Održana redovna izvještajna skupština Husarske garde Varaždinske županije

Zaslužnim članovima Mirku Krambergeru, Mihaelu Negovcu i Željku Šagiju dodijeljeni činovi natporučnika 

Objavljeno: 14.04.2023. zagorjeinternational

Husarska garda Varaždinske županije održala je redovnu izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj su podnesena izvješća o dosadašnjem radu, odrađenim te budućim aktivnostima, a prezentiran je i plan rada za ovu godinu. 

Skupštini na kojoj su u gardu primljeni i novi članovi, nazočili su župan, ujedno i nadzapovjednik Husarske garde Anđelko Stričak, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, Ljubica Florijan Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije kao i predstavnici ostalih povijesnih postrojbi – Varaždinske građanske garde, Ivanečkih vitezova, Bjelovarskih husara-graničara 1756 i Karlovačkih husara. 

Ostvarena većina planova

Predsjednik Husarske garde Mirko Kramberger je istaknuo kako je garda ostvarila većinu zacrtanih planova, kako redovito sudjeluje u svim protokolarnim aktivnostima na području županije, ali i diljem Hrvatske.

– Posebno smo ponosni na osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga koji za svoj cilj ima ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim manifestacijama. Drago mi je da smo primili u udrugu i nove članove kojima želim srdačnu dobrodošlicu – rekao je Kramberger koji se zahvalio Županiji te tvrtki ‘Fanon d.o.o.’ iz Petrijanca i Zagrebačkoj banci na sponzorstvu i donacijama.

Župan Stričak je naglasio važnost očuvanja i promocije baštine i bogate povijesti Varaždinske županije, a upravo to rade povijesne postrojbe.

–  Hvala svim postrojbama što baštine časnu i slavnu vojničku povijest hrvatskog naroda. Posebno se želim zahvaliti članovima Husarske garde Varaždinske županije na potpori i pomoći u obnašanju dužnosti župana. S Husarskom gardom sam u ove dvije godine sudjelovao u mnogim protokolarnim aktivnostima, od Vukovara pa sve do Dubrovnika te smo zajedno promovirali našu Županiju. Posebno sam sretan i ponosan na osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga. Osnivačka skupština koja je okupila iznimno veliki broj pripadnika povijesnih postrojbi, a naročito  veliki broj konjanika bila je jedan od najljepših i najupečatljivijih protokolarnih događaja u dosadašnjem dijelu mog mandata. – rekao je župan zaželjevši novim članovima srdačnu dobrodošlicu u gardu. 

Za izniman uspjeh 

Dobre želje za daljnjim uspjesima uputili su i saborska zastupnica Dreven Budinski, direktor Turističke zajednice Mališ, pukovnik Josip Trogrlić, zapovjednik Hrvatskog husarskog zdruga, ujedno i zapovjednik Bjelovarskih husara-graničara 1756, glasnogovornik Varaždinske građanske garde natporučnik Dražen Loparić, Vlado Matić iz Zrinske garde Čakovec koji je na skupštini učlanjen u Husarsku gardu.

U sklopu skupštine, župan Stričak je kao nadzapovjednik Husarske garde Mirku Krambergeru, Mihaelu Negovcu te Željku Šagiju dodijelio činove natporučnika zbog iznimnog zalaganja te doprinosa promociji husarstva u zemlji i inozemstvu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba