Spoj tradicije i novih trendova iz Vrtlarije Jelenić pravi su saveznik za izradu najljepše okućnice u cijelom susjedstvu

Cvijeće iz plastenika Marka i Marije Jelenić prepoznato i izvan županije

Objavljeno: 14.04.2023. zagorjeinternational

Nakon uspavane zime dolazi zaigrano proljeće koje se najbolje očituje užurbanim uređivanjem okućnica koje će uskoro krasiti brojno cvijeće. U dobro susjedskome nadmetanju, tko će ljepše urediti svoje balkone i vrtove, treba imati asa u rukavu te upravo tu dolazi na scenu Vrtlarija Jelenić iz Donje Pačetine kod Svetog Križa Začretja koja već treću generaciju za redom spaja najmoderniju tehnologiju s tradicijom uzgoja za na dobivanje cvijeća koje nikog ne ostavlja ravnodušnim.   

– Sve je započeo moj djed, nastavio otac, a danas uz suprugu Mariju i mene, imamo još dvoje zaposlenih te smo prije tri godine dodatno proširili kapacitet izgradnjom plastenika od 1000 kvadrata – rekao je vlasnik Marko Jelenić koji nam je također otkrio kako svake godine uspješno rasprodaju sve cvijeće, a ljudi se iznova vraćaju, što potvrđuje kvalitetu uzgojenih biljaka.

Trendovi 

Sadnja cvijeća, naravno, prvenstveno ovisi o vremenskim uvjetima koji travnjem dakako znaju biti vrlo promjenjivi. No, upravo sredinom travnja dolazi razdoblje kada treba željeno cvijeće postaviti u odabrane tegle.   

– Sada je najbolje vrijeme za uređenje okućnica i balkona, a nudimo cvijeće za razna podneblja, u smislu da neko cvijeće bolje uspijeva u hladovini, drugo pak bolje na suncu. Imamo viseće, poluviseće i stajaće cvijeće – kazao je Marko, a supruga Marija je dodala:   

– Trendovi se mijenjaju, no neke tradicionalne stvari su bezvremenske, tako da uvijek u ponudi imamo viseće i stajaće Pelargonije dok je najveća potražnja za Kaliopama uz koje ide sitnije cvijeće poput Bakopa, Sanvitalija, Verbene – ispričala nam je Marija Jelenić te nam je istakla iz ponude također popularne ljetnice kao što su Kadifice, Begonije, Prkosi i Dalije.   

Kultura ukrašavanja je duboku prisutna u Zagorju te se je ona prenosila s koljena na koljeno, odnosno bake su učile unuke Nema prijedloga, ali dolaskom modernog načina života malo se je taj ritam poremetio. Jedna od rijetkih dobrobiti koje je korona dovela je pobuđivanje zanimanja mlađe generacije za tom tradicijom. 

– Za ljude koji se prvi put susreću s uređivanjem okućnica, balkona ili vrtova preporučili bi upravo viseće Pelargonije jer su same po sebi, uz to što su prekrasne, jednostavne za održavanje, kao i kod ostalog cvijeća, najbitnija je dobra zemlja u koju se sade, umjereno zalijevanje i prihrane kako bi bile još ljepše – savjetuje Marija.  

Novi horizonti 

Potvrda kako se ono uloženo vrati jer širenje na veća tržišta, tako cvijeće Vrtlarije Jelenić, iako primarno u Krapinsko – zagorskoj županiji, može se pronaći u trgovinama diljem Lijepe Naše.   

– Na području Krapinsko-zagorske županije prisutni smo u dućanima i vrtim centrima Trgocentra i KTC-a, poljoapotekama tvrtki Cipro, Trgovina Plod te Valpovka, a od lani prodajemo cvijeće u trgovinama lanca Trgovina Krk (Trgostil) i Gavranović d.o.o. te tako vozimo čak do Gline, Siska i Gorskog Kotara – istaknula je Marija. 

Za pretpostaviti je kako ovogodišnji uspjesi neće doseći rekorde iz krizne godine, no to ne znači i prestanak ulaganja u širenje proizvodnje. 

– Novi plastenik, koji je zapravo veliki kao dosadašnja tri, omogućio nam je povećanje proizvodnje i praćenje trendova boja, koje se pogotovo iz godine u godinu potpuno mijenjaju. Tako sada imamo u prodaji i Nove Gvineje, te hibride Vodenike zbog čega se namjeravamo dodatno proširiti, a koliko ovisi o tržištu – zaključuje Marija Jelenić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba