ZAGORCI NAJBOLJI NA SVIJETU: Proizvođači bučinog ulja Sinković, Cesarec i Grilec na 62. svjetskom natjecanju 'Monde Selection' u Bruxellesu osvojili zlatne medalje!

“Imamo tri svjetska zlata jer smo poslali samo tri uzorka”

Objavljeno: 13.04.2023. Vanja Hozmec

Zagorski OPG-ovci, proizvođači bučinog ulja, Danijel Sinković iz Bedekovčine, Mladen Cesarec iz Oroslavja i Ivanka Grilec iz Đurmanca, dobitnici su zlatnih medalja na nedavno održanom 62. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda “Monde Selection” u Bruxellesu. 

Ogromno je to priznanje za njih i njihove obiteljske OPG-ove, ali i cijelu Krapinsko – zagorsku županiju i sve njene poljoprivrednike, a kako je rekla županijska pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić, još je prošle godine dogovoreno da će Županija podmiriti troškove najboljim proizvođačima i poslati uzorke njihovih ulja u Bruxelles na ovo prestižno natjecanje. Rezultati su sada tu. 

100 zemalja, 3000 proizvoda

– Ove je godine iz 100 zemalja svijeta pristiglo 3000 proizvoda koji su ocjenjivani, a među njima i tri uzorka bučinog ulja iz Zagorja koji su potvrdili ono što smo potajno očekivali – da su najbolji. Komisija od 80 stručnjaka potvrdila je naše vjerovanje, i tri su naša uzorka osvojila tri zlatne medalje – rekla je Mihovilić te dodala da je ovo najbolji dokaz kvalitete i potvrda da se odlično radi. 

Nakon što je uputila čestitke nagrađenima, dodala je: 

– Intencija Županije je pratiti sve proizvođače, pa tako i proizvođače bučinog ulja. Dosad je to bilo prvenstveno na natjecanju u Varaždinu koje je iz regionalnog, pa državnog, preraslo u međunarodno, a gdje su naši proizvođači također potvrdili kvalitetu. Dodajmo da u zadnje dvije godine imamo i šampiona na međunarodnom natjecanju. Vrijedno je spomenuti da su, uz hrvatske proizvođače, tu i proizvođači iz Slovenije, Austrije i Mađarske, a naši predstavnici su, među svima njima, uvijek u samom vrhu – naglasila je Mihovilić.

Županija će, najavila je Mihovilić, i dalje pratiti proizvođače, posebice marketinški, kako bi izuzetna kvaliteta njihovih proizvoda bila prepoznata, a što i zaslužuju.  

Svi nagrađeni su najprije zahvalili Županiji te istaknuli da je ona odradila veliku ulogu u marketinškom smislu i omogućila da za njihova kvalitetna ulja sazna cijeli svijet. 

– Sretna sam i ponosna s ovom plaketom ispred sebe koja nam je sada ujedno i putokaz kako dalje raditi – poručila je kratko Ivanka Grilec s OPG-a Grilec iz Đurmanca. 

Vlasnik OPG-a Cesarec i prošlogodišnji šampion Hrvatske, Mladen Cesarec, otkrio je da je u ovom poslu već 10 godina, a ovo je doista lijepa nagrada povodom velike obljetnice.

– Ova je kruna mojeg desetgodišnjeg rada. Nakon osvojene titule šampiona Hrvatske, sada mi ovo zlato na svjetskoj razini doista puno znači. Da nije bilo Županije i sajmova poput ‘100 posto zagorsko’ i sličnih gdje smo stekli velik krug kupaca, sam početak bio bi puno teži – rekao je Cesarec.

Danijel Sinković iz OPG-a Sinković rekao je da je u posao već 15 godina uključena cijela obitelj te da su po kvaliteti ulja već godinama u samom vrhu. 

– U tih 15 godina smo investirali puno sredstava, uložili puno truda i vremena u novi pogon koji radi već dvije godine i s vremenom spoznali da jedino kvalitetom kroz cijeli proizvodni proces možemo postizati ovakve rezultate kao što je ova zlatna medalja sa svjetske izložbe – rekao je Sinković. 

Imamo najbolja ulja u Hrvatskoj 

Župan Željko Kolar uvjeren je da bi dobili onoliko zlatnih medalja, koliko bi uzoraka bilo poslano.

– Imamo samo tri zlata zato jer smo poslali tri uzorka. Da smo ih poslali šest, dobili bismo šest zlata i tako ćemo sljedeći put i učiniti. Ovo je dokaz da su bučina ulja s područja Krapinsko – zagorske županije najbolja bučina ulja u Hrvatskoj i da su to ulja koja imaju kvalitetu za zlatnu svjetsku medalju. I nije bez razloga što su Sinković i Cesarec u posljednje dvije godine apsolutni pobjednici hrvatskog prvenstva i izložbe bučinih ulja Alpe – Adria, koja se održava u Varaždinu, a sada im se pridružila i gospođa Grilec. Imamo mi još, sada već 21 izlagača, koji će ići u Varaždin s 31 uzorkom te smo postali ozbiljna destinacija u kojoj se mogu, i u kojoj se uostalom i proizvode najbolja svjetska bučina ulja. Ovo je veliko priznanje, prije svega OPG-ovima, koji su posljednjih nekoliko godina uložili velike napore i znanje, ali i financijska sredstva da bi okrupnili zemljište, povećali i modernizirali proizvodnju i to je zapravo recept uspjeha kako doći do svjetskog zlata. Moje velike i iskrene čestitke, i u moje osobno, i u ime Županije – kazao je župan Kolar i najavio da će Županija promotivno iskoristiti ove nagradu, i širiti priču diljem Lijepe naše, kroz manifestaciju ‘100 posto zagorsko’, ali i na ostale načine. 

– Ja se nadam da će ovo biti dodatni poticaj za njih da dodatno prošire proizvodnju, koliko god je to moguće u našim uvjetima, zbog malih parcela i brdovitog terena. Vjerujem da će biti prekrasan osjećaj u Bruxellesu primiti ove zlatne medalje, a njihovi dobitnici imaju pravo korištenja certifikata naredne tri godine, što je dokaz kvalitete i vjerujem da ćemo to svi zajedno iskoristiti, kao poruku da je bučino ulje zdravo i da ga treba što više koristiti. Još jednom, hvala “Modriću, Kovačiću i Brozoviću” među uljarima  na ovom sjajnom rezultatu, imamo najbolju vezu na svijetu i veselim se sljedećim njihovim rezultatima, koji su ujedno promocija našeg Zagorja i ‘Bajke na dlanu’. Oni su nam ovim zlatima na najbolji mogući način čestitali Dan županije – zaključio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba