Veliki uspjeh Varaždinskog bučinog ulja na prestižnom “Monde Selectionu” u Bruxellesu - osvojene čak četiri zlatne medalje

“Naš ‘tajni’ sastojak je potpuna posvećenost poslu”

Objavljeno: 14.04.2023. zagorjeinternational

Nove četiri zlatne medalje osvojili su proizvođači Varaždinskog bučinog ulja na 62. Monde Selectionu u Bruxellesu, prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda. Najviše ocjene dobila su ulja Uljare Agroprom Patrčević, OPG-a Andreje Petrović, PG-a Damir Crleni i PPP-a Cafuk.

Župan Anđelko Stričak je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutinom Vincekom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darkom Majhenom te načelnikom Petrijanca Željkom Posavcem čestitao dobitnicima zlatnih odličja.

– Iza ovih zlatnih medalja stoji puno truda, marljivosti i ljubavi. Ovo je novi, veliki uspjeh Varaždinskog bučinog ulja u konkurenciji više od 3000 proizvoda iz cijeloga svijeta. Na izložbi u Bruxellesu imamo 100-postotnu učinkovitost, u četiri godine prijavljeno je 12 naših ulja i svih 12 je osvojilo zlatne medalje za kvalitetu – istaknuo je župan.

Čak 17 zaštićenih proizvoda

U Varaždinskoj županiji je čak 17 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih osam na europskoj i nacionalnoj razini. Europske oznake kvalitete već imaju Varaždinsko zelje, i to od 2017. godine, a Varaždinski klipič od 2020.

– Očekujemo da će službenu zaštitu na razini Europske unije u roku od dva mjeseca dobiti i Varaždinsko bučino ulje. Za naše proizvođače to znači dodanu vrijednost, povećanje konkurentnosti i postizanje veće cijene na tržištu. Ponosni smo što je upravo Varaždinska županija vodeća u Hrvatskoj po izdvajanjima po stanovniku za subvencije u poljoprivredi. Od 2021. godine smo za čak 50 posto povećali izdvajanja za poljoprivredu – naglasio je Stričak.

I dok su PPP Cafuk i PG Crleni prvi put osvojili zlata u Bruxellesu, Uljara Agroprom Patrčević i OPG Andreje Petrović u tome su uspjeli već drugi put. U čemu je tajna uspjeha varaždinskog “crnog zlata“, rekao je Matija Patrčević, domaćin i predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje.

– U Udruzi smo donijeli odluku da se Varaždinsko bučino ulje proizvodi toplo-prešanim postupkom. Ono je 100 posto čisto bučino ulje, dakle bez dodatka bilo kakvih drugih, stranih ulja. Naš ‘tajni’ sastojak je potpuna posvećenost poslu – istaknuo je Patrčević.

Članovi Udruge prodaju sve količine koje proizvedu, a planiraju širiti proizvodnju, pa time i prodaju. 

– Kad ljudi probaju Varaždinsko bučino ulje, zapamte njegovu kvalitetu i vraćaju mu se. Kupci su ti koji nas drže te daju poticaj da se dalje bavimo tim poslom i ne posustanemo u kvaliteti – rekla je Andreja Petrović.

Ponosan je bio i Damir Crleni, inače predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

– Gastronomiji, s kojom se bavim cijeli život, želio sam dati svoj vlastiti proizvod. Veseli me što pojedini restorani i hoteli na području Varaždinske, ali i Koprivničko – križevačke županije Varaždinsko bučino ulje imaju u svojoj svakodnevnoj ponudi, te se nadam će i ostali slijediti njihov primjer – rekao je Crleni.

Prepoznato po kvaliteti

Čuvarica sjemena Varaždinskog zelja Marija Cafuk istaknula je da iza svega stoji puno rada i truda. 

– Varaždinsko bučino ulje i Varaždinsko zelje odlično si pašu. Stoga ćemo se i dalje truditi da naši proizvodi budu što kvalitetniji, a shodno tome i prepoznatljivi na sve zahtjevnijem tržištu – izjavila je Cafuk.

Pročelnik Vincek napomenuo je da su generacije ljudi kroz povijest usavršavale svoje vještine i znanja te tako od zaborava čuvali poljoprivredne i prehrambene proizvode našeg kraja.

– Potrošači žele biti upoznati s područjem gdje je proizvedena hrana, biotehnologijom proizvodnje i prerade te hrane, ali i ljudima koji se tim poslovima bave. Zahvaljujem svima koji doprinose prepoznatljivosti tradicionalnih proizvoda našeg kraja – rekao je.

Čestitke je uputio i načelnik Posavec, koji je bio posebno ponosan na uspjeh obitelji Patrčević čija uljara na području njegove općine radi od 1996. godine.

– Na području Varaždinske županije tradicija proizvodnje bučinog ulja duža je više od 150 godina. Uljara obitelji Patričević ima kontinuitet proizvodnje, što je rezultiralo time da su drugi put dobili vrijednu međunarodnu nagradu – čestitao im je Posavec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba