JURA organizirala info dan o sufinanciranju projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti

JAKOPOVIĆ: Varaždinska županija obiluje mogućnostima ulaganja koje moramo iskoristiti

Objavljeno: 17.04.2023. zagorjeinternational

U organizaciji Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije u Varaždinu je održan info dan “Sufinanciranje projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti”.

Na info danu javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije prezentirane su mogućnosti financiranja spomenutih projekata te posebnosti koje su ključne za kvalitetnu pripremu projektnih prijedloga.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedile su prezentacije predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti o mogućnostima sufinanciranja projekata zaštite okoliša, gospodarenja otpadom energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te posebnostima vođenja i provedbe EU projekata.
Iznimno je važno stalno provoditi obnovu energetski neučinkovitih objekata u javnom vlasništvu te na taj način smanjiti troškove energenata, ali i održavanja, napomenuo je župan Anđelko Stričak.

Velike uštede

– Posebno je važno da javnopravna tijela – županija, gradovi i općine – vode brigu o objektima u svom vlasništvu, a samim time potaknu i građane na energetsku obnovu njihovih domova, obiteljskih kuća, odnosno zgrada. Varaždinska županija priprema niz projekata energetske obnove javnih objekata, a među njima su energetska obnova Doma zdravlja u Ludbregu, županijske zgrade u Ivancu, Glazbene škole u Varaždinu i zgrade Grada Novoga Marofa. Posebno vodimo brigu o svojem školskom sustavu, odnosno vlastitoj proizvodnji električne energije u školskim zgradama. I dok 20 škola već ima određeni vid proizvodnje električne energije, 12 škola će ove godine dobiti solare u sklopu EU projekta i jedna uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a uz to pripremamo još 10 takvih projekata. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je od izuzetne važnosti. Pozivam sve čelnike naših gradova i općina da iskoriste mogućnosti koje im se nude i da budu primjer našim sugrađanima – rekao je župan Stričak.

Zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša istaknuo je kako je objava javnih zgrada izuzetno važna, ali i ostali programi koje provodi Fond jer svi imaju za cilj ubrzati zelenu tranziciju.

– Prošli smo tjedan objavili prva četiri poziva namijenjena lokalnim jedinicama, komunalnim društvima i javnim ustanovama. Za projekte vezane za klimatske promjene i zaštitu okoliša osigurali smo 14,8 milijuna eura, ali to je tek početak. Prvi poziv se odnosi na sufinanciranje nabavke komunalne opreme, a drugi sufinanciranje edukativnih aktivnosti iz sektora gospodarenja otpadom, koje je također iznimno važno. Treći poziv vezan je uz sufinanciranje izrade SECAP planova, a četvrti je namijenjen projektima povećanja održivosti posjetiteljske infrastrukture u javnim parkovima i parkovima prirode. Danas smo tu kako bismo sudionike upoznali s ovim pozivima kako bi njihove projektne prijave bile što uspješnije, ali im predstaviti i ostale planirane pozive i natječaje Fonda – kazao je.

Hrvatska je pred vrlo izazovnim razdobljem nove financijske perspektive.

JURA na raspolaganju

– Osim što je pred nas stavljena mogućnost korištenja uistinu značajnih financijskih sredstava, postavljeni su i neki novi zahtjevi pri pripremi i provedbi EU projekata koji se prvenstveno odnose na okolišne ciljeve kroz mjere energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije. Pozivom “Energetska obnova zgrada javnog sektora” sufinancirat će se izrada projektne dokumentacije i energetska obnova postojećih zgrada javnog sektora u kojima se obavljaju društvene djelatnosti, s naglaskom  na zgrade zdravstvene i odgojno-obrazovne namjene te zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva iznosi 39.816.842,52 eura, a Varaždinska županija obiluje mogućnostima ulaganja koje moramo iskoristiti kroz naveden izvor financiranja. Važnost promicanja održivog upravljanja resursima i prostorom, poticanje aktivnosti prilagodbe na klimatske promjene, promicanje ulaganja u energetsku tranziciju, obnovljive izvore energije, pametne energetske mreže i zelenu gradnju u cilju povećanja energetske učinkovitosti i prijelaza na kružno i pametno gospodarstvo prepoznala je i Varaždinska županija, koja je navedene aktivnosti definirala u Planu razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine pod Prioritetom Zelena županija. Korištenje značajnih financijskih sredstava u svrhu promicanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će dostupno i kroz Program Konkurentnost i kohezija koji će, prema rasporedu planiranih poziva biti objavljen u prosincu 2023. godine, za koji je osigurano 79.000.000 eura bespovratnih financijskih sredstava. Upravo zbog širine navedenih mogućnosti financiranja i razvojnog smjera EU-a, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije organizira događanja s ciljem informiranja svojih korisnika o novostima na temu EU fondova, te stoji na raspolaganju svim jedinicama lokalne samouprave, Varaždinskoj županiji i svim javnopravnim tijelima kroz pružanje stručne pomoći pri pripremi i provedbi europskih projekata – rekao je ravnatelj Mladen Jakopović.

Info dan održan je u sklopu projekta “Suradnja za razvoj”, ukupne vrijednosti 23.754.679,20 kuna, odnosno 3.152.787,74 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 85 posto. Projekt traje 60 mjeseci, od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2023. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba