Najavljen je bogat program koji će završiti velikim veseljem

“Zeleni Jura” ove će subote biti u ophodu Muzeja “Staro selo” u Kumrovcu 

Objavljeno: 13.04.2023. zagorjeinternational

Blagdan Sv. Jurja, zaštitnika Hrvatskog zagorja, slavi se kao pastirski blagdan te obilježava pravi početak proljeća, a često i kao početak gospodarske godine. Mnogi običaji, proricanja i vjerovanja povezana su uz taj blagdan, no ono po čemu je Jurjevo i danas prepoznatljivo, ophodi su Zelenog Jure i jurjaša kroz sela, te pjevanje jurjevskih pjesama, paljenje jurjevskog krijesa, i pripremanje pastirskog jela – ‘cvrtja’.

Upravo to će se ove subote, 15. travnja, u Muzeju “Staro selo” Kumrovec, održati tradicionalna manifestacija “Ophodi Zelenog Jure”. 

Činjenica da Jurjevski običaji sjeverozapadne Hrvatske imaju svojstvo kulturnog dobra te se nalaze na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ima veliko značenje za žitelje Krapinsko – zagorske županije i mnogobrojne KUD-ove koji njeguju ovu tradiciju rekonstruiranjem običaja ophoda u svojim sredinama te približavaju nematerijalnu baštinu i folklorno nasljeđe novim naraštajima. 

Događanja će toga dana započeti već u 10 sati, a sve detalje donosimo u nastavku: 

– od 10 do 18 sati; Prezentacije tradicijskih obrta uz stalne postave Muzeja “Staro selo“

– od 15 sati; Radionica izrade jurjevskih vijenaca uz voditeljice, članice KUD-a “Magda i Luiza“ iz Mađareva

– od 16 sati; otvorenje izložbe “Križevi krajputaši i kapelice poklonci Kumrovca i okolice“, autorice Tatjane Brlek

– od 16.30 sati; Prikaz jurjevskih običaja (Ophodi Jure zelenog u izvedbi Etno udruge Zipka te Prikaz jurjevskih običaja u izvedbi KUD-a  “Braća Radić“ Visoko i Dramske družine “Ozana”)

– od 17.15 sati; tradicionalni jurjevski krijes uz jurjevske pjesme i ples 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba