Antom Pavelićem.

Iz videa je jasno da je djelovanje društva od starta usmjereno ka promociji ustaštva i da to uopće ne skrivaju. Primjerice, snimka kreće iz prostora “kulturnog društva” koji je, doslovno, nakrcan ustaškim simbolima poput šahovnice s prvim bijelim poljem, slikama poglavnika ili kartom koja prikazuje NDH. Tu se čak pronašlo i mjesto za nacističkog orla, malo dalje od ogromne slike Ante Gotovine.

FOTO: Screenshot YouTube

Snimka u nastavku donosi i pogled na pripremu brojnih pečenih odojaka za goste. Odojcima se bavi i mladić s bradom koji ima majicu s velikim ušatim “U” iznad kojeg stoji natpis Crna Legija. Riječ je najzloglasnijoj ustaškoj postrojbi koju su vodili krvoloci Jure Francetić i Rafael Boban.

FOTO: Facebook CroatianClub Bosna St Marys

Spomenuti mladić s majicom je kasnije sudac u natjecanju tucanja jaja u kojem su sudjelovala i djeca. Video otkriva da je iza prostora društva postavljen spomenik “palima za Hrvatsku”. Spomenik ima grb sa šahovnicom s prvim bijelim poljem.

FOTO: Screenshot YouTube

Uz zvukove harmonike pod budnim okom poglavnika stotine posjetitelja ove ustašofilske proslave mogli su kupiti i raznu robu sa ustaškim znakovljem.

FOTO: Facebook CroatianClub Bosna St Marys

Kako otkrivaju službene stranice društva, za prodaju takvih memorabilija bila je zadužena trgovina Hrvart.com. Ta trgovina ima svoju stranicu na Facebooku, ali zanimljivo, na njoj nemaju fotografije proizvoda s ustaškim obilježjima koje su bez problema prodavali 10. travanja kod Sydneyja.

FOTO: Facebook CroatianClub Bosna St Marys

Hrvatsko kulturno društvo “Bosna” nalazi se u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales. Ta je država lani u kolovozu službeno zabranila isticanje nacističke zastave i znakovlja (osim u edukativne svrhe). Onaj tko se ogluši na zakon može biti kažnjen kaznom zatvora u trajanju do 12 mjeseci ili novčanom kaznom koja se penje i do 100.000 američkih dolara.

FOTO: Facebook CroatianClub Bosna St Marys

No organizatori ovog događaja su očito pronašli rupu u zakonu budući da on ne propisuje zabranu isticanja fašističkih obilježja, odnosno obilježja koje su koristile i marionetske države nacističke Njemačke, poput NDH.

Doduše, sramoćenje sebe i države iz koje su potekli organizatori će ubuduće možda morati prebaciti na neku drugu lokaciju. Naime, predsjednik društva  na Facebook stranici se 5. veljače oglasio objavom u kojoj zabrinuto izvještava da je lokalno vijeće prostor na kojem se nalazi društvo odlučilo prenamijeniti iz rekreacijskog u industrijsko područje, piše Telegram.

FOTO: Facebook CroatianClub Bosna St Marys

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba