U trećem nastavku serijala “Rak nije mrak” gostovala osnivačica Udruge “Europa Donna Krapina“ Jasna Buconjić

Od raka dojke u Hrvatskoj svake godine oboli oko 3000 žena, a 900 ih umre

Objavljeno: 17.04.2023. zagorjeinternational

Serijal zdravstveno-edukativnih emisija “Rak nije mrak“ nastavljen je i u travnju. Podsjetimo, riječ je o emisijama koje emitiraju četiri lokalne zagorske radijske postaje (Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica i Radio Zlatar) u organizaciji Udruge “Onkološki pacijent“, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i Udrugom “Europa Donna Krapina“. 

U emisijama se otvoreno progovara o raku, zloćudnoj bolesti s kojom se svake godine suočava sve veći broj ljudi. Nakon što su slušatelji imali priliku saznati više o samom projektu te Udruzi “Onkološki pacijent“ i Zagorskoj ligi protiv raka, gošća treće emisije bila je dopredsjednica i osnivačica Udruge “Europa Donna Krapina“ Jasna Buconjić. 

Izlječiv ako se na vrijeme otkrije

Sve je započelo 2002. godine kada je u Krapini osnovana sekcija Međunarodnog foruma protiv raka dojke “Europa Donna Hrvatska”, otkriva Buconjić, prisjećajući se samih početaka rada. “Europa Donna Krapina” osnovana je kao samostalna udruga 2015. i djeluje na području Krapinsko – zagorske županije. Osnovni cilj Udruge je podizanje svijesti o raku dojke i senzibiliziranje javnosti o tom javnozdravstvenom problemu. Uz Jasnu Buconjić, Udrugu su osnovale Milica Skupnjak i Josipa Horvatin koja je kao članica “Europa Donna Hrvatske” potaknula organizaciju prvih mamografskih pregleda u Krapini 2002. godine. Nakon usvajanja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za žene od 50 do 69 godina, Udruga se okreće mlađoj populaciji i organizaciji ultrazvučnih pregleda dojki za žene od 20 do 50 godina. Udruga “Europa Donna Krapina“ u najboljim godinama svog djelovanja imala je čak 120 do 130 članica. Danas ih je dvadesetak, no da bi se pomoglo i sudjelovalo u akcijama koje Udruga organizira, nije potrebno biti član Udruge, ističe Jasna Buconjić koja je posvećena organizaciji kampanja, edukaciji i prikupljanju donacija više od dvadeset godina. Važno je reći da Europa Donna Krapina promovira načela Europskog kodeksa protiv raka koji podrazumijeva 12 jednostavnih koraka za prevenciju raka. 

 “Zdrava žena = zdrava obitelj“

Odaziv na poziv za mamografske preglede u našoj županiji je dobar, čak i iznad prosjeka, kaže Buconjić. Od raka dojke svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 žena, a 900 ih umre. I dalje je, stoga, potrebno raditi na edukaciji i prevenciji, pa su i sve aktivnosti “Europa Donna Krapina” usmjerene na to. Naglašena je važnost samopregleda dojki koji svaka žena treba napraviti barem jednom mjesečno, a omogućuje rano otkrivanje nekih promjena na dojkama. Svaka kvržica ne mora biti rak, napominje Buconjić, no važne su redovite kontrole, ultrazvuk dva puta godišnje, mamografija svake godine do dvije. 

“Europa Donna Krapina” prepoznatljiva je po obilježavanju “Dana narcisa“, javnozdravstvenoj akciji koju tradicionalno organiziraju na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini pod geslom “Cvijetom protiv raka dojke“. Prilika je to i da se prikupe sredstva za organizaciju besplatnih ultrazvučnih pregleda u listopadu – Mjesecu borbe protiv raka dojke. U prikupljanju cvijeća sudjeluju djeca, učenici koje se pritom i educira o toj zloćudnoj bolesti. Prošle godine omogućen je besplatan ultrazvuk za 50 žena, a ove godine cilj je omogućiti besplatan ultrazvučni pregled za 150 žena. 

Svi su pozvani da podrže rad udruge za borbu protiv raka dojke “Europa Donna Krapina“ sudjelujući u njihovim preventivnim aktivnostima te donacijom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba