U DV “Zipkica” održan stručni skup za odgojitelje “Razvoj motoričkih sposobnosti i usvajanje motoričkih znanja djece rane i predškolske dobi”

MEĐU BOLJIMA: Začretski i zabočki vrtić, među ostalima, predstavljeni kao primjeri dobre prakse 

Objavljeno: 18.04.2023. zagorjeinternational

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, u Dječjem vrtiću ‘Zipkica’ Zabok je održan međužupanijski stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike dječjih vrtića s temom “Razvoj motoričkih sposobnosti i usvajanje motoričkih znanja djece rane i predškolske dobi”.

Uz stotinjak sudionika, na skupu su sudjelovali vrsni predavači – Sanja Šalaj, izvanredna profesorica na Kineziološkom fakultetu, Vilko Petrić, izvanredni profesor s Katedre za metodike nastavnih predmeta prirodnih i društvenih znanosti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te Marija Lorger s Katedre za kineziološku edukaciju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Predavanja su temeljena na relevantnim dosadašnjim znanstvenim istraživanjima i praktičnim iskustvima odgojitelja, a prikazani su rezultati znanstvenih postignuća vezanih uz motorički razvoj djece, s posebnim naglaskom na trend kretanja kinantropoloških obilježja djece u posljednjih pola stoljeća i pregled razvoja njihovih motoričkih potencijala.  

Sudionici su tako mogli vidjeti aktivnosti koje su znanstvenici i stručnjaci poduzeli u rješavanju problema vezanih uz razvoj motorike djece u dječjim vrtićima.

Također, prikazali su se i rezultati vrednovanja navedenih pristupa u smislu doprinosa kvaliteti života i zdravlja djece s naglaskom na povezanost pokreta s razvojem centralnog živčanog sustava te brojna druga vrijedna istraživanja na temu motoričkog razvoja djece rane i predškolske dobi.

Na skupu su predstavljene i radionice za osnaživanje motoričkih kompetencija odgojitelja u svakodnevnom neposrednom radu s djecom – program cjeloživotnog obrazovanja “Voditelj kinezioloških aktivnosti djece rane i predškolske dobi” za odgojitelje koji žele pokrenuti svoju sportsku odgojnu skupinu. Također, predstavljena je i suvremena literatura (udžbenici, internetske stranice i sl.) i ostali projekti predavača u koje se odgojitelji mogu aktivno uključiti te koji im mogu poslužiti kao podrška na navedenu temu. 

Kvalitetne primjere prakse na temu motoričkog razvoja djece i kako se na tom području dječjeg razvoja radi u dječjim vrtićima, prikazali su izlagači iz Dječjih vrtića “Vrapče” i “Vjeverica” iz Zagreba te Svetog Križa Začretja i zabočke “Zipkice”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba