Klopotec

A budu se doktori uime povišica odrekli ‘mita’ i ‘zahvala’ u naturi? Kad bumo s tim stali?

Objavljeno: 16.04.2023. zagorjeinternational

PIŠE: Nela Zagorka

Znate ono kad se ide doktoru s vrećicom. To je ‘pod mus’, uvriježena navika naših ljudi. A unutra obavezno kavica, neka malo bolja bombonijera, znači ne baš ona koju smo dobili od nekoga prije dvije godine za imendan (možda ‘Merci’ od Božića), onda ‘bolja pijača’, da nije baš kruškovac, pa obično padne izbor na Jägermeister. Bil je ionak na akciji, ne? I evo ga, dobro je, spremni smo za ići po uputnicu ili na pregled. To je naravno, ‘urbana’ verzija vrećice za doktora. Još bolje prolaze doktori ‘na selu’. Kutija ili dvije domaćih jajca (a jajca su danas posebno na cijeni, poskupila su najviše od sve hrane op.a.), očišćeni čuček ili pura, domaća ‘šljiva’ ili ‘kruška’, mislim naravno na rakiju, pa kakav komad šunkice, a ak’ se doktor stvarno potrudil, onda možda i cijela šunka. E sad, ne dela tam samo doktor, treba nekaj dati i sestri. No, razlika se mora znati, ipak je doktor – doktor. Za sestru zato malo skromnija verzija ‘poklon vrećice’. I idemo.

I tak desetljećima. I to je normalno. Tak se ide doktoru. Nema srama, ni kod davatelja, a bome ni kod ‘primatelja’. Igrom slučaja, znam jednog tog ‘selskog’ doktora, koji si u studenom i prosincu napuni škrinju i pol s mesom kaj dobije od vjernih pacijenata. Još jedna božićnica u naturi, najmanje. Je, istina, dela se obično o našoj koži, pa kad ti netko pomogne da ti bude bolje ili da se izliječiš, imaš neki osjećaj da si mu nekaj dužan. Ali čovjek ‘samo’ dela svoj posel, za koji dobije plaću. Ne baš tak lošu plaću. A to je postalo tolko normalno, da su sami među sobom, u situaciji kad su oni u poziciji da su pacijenti, ili netko njihov, počeli isto tak ‘dilati’ s tim vrećicama. “Evo kolega, mala zahvala, da se nađe”. Tolko je to postalo normalno. OK, zaslužuju više, to nitko ne spori, a sad su se na sastanku kod Plenkovića i Beroša uspjeli nekaj i dogovoriti. Malo su zadovoljniji. I nek su. Nego, kaj smo onda s tim silnim ‘zahvalama’ u naturi? Kad bumo s tim prestali? A o tome kak’ ih farmaceuti časte da bi pacijentima davali njihove lijekove ili sa smještajima u top hotelima ‘all inclusive’ po raznim kongresima, koji k’o za vraga uvijek moraju biti na top turističkim destinacijama (kak je taj prokleti kongres uvijek u Dubrovniku? op.a.), kaj se isto uzima zdravo za gotovo, a košta ko svetog Petra kajgana, nećemo sad.

Sad bi možda trebalo razmisliti da se prestane s tim vrećicama. Mislim, ak dela svoj posel, za to je plaćen, kolko – tolko, al je plaćen. Ak idem privat, onda mu ja masno platim. Kaj još treba i ta vrećica? Mislim, dajte zamislite da takvu vrećicu uvijek imate spremnu za trgovačicu u dućanu, limara, frizerku, tapetara, malera ili bilo koje drugo zanimanje. Pa kud bi došli? Političari su izvan konkurencije, druga kategorija. Pogotovo naši. Njima se mito ipak ne smije davati tak očito. Jer završe u zatvoru. Ak’ se dozna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba