Čakovečka umjetnička škola domaćin natjecanja po četvrti puta

Violinistica Ana Labazan Brajša apsolutna pobjednica 19. Međunarodnog gudačkog natjecanja “Rudolf Matz”

Objavljeno: 15.04.2023. zagorjeinternational

U Čakovcu se od utorka, 11. do petka, 14. travnja održalo 19. Međunarodno gudačko natjecanje “Rudolf Matz”. Ovo bijenalno natjecanje u organizaciji Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec okupilo je u Centru za kulturu najuglednije hrvatske mlade glazbenike te glazbene pedagoge kao članove ocjenjivačkog suda.

Zaključeno je koncertom laureata, podjelom plaketa te proglašenjem apsolutnog pobjednika, ujedno dobitnika Muzičke nagrade Grada Čakovca. Ovogodišnja pobjednica među 57 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i SAD-a u sedam kategorija i četiri instrumenta: violina, viola, violončelo i kontrabas, je violinistica rodom iz Čakovca, Ana Labazan Brajša, studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Nagradu Grada predala joj je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a mladoj glazbenici pritom su uz plaketu pripali i novčana nagrada od 659 eura te solistički recital na otvaranju 20. Natjecanja “Rudolf Matz” 2025. godine.

Čakovečka gradonačelnica iskoristila je priliku kako bi u svoje osobno ime te u ime svih stanovnika Čakovca čestitala dobitnici Glazbene nagrade Grada Čakovca, koja se odlukom Gradskog vijeća dodjeljuje svake dvije godine apsolutnom pobjedniku natjecanja. 

– Čestitam i svim sudionicima natjecanja na izuzetnim izvedbama, trudu i entuzijazmu koji ste pokazali. Ovog tjedna, zahvaljujući svima vama, Čakovec je bio hrvatsko središte gudačke glazbe, ponovno pokazujući da smo i jedno od važnijih hrvatskih kulturnih središta. Čestitam i organizatoru, Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“ Čakovec na odlično odrađenom poslu. Već četvrti puta domaćin ste ovog natjecanja, te sam sigurna da ono bez vašeg angažmana ne bi bilo toliko uspješno – rekla je Cividini te pozvala sve da se u što većem broju odazovu koncertu ovogodišnje pobjednice u 2025. godini.

Natjecanje “Rudolf Matz” utemeljeno je 1981. godine kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima, a od 2013. održava se u Čakovcu. Ove je godine orgnizirano u suradnji s Hrvatskim društvom gudačkih pedagoga te pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, pod organizacijskom palicom čakovečke Umjetničke škole i ravnateljice Senke Bašek.

– Bila mi je izuzetna čast i ove godine u ime kolektiva škole ugostiti sudionike i nastavnike Međunarodnog natjecanja te koristim priliku da čestitam svim nagrađenim natjecateljima, kao i članovima stručnog žirija, to su Dobrila Berković – Magdalenić, Vildana Repše, Anđelko Krpan, Nikola Ružević i Milan Čunko. Hvala svima koji su sudjelovali u zahtjevnoj organizaciji – naglasila je ravnateljica te pozvala sve da im se priključe i na koncertima koji ih očekuju do kraja školske godine. Tako će 27. travnja u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije održati koncert nagrađenih učenika u zgradi Scheier, 27. svibnja uz Dan Grada Čakovca pripremaju Dane otvorenih vrata i samostalni koncert Puhačkog orkestra škole, Završni koncert škole i oproštajni koncert završnih razreda Glazbene i baletne škole.

Spomenimo kako su na zatvaranju natjecanja nastupili prvonagrađeni glazbenici po kategorijama, a uz Anu Labazan Brajšu to su Lucija Rudan, Jurij Azzeh, Jason Li, Lara Novosel, Andrija Cukrov, Antea Čvorak, Petar Đula Vrbanić, Andreja Kmet, Maximilian Kolloros, Ana Miculinić, Lovre Tunuković i Nina Lucia Perina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba