Ne propustite! Ove se nedjelje u Stubakima sprema prava ribička poslastica

˝Zbog hladne vode koja kontinuirano dolazi u jezero sa obronaka Medvednica, riba je izrazito snažna˝

Objavljeno: 14.04.2023. zagorjeinternational

Jedno od najbajkovitijih jezera u Hrvatskom zagorju ove će nedjelje biti hram ribičima koji će imati prilike loviti na jezeru smještenom podno Parka prirode Medvednica u Stubičkim Toplicama. Ono nosi ime Jarki, a prostire se na više od 12.000 metara kvadratnih. Njegova je zadaća jednostavna – služiti rekreaciji i opuštajućem boravku u prirodi te razvijati ribolovni turizam. Na tom tragu, a kao uvod u program obilježavanja Dana Općine Stubičke Toplice, Sportsko ribolovno društvo ‘Stubaki’ organizira tradicionalni 14. kup u lovu ribe udicom na plovak. Generalni pokrovitelj kupa je Općina, a njen načelnik Josip Beljak ističe kako ovo jezero ima jednu od najatraktivnijih voda na području Krapinsko – zagorske županije, ali i šire pa ne čudi kako je spomenuti kup jedan od najposjećenijih u ovom dijelu Hrvatske. Ono što posebno veseli je odlična posjećenost manifestacije svake godine, ali i sve veći broj znatiželjne djece.

Sve više članova
– Naše Sportsko ribolovno društvo iz godine u godinu broji sve više članova, a puno nam ljudi dolazi iz Zagrebačke županije i Zagreba. Kup u lovu ribe udicom na plovak je uvijek dobro posjećen i kontinuirano bilježimo rekordne ulove. Na našem jezeru je užitak loviti jer nema tzv. ‘ribljeg korova’, babuški i patuljastih somića. Doslovno i na najsitniji mamac možete uloviti ribu iznad pet kilograma, ali i onu najmanju. U odnosu na neke ostale vode, ulovi ovdje su nemjerljivi, kod nas je prosjek ulova po takmičaru nerijetko i preko 15 kilograma. Izazov ribolovcima su mnogobrojni šarani, prosječne težine od dva do tri kilograma, ali i oni veći od četiri pa do deset kilograma, zatim amuri te brojne druge vrste riba, deverike, klenovi, žutooke, crvenperke, linjaci, podusti, šnajderi, uklije… Zbog hladne vode koja kontinuirano dolazi u jezero sa obronaka Medvednica, riba je izrazito snažna i nerijetko imate osjećaj dok vadite ribu da ste ulovili puno veću nego što ona zapravo je. Ono što još valja napomenuti je da je događaj posebno zanimljiv djeci kojoj je vaganje riba, koje slijedi na kraju natjecanja, izuzetno zabavno – rekao je načelnik Beljak i otkrio kako se na ovogodišnjem kupu očekuje 60-ak ribiča od kojih će neki stići i iz Istarske županije, ali i Slovenije. Pozvao je sve da nedjelju provedu na jednom od najljepših zagorskih jezera u jedinstvenom okruženju uz zagarantirano dobro raspoloženje.

Kup
Kako to pravi ribiči znaju, na vodu se izlazi rano, stoga program kupa započinje ranim jutrom – ekipe se moraju prijaviti do 7 sati u nedjelju, nakon čega u 7.30 sati kreće otvorenje kupa. Sam ribolov će se odvijati od 9 do 14 sati, a u 15 sati će biti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada, nakon čega se nastavlja sa zajedničkim druženjem.

Dodajmo na kraju kako je nositelj projekta izgradnje jezera bila Općina Stubičke Toplice koja je jezero dala na korištenje Sportsko ribolovnom društvu ‘Stubaki’ u namjeri razvijanja sportskog ribolova s ciljem da sportski ribolovci brinu o zaštiti voda i ribljeg fonda, uzgoju ribe, poribljavanjima, edukaciji mladih o gospodarenju ribolovnim vodama, razvoju sporta i sportske etike, sportsko-ribolovnim natjecanjima, rekreacijama i očuvanju okoliša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba